Societat

Jornades gastronòmiques de l'oli nou

L'oli del raig de la Cooperativa Agrícola, a punt per a la Festa de l'Oli Nou del proper diumenge

Per Redacció

Imatge d'arxiu de l'oli del raig
Imatge d'arxiu de l'oli del raig | Berta Ruiz

El passat divendres 26 d’octubre es va posar a la venda l’oli d’olives verdes a les agrobotigues de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Aquest producte de temporada –popularment denominat oli del raig– romandrà a la venda durant la campanya del molí i és, sens dubte, l’oli més esperat per a molts consumidors. L'endemà dissabte 27 d'octubre, ja es va haver de fer una important reposició del producte.

En el marc de les Jornades Gastronòmiques de l'Oli nou d'oliva verga extra de Cambrils tindrà lloc, aquest proper diumenge 4 de novembre a les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola, la Festa de l'Oli Nou. Començarà a les 9 hores amb el tradicional esmorzar amb pa torrat, llonganissa, cansalada, fruita i l’oli nou. També es comptarà amb la participació de diferents grups locals. Com és tradicional, amb el tiquet de l’esmorzar (4 euros) els assistents tindran un descompte de 2 euros per la compra d’oli a l’Agrobotiga que romandrà oberta de 9 a 14 hores.

En el marc d'aquestes jornades, el passat 21 d'octubre es va fer un taller familiar a la Torre del Llimó, mentre que el passat 27 d'octubre es va organitzar l'activitat "Ruta per les oliveres", en la què hi va participar una cinquantena de persones. Tot i el temps inestable, es va fer la visita a la Cooperativa i el berenar amb la tradicional rosta de pa amb oli nou. Paral·lelament, fins el proper 4 de novembre, 23 restaurants participants a les jornades ofereixen un aperitiu d'oli de la nova collita.

Campanya endarrerida per la climatologia adversa

Respecte a la campanya de l’almàssera va una mica endarrerida a conseqüència de la climatologia adversa de les darreres dues setmanes i també pel rendiment baix per l’augment de la humitat de les olives. Tot i això s’espera una qualitat de l’oli excel·lent. Pel que fa a la campanya, enguany amb el cicle del conreu de l’olivera “toca” una campanya curta de producció, tot accentuat per problemes de 'quatllat' a l’època de floració, situació que ha afectat a tot el Camp de Tarragona tal i com han manifestat tant els sindicats agrícoles com l’administració.

Venda al mercat francès

També, per segon any consecutiu, l'oli cambrilenc –en un envàs de vidre especial– es posarà a la venda amb edició limitada a París (França) a partir del dia 16 de novembre. La campanya passada es va fer un primer assaig amb un resultat molt satisfactori. L’importador francès de l’oli de la Cooperativa, després de tastar el producte, va voler arriscar-se amb aquest oli “fresc” desconegut pel client francès. Es tracta d'un oli de temporada anomenat Millesime 2018, que s’oferirà a botigues especialitzades doncs requereix la prescripció professional.

Comenta aquest article