Cultura

Reconeixement

L'Associació Cultural Revista Cambrils rep una menció especial als premis Pompeu Fabra 2018

És una de les 214 entitats que formen part del Cens d'entitats per al foment de la llengua catalana i ahir van ser premiades en el lliurament dels premis Pompeu Fabra

Per Redacció

Un moment del lliurament dels premis i reconeixements, ahir, a la sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya
Un moment del lliurament dels premis i reconeixements, ahir, a la sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya | Lluís Rovira i Barenys

L'Associació Cultural Revista Cambrils, entitat editora del mensual Revista Cambrils i del diari digital revistacambrils.cat, va rebre, ahir, una de les mencions especials per ser una de les 214 entitats que formen part del Cens d'entitats per al foment de la llengua catalana. El lliurament del diploma es va fer, ahir a la tarda, en el decurs de l'acte que es va fer a la Sala Petita del Teatre Nacional de Catalunya. En aquest acte es va fer el lliurament dels sis premis Pompeu Fabra 2018 i del Premi Robèrt Lafont 2018. L’edició d’enguany, a més, ha tingut un caràcter especial doncs ha coincidit amb els actes de la commemoració de l’Any Fabra, que recorda els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català més il·lustre i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica catalana.

L'occità, l'altra llengua pròpia de Catalunya

Durant la gala, la consellera de Cultura va remarcar que la llengua és “una eina de cohesió social, d’inclusió, de cultura, de construcció democràtica, de debat , de creació literària, de comerç, d’arrelament i d’obertura alhora, de progrés, de comunicació, de treball, d’amor, de pensament , de diàleg. De República”. Va recordar que el català és una llengua “que se sent orgullosa de conviure i compartir el país amb gairebé 300 llengües més vingudes d’arreu del món ja que la diversitat lingüística no ens fa por ni ens empipa, ans al contrari: ens agrada perquè ens fa més rics”.
 
La consellera Borràs va voler recordar  que “l’occità, que va ser oficialitzat a tot el Principat l’any 2006, és l’altra llengua pròpia de Catalunya, i per tant, patrimoni de tots els catalans” motiu pel qual, va recordar que “la jornada d’avui també ha servit per lliurar el cinquè Premi Robèrt Lafont”. La consellera de Cultura va afegir que "és amb aquest esperit de llibertat i, alhora, de defensa aferrissada de les nostres dues llengües pròpies que ara fa 10 anys el govern català va crear  aquests premis".

Diploma lliurat a l'Associació Cultural Revista Cambrils

 

L’Apunt

Premis instituïts l'any 2008

Amb els premis Pompeu Fabra, instituïts l'any 2008, el Departament de Cultura, a través de la Direcció General de Política Lingüística, reconeix i premia les persones, entitats, empreses o organitzacions que contribueixin en la projecció social de la llengua catalana i, fent públic aquest reconeixement, fomenta l'acció de la societat civil en l'impuls del català en els sectors de regulació privada.
 
Els distingits aquest any han estat l’Associació d’Editors en llengua Catalana, que ha obtingut el VII premi Pompeu Fabra en la categoria de projecció i difusió de la llengua catalana; els professors Mila Segarra i Neira i Jordi Mir i Parache, que l’han obtingut ex aequo en la categoria de trajectòria professional, científica o cívica; König, en la categoria socioeconòmica; l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català, en la de comunicació i noves tecnologies; el presentador i cantant Halldór Már, en la categoria d’incorporació a la comunitat lingüística catalana, i el voluntari Ramon Rom Sagristà, en la de Voluntariat Lingüístic. Durant l’acte, també s’ha lliurat el V Premi Robèrt Lafont al professor emèrit de filologia romànica de la Universitat de Viena Georg Kremnitz. Aquest guardó reconeix persones o entitats que s'han distingit per la defensa, projecció i promoció de la llengua occitana en qualsevol punt del domini lingüístic.

Comenta aquest article