Cultura

Dansa

La cambrilenca Marina Campos, hexacampiona d'Espanya de Capoeira

Per Redacció

Marina Campos, a l'esquerra de la imatge, dalt el podi i acompanyada d'Isabel Salas, Mai Quant i Elena González
Marina Campos, a l'esquerra de la imatge, dalt el podi i acompanyada d'Isabel Salas, Mai Quant i Elena González | Cedida

El passat cap de setmana es va celebrar a la ciutat de gallega de Vigo, el VIII Campionat d'Espanya de Capoeira, que va acollir a més d'un centenar de participants d'arreu de l'Estat. La cambrilenca Marina Campos es va penjar la medalla d'or del campionat per sisena vegada, juntament amb les seves companyes d'equip Isabel Salas, Mai Quant i Elena González.

Marina Campos va començar a practicar la Capoeira a Tarragona l’any 2007, quan va acabar els estudis de Comunicació Audiovisual, influenciada pel seu germà que, des de petit, havia sentit curiositat per aquest art aleshores desconegut fora de Brasil. Actualment viu a Madrid, on va iniciar els estudis d’Art Dramàtic. Paral·lelament a la seva feina d’actriu s’ha convertit en una referència europea i mundial, essent la primera dona espanyola que ha arribat a classificar-se en una final del Campionat Mundial a Brasil l’any 2015, aconseguint la quarta posició, i al 2017, fent-se amb el títol de la categoria millor corda verda del món.

La Capoeira, Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat

La Capoeira és un art marcial afro-brasilenya, símbol mundial de la cultura brasilera considerada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO des de l’any 2014. La Capoeira va néixer al segle XVII com una forma de resistència contra el sistema esclavista i avui en dia es considera el vehicle que més divulga, no sols la cultura brasilera, sinó també la llengua portuguesa arreu del món.

L’escola Abadá-Capoeira (Associació Brasilera de suport i desenvolupament de l’art de la Capoeira) fundada per José Tadeu Carneiro Cardoso «Mestre Camisa», és l’escola de Capoeira amb l’estructura més gran del món, present en més de 60 països, i amb més de 50.000 integrants. Tradicionalment, els capoeiristes reben un sobrenom en portuguès el primer any de pràctica. A la Marina la van «batejar» amb el sobrenom de «Safira» (en català Safir, el mineral, la pedra preciosa).

Segons ha manifestat la cambrilenca, "gràcies a la Capoeira he après la llengua portuguesa, he conegut més de 20 països diferents, faig acrobàcies, toco diferents instruments, canto i sé lluitar. La màgia de la Capoeira és que és infinita, mai deixes d’aprendre. Per això m’apassiona, perquè m’apassiona aprendre".

Comenta aquest article