Informació general

Concentració

ANC Cambrils: «Un any de presó preventiva demostra que això no va de justícia, va de venjança»

Unes 150 persones es van aplegar, ahir al vespre, a la plaça del Pòsit per denunciar la injustícia que manté en presó preventiva Jordi Sànchez i Jordi Cuixart just el dia que es complia un any del seu empresonament

Per Lluís Rovira i Barenys

Un llaç fet amb espelmes enceses va presidir la concentració d'ahir
Un llaç fet amb espelmes enceses va presidir la concentració d'ahir | Lluís Rovira i Barenys

Unes 150 persones es van aplegar, ahir al vespre, a la plaça del Pòsit per denunciar la injustícia que manté en presó preventiva Jordi Sànchez i Jordi Cuixart just el dia que es complia un any del seu empresonament per ordre de l'Audiència Nacional. L'acte va estar presidit per un gran llaç format per un reguitzell de petites espelmes que van acompanyar els parlaments.

Primer que tot es va llegit un escrit de Jordi Sànchez al complir-se l'any d'estar a la presó. L'escrit començava recordant aquesta efemèride i dient que "encara hi som i diuen que potser trigarem una mica a sortir. No patiu per nosaltres. Estem bé i forts, entre molts altres motius perquè sabem que vosaltres i molts com vosaltres hi sou fent-nos costat". Sànchez feia esment que "la vostra dignitat ens ajuda a mantenir-nos dignes, també a nosaltres, dintre de la presó" i demanava no defallir, "us animo a mantenir-nos vius, units i mobilitzats en l'esperança de la llibertat col·lectiva, en l'exigència del mandat polític de l'1 d'octubre i compromesos en l'horitzó de la República catalana". Tot seguit va apel·lar a la unitat dient que "la unitat és molt difícil de construir i molt fàcil de perdre. Per això us animo que l'exigiu incansablement i que després la protegiu perquè la unitat sempre és fràgil. I sense unitat tot serà més difícil".

Sànchez també manifesta que "si algú pretén comprar el meu silenci o espera la meva renúncia a expressar-me, a manifestar-me o a defensar activament i pacífica el dret a l’autodeterminació del meu país, digueu-li que s’equivoca. Vull sortir ja de la presó, però no a qualsevol preu. Heu de saber que només acceptaré com a justa l’absolució. El 20 de setembre i l’1 d’octubre no vàrem cometre cap delicte. Tot el que no sigui l’absolució serà una condemna injusta.

Finalment l'escrit de Sànchez acaba demanant a la gent que es mantingui forta "en la mobilització, el civisme i sobretot la no-violència, especialment els propers dies o setmanes quan escoltarem la petició de penes que la fiscalia ens demana. Si perseverem en aquestes actituds, guanyarem. No ho dubteu."

Afusellament del president Companys

El president de l'ANC Cambrils, Albert Oller, va continuar fent referència a que el dia abans s'havia complert el 78è aniversari de l'afusellament del president Companys i que s'havia decidit fer-ne un record en aquest acte. Per aquest motiu es va fer la lectura de diferents fragments de la darrera carta que Lluís Companys va escriure a la seva dona. Tot seguit es va posar un àudio i el portaveu de l'ANC va fer unes reflexions sobre les detencions dels Jordis, "van triar els Jordis per ser qui eren i pel que representaven, no pel que van fer. Necessitaven una excusa i la van aprofitar de manera matussera". Des de l'ANC es va fer una crida a la calma i es va denunciar l'intent de l'estat espanyol d'escapçar les dues entitats, ANC i Òmnium, "un any de presó preventiva demostra que no va de justícia, va de venjança. El judici ho serà tot menys just". Finalment, Oller va fer una crida a la unitat dels partits independentistes. Amb el cant dels Segadors i crits de "Llibertat presos polítics" i "Independència" es va cloure l'acte.

La concentració de l'any de l'empresonament dels Jordis es va fer ahir al vespre a la plaça del Pòsit / foto: Lluís Rovira i Barenys

 

Comenta aquest article