Informació general

Es posa en marxa un estudi per a l'elaboració del Pla Municipal de la Dona a Cambrils

Per Berta Ruiz



Paloma Remezal, Amaya Alba, Rosa M. López i Robert Benaiges, durant la presentació del Pla Municipal de la Dona, el passat divendres
El passat divendres, l'Àrea de Benestar Social va presentar la posada en marxa de l'estudi de diagnosi de gènere de la població de Cambrils, per al posterior desenvolupament del Pla Municipal de la Dona a Cambrils.
A l'acte de presentació hi van assistir la regidora de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat –Rosa M. López– i l'alcalde de Cambrils –Robert Benaiges–, que va destacar que "aquest projecte era un dels objectius que l'equip de govern ens vam proposar a l'inici de la legislatura. Al llarg de gairebé quatre anys de treball, s'han fet moltes activitats relacionades amb la igualtat de gènere, però necessitàvem un instrument que ens orientés de cara al futur immediat a mitjà i a llarg termini, per tal d'aplicar de manera definitiva aquest tipus de polítiques en la nostra societat". Segons va destacar Robert Benaiges, aquest estudi ha de proporcionar les eines de treball necessàries per tal d'aconseguir els objectius d'igualtat i equitat en el municipi, amb la realització d'una diagnosi molt aprofundida per conèixer la realitat de Cambrils.

Per la seva banda, la regidora de Benestar Social i Polítiques d'Igualtat –Rosa M. López– va destacar també el treball de sensibilització i formació que des de la Regidoria de Polítiques d'Igualtat –nascuda en aquesta legislatura– s'ha fet durant aquest període, i el compromís acordat dins del pacte de govern per a l'elaboració del Pla Municipal de la Dona a Cambrils. Segons va explicar Rosa M. López, "el pla ha de dissenyar un model de ciutat on la igualtat ha de ser un dels principis bàsics que regeixin la nostra societat. I no serà un pla amb unes línies d'actuació puntuals, ni temporals, sinó que haurà de definir la ciutat del futur. Ens mostrarà les mancances, els recursos, què s'ha de canviar, què s'ha de millorar. Unes línies que ens han de servir, als responsables del moment i del futur, per intentar conviure en una situació d'equitat i treballar per evitar les desigualtats". Rosa M. López va insistir també en la indispensable col·laboració de tots els àmbits locals, des del propi consistori municipal, passant per la important participació de les entitats i associacions cambrilenques.

Auditoria de gènere

Amaya Alba –tècnica d'Espais per a la Igualtat– va presentar el sistema de treball d'aquest estudi, que incidirà en el conjunt del municipi per tal de comprovar quines són les demandes, millores, problemàtiques o mancances en matèria de gènere i d'igualtat d'oportunitats entre homes i dones. Segons va explicar Amaya Alba, "s'analitza tot el que s'ofereix en aquesta matèria des de l'Ajuntament i tot allò que fan les entitats". La diagnosi té diferents àmbits d’anàlisi: per una banda s’analitza l'organització interna de l’Ajuntament, perquè segons va explicar la responsable de l'estudi "considerem que si s’han d’impulsar polítiques d’igualtat, el propi consistori ha de ser l’exemple". S'analitzen els àmbits del territori, des de l'urbanisme, mobilitat, transport, habitatge, medi ambient –organització territorial de Cambrils des de la perspectiva de gènere–, dades sociodemogràfiques de població –nuclis de convivència, violència de gènere–, l' àmbit de l'educació i l'ensenyament, la participació social i comunitària, és a dir, activitats culturals, participació esportiva i associacionisme, i també de la salut.

A partir d'aquest ampli àmbit d'estudi s'analitzarà la realitat per detectar els problemes, les mancanes, les possibles millores, tot allò que es fa i els aspectes que es podrien reforçar. Aquest estudi es farà en dues fases: la primera d'elles –iniciada fa uns dies i que durarà fins al mes de gener– consistirà en una recollida exhaustiva d'informació a través d'un procés participatiu, entrevistes personals i grupals a l'Ajuntament i a les entitats i associacions, qüestionaris i tallers participatius oberts a tothom. La segona fase –temporalitzada entre el gener i l'abril– consistirà en l'elaboració de l'estudi i la definició de les línies d'actuació, que hauran de guiar la política municipal en aquesta matèria dins del Pla Municipal de la Dona a Cambrils.

Comenta aquest article