Societat

Les Jornades de la Galera inauguren els actes de “Cambrils 2005, univers gastronòmic de la Mediterrània”

Per Èlia Bellmunt

El cuiner Carles Gaig va apadrinar l’acte d’inauguració de les Jornades de la Galera El tast d’oli es va fer a les noves instal·lacions de la Cooperativa Agrícola
Els concursants de “Del mar als fogons” van disputar la semifinal a l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme El tast popular de fideus amb galera a la plaça de Marcel·lí Domingo

Les Jornades de la Galera van aplegar del 10 al 26 de febrer diversos actes per promocionar la gastronomia de Cambrils, agafant com a referent la galera. La galera és un crustaci molt saborós, especialment el mes de febrer, que és quan està més ouada. La celebració de les jornades s’inclou en la campanya de promoció de Cambrils per a l’any 2005 que les regidories de Turisme i Promoció de la Ciutat han titulat “Cambrils 2005, univers gastronòmic de la Mediterrània”.

Les Jornades de la Galera es van inaugurar oficialment el dia 10 de febrer en un acte celebrat al Parc Samà. El cuiner Carles Gaig va apadrinar l’acte de presentació en què es va oferir una degustació de diversos plats cuinats amb galeres. Mariona Cuadrada –professora de cuina– va explicar les excel·lències de l’oli cambrilenc el passat 13 de febrer a les noves instal·lacions de la Cooperativa Agrícola, on es va oferir un tast d’oli. El Mollet del Rec va ser l’escenari del tast popular del 20 de febrer, en què es van servir 1.900 racions de fideus amb galeres. Vint-i-tres restaurants cambrilencs es van sumar a les jornades afegint a les seves cartes plats que tenien la galera com a ingredient principal.

Patricia Budesca guanya la Galera d’Or

“Del mar als fogons” va ser el concurs per a joves cuiners que es va organitzar durant les jornades. Hi podien participar els alumnes de l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme, i els ajudants de cuina entre 16 i 26 anys que treballin o hagin treballat als restaurants de Cambrils. Tots havien de presentar una recepta per a sis persones detallant els ingredients, les quantitats i el material. Aquest plat s’havia de cuinar en un temps màxim d’una hora i mitja, i la galera n’havia de ser l’ingredient principal. El jurat va premiar l’elaboració, l’originalitat, el gust, la presentació i l’ús de productes de la zona.

Set joves van participar en la semifinal, que es va fer el 18 de febrer a l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme, i tres d’ells es van classificar per a la final, que es va disputar el 26 de febrer durant l’acte de cloenda de les jornades. Patricia Budesca va guanyar la Galera d’Or amb un milfulls de galera amb una velouté glacejada i un cruixent d’espàrrecs. David Vernet i Eduard Martí van guanyar cadascun d’ells la Galera de Plata. En l’acte de cloenda de les jornades també es va lliurar un diploma de reconeixement als altres quatre concursants: Joan Llaveria, Iván Fernández, Guillem Gavilán i Marià Vilanova.

La cloenda de les jornades

Foto de família dels assistents a la cloenda de les Jornades de la GaleraEls cuiners de la Casa de Gastronomia del País Basc que van oferir un sopar als organitzadors, col·laboradors i patrocinadors de les jornades
Patricia Budesca va rebre la Galera d’Or en l’acte de cloendaIsamel Prados, Mabel Martí i Gabriel Bartra van conduir l’acte de cloenda de les Jornades de la Galera

Les Jornades de la Galera es van clausurar el 26 de febrer en un acte celebrat a l’hotel Tryp Port Cambrils. L’acte va estar conduït per Ismael Prados –presentador del programa de cuina de TV3 Cuina per solters– i per Mabel Martí –col·laboradora d’El Club, el magazín de tarda de TV3–. A aquest acte de cloenda hi van assistir diverses autoritats, entre les quals l’alcalde i regidors de Cambrils, els alcaldes dels municipis veïns, Joan M. Abelló –subdelegat del govern central–, Xavier Sabaté –delegat del govern de la Generalitat de Catalunya a Tarragona–, Apel·les Carod Rovira –secretari de Coordinació Interdepartamental– i Martí Sans –director general de Pesca i Afers Maritíms–. Al llarg de la gala es van fer connexions en directe amb la cuina de l’hotel –on es desenvolupava la final del concurs “Del mar als fogons”– i amb la sala de deliberació del jurat. Aquestes connexions van estar conduïdes per Gabriel Bartra, cuiner cambrilenc i col·laborador de Revista Cambrils, que ha estat un dels impulsors de les Jornades de la Galera.

En el decurs de l’acte es va obsequiar, amb un cullerot, els cuiners bascos pertanyents a la societat gastronòmica Euskal Herriko Gastronomia Etxea (Casa de Gastronomia del País Basc) que havien ofert la nit anterior un sopar als organitzadors, patrocinadors i col·laboradors de les jornades. En la gala també es va lliurar un reconeixement als vint-i-tres restaurants que havien inclòs plats cuinats amb galeres a les seves cartes durant les jornades, a la Cooperativa Agrícola, la Confraria de Pescadors, l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme, Bouquet Parc Samà, l’hotel Mònica i l’hotel Tryp Port Cambrils. En el decurs de la gala es va presentar l’audiovisual Cuina marinera, fusió i tradició. L’acte es va acabar amb un còctel per a tots els assistents.

Comenta aquest article