Cultura

Biblioteca

La Biblioteca Municipal acull un tast de vins dins del mes dedicat a la DO Tarragona

Per Berta Ruiz

Un moment del tast de vi organitzat a la Biblioteca el passat divendres a la tarda
Un moment del tast de vi organitzat a la Biblioteca el passat divendres a la tarda | Berta Ruiz

La Biblioteca Municipal va acollir, el passat divendres a la tarda, un tast de vins a càrrec de l'enòloga Pepa Menchón dins del cicle Biblioteques amb DO –amb la col·laboració de l’Antena del Coneixement del Campus Extens de la URV a Cambrils i la DO Tarragona–. De fet, durant aquest mes, la Biblioteca realitzarà una sèrie d’activitats relacionades amb la literatura i el vi. El projecte iniciat al 2013 i impulsat pel Servei de biblioteques de la Generalitat de Catalunya dedica cada mes a una Denominació d’Origen i la protagonista del setembre és la DO Tarragona.

Durant la sessió, Menchón va enumerar les diferents DO que hi ha a la província de Tarragona: DO Montsant, DO Terra Alta, DO Tarragona, DO Conca de Barberà i la DOQ (Denominació d'Origen Qualificada) Priorat –és l'única denominació d'origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat (DOQ). LA DOQ és una indicació geogràfica que garanteix l'origen i la qualitat d'un vi i, per poder obtenir-la és necessari haver gaudit prèviament un mínim de deu anys de la certificació DO.

Totes aquestes, segons va apuntar l'enòloga, formen part de la DO Catalunya: "la DO Catalunya va néixer perquè hi havia poblacions que elaboraven vi i no es volien incloure en les DO. Les DO són geogràfiques i agrupen poblacions amb un clima i unes varietats que identifiquen la zona. També hi ha les DO per la forma d'elaborar un producte. Per exemple, hi ha la DO Cava". Un cas de pertinença a diferents DO seria la població de Nulles (Alt Camp) que forma part de la DO Cava, de la DO Tarragona i de la DO Catalunya. Pepa Menchón va explicar que "es paga un cànon a cada DO per tenir les terres inscrites i cada any s'ha de decidir com ho vens per treure més profit. Crec que s'aquí poc, les DO seran obsoletes i s'hauran de reconvertir".

Pel que fa a la DO Tarragona –aglutina les comarques del Tarragonès, l'Alt Camp, el Baix Camp i la Ribera d'Ebre, situades totes elles entre l'Ebre i el mar Mediterrani– i ofereix uns vins suaus, frescos i típicament mediterranis. La zona ofereix vins blancs, negres, rosats, vins de licor i vins escumosos. Durant el tast, l'enòloga va oferir diferents productes per tal de conèixer les particularitats i característiques de cadascun.

Comenta aquest article