Informació general

Patrimoni

La Cooperativa Agrícola posa la venda l'edifici de l'antic celler

Aquest edifici, que enguany havia estat declarat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) acull el Museu Agrícola i, fins fa poc, una agrobotiga i es posa a la venda pel preu d'1,2 milions d'euros

Per Lluís Rovira i Barenys

Cartell de Es ven a la porta del Museu Agrícola
Cartell de Es ven a la porta del Museu Agrícola | Lluís Rovira i Barenys

La Cooperativa Agrícola ha posat a la venda l'edifici històric de l'antic celler que actualment acull el Museu Agrícola i que, fins fa poc, acollia una de les seves agrobotigues. Però no és aquest l´únic actiu de la Cooperativa que està a la venda en aquests moments ja que, a més, també ho estan el complex de la benzinera, un local de 350 m2 a la cantonada dels carrers de l'Oli i del Vi, un local del carrer Jacint Verdaguer, l'antic local de l'oficina de la Caixa Agrària a la Platja, a la Rambla de Jaume I i dos terrenys, un dins al polígon Belianes i l'altre a tocar de les instal·lacions de la Cooperativa Agrícola. Aquesta venda del patrimoni no productiu es contempla en el Pla de Viabilitat que es va aprovar l'any 2016 després de la fallida de la secció de crèdit. El valor total de tot aquest patrimoni que està en venda puja als 10 milions d'euros.

"Es ven" el Museu Agrícola

Els cartells de "Es ven" als diferents locals de la Cooperativa es van col·locar aquest passat dimecres. El que va aixecar més expectació i alhora sorpresa va ser el que es va posar a l'entrada del Museu Agrícola. Segons ha explicat Julio Pérez, assessor a la presidència de la Cooperativa, a revistacambrils.cat, "havíem tingut converses amb l'ajuntament per a que adquirís aquest edifici. Els hi vam proposar que els hi gestionaríem la possibilitat de concertar un crèdit tou amb una entitat bancària però l'Ajuntament no n'ha volgut saber res". Cal dir que la Cooperativa ha fixat un valor de 1,2 milions d'euros per aquest edifici. De la resta de patrimoni que hi ha a la venda destaquen els 4 milions d'euros que es demana per la benzinera i els 2,5 milions d'euros del terreny del polígon Belianes.

Julio Pérez, assessor a la presidència de la Cooperativa: "havíem tingut converses amb l'ajuntament per a que adquirís aquest edifici. Els hi vam proposar que els hi gestionaríem la possibilitat de concertar un crèdit tou amb una entitat bancària però l'Ajuntament no n'ha volgut saber res"

Precisament enguany, en el ple del passat 23 de març, es va aprovar declarar l'antic celler de la Cooperativa Agrícola com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). Segons va dir el regidor de Cultura, Lluís Abella, en aquell ple, "una de les principals missions del Museu d’Història de Cambrils és preservar, protegir i fomentar la conservació del patrimoni de Cambrils ja sigui artístic, com arquitectònic, arqueològic i mediambiental, testimoni imprescindible per poder explicar la història moderna i contemporània de la nostra ciutat". L'edifici de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils –obra de l'arquitecte Bernardí Martorell que va ser construït l'any 1920– es troba al pre-catàleg del POUM 21 però fins enguany no ha estat catalogat com a BCIL, malgrat el seu interès social, històric i artístic amb gairebé un segle d'història. El fet d'haver estat catalogat com a BCIL ha suposat que l'antic celler de la Cooperativa s'hagi inclòs al Catàleg del Patrimoni Cultural Català. A banda, el Museu Agrícola conté tota una sèrie d'objectes en exposició, alguns propietat del Museu d'Història i d'altres cedits per particulars. De fet, des de poc després de la fallida de la secció de crèdit les úniques visites que s'hi feien eren les que estaven concertades per grups i gràcies a un acord entre Ajuntament i Cooperativa. Anteriorment a la fallida, hi havia una persona, pagada per la Cooperativa, que es feia càrrec del Museu Agrícola.

El regidor de Cultura, Lluís Abella, manifestava, ahir, a revistacambrils.cat que l'Ajuntament no disposa de diners "per a adquirir aquest edifici" i que tampoc era una prioritat. Abella també va dir que pel fet d'estar catalogat com a BCIL, "les limitacions de tipus urbanístic i d'usos són moltes".

Fa 10 anys hi va haver converses entre Ajuntament i Cooperativa per a la venda de l'antic celler

Ara fa 10 anys, l'Ajuntament i la Cooperativa Agrícola van iniciar converses per a l'adquisició, per part de l'Ajuntament, d'aquest edifici emblemàtic. Així ho va comunicar a la premsa el llavors alcalde Robert Benaiges. Per la seva part, el llavors president de la Cooperativa Agrícola, Anton Mendoza, ho argumentava en el sentit que volien ampliar l'agrobotiga i que per això havien adquirit el local de la cantonada del carrer de l'Oli amb el carrer del Vi, de 350 m2, per a instal·lar-la. Les converses entre les dues parts, però, no van prosperar ja que, pel que ha pogut saber revistacambrils.cat, no hi va haver acord amb el preu final que demanava la Cooperativa Agrícola.

 

Comenta aquest article