Societat

Les terapeutes cambrilenques Olga Fortuny i Helena Alonso han impartit classes de reflexoteràpia al Senegal

Per Berta Ruiz



Olga Fortuny i Helena Alonso, juntament amb el cambrilenc Cristí Savall i algunes alumnes del curs
Olga Fortuny i Helena Alonso, del Centre Terapèutic i Dietètic Cambrils, van realitzar el passat mes d'octubre un viatge molt especial. Per primera vegada van poder viatjar a Àfrica, més concretament a Dakar (Senegal), on van exercir com a infermeres voluntàries en un petit dispensari mèdic de la ciutat i com a professores en un curs intensiu de reflexoteràpia i altres tècniques terapèutiques. També van emportar-se cap al Senegal més de 40 quilos de medicaments i unes 1.000 ulleres, gràcies a donacions de la gent.

Olga Fortuny i Helena Alonso van explicar a Revista Cambrils Diari Digital les seves sensacions, les seves experiències i les nombroses anècdotes viscudes.
"Aquest era un projecte que jo tenia al cap de feia anys, però és molt complicat. Tenim un negoci obert, tenim una família i no trobes el moment, fins que al final dius 'ja', i surt. Aquesta és la primera vegada i no serà l'última”, afirma Olga Fortuny.

Amb anterioritat al viatge, aquest estiu, el Centre Terapèutic i Dietètic Cambrils va fer unes jornades de portes obertes amb l'objectiu de recaptar tots els diners que es fessin a les teràpies d'aquells dies i destinar-los íntegrament a aquest viatge. A més, segons va explicar Olga Fortuny "durant els darrers anys, hem anat posant en una petita vidriola un tant per cent dels beneficis que s'han anat guardant per dur a terme aquest projecte".
 
Aquesta iniciativa engegada a nivell personal, segons explica Olga Fortuny, es va posar en marxa gràcies als contactes amb un altre cambrilenc, el frare Cristí Savall. Aquest cambrilenc ja porta uns 10 anys al Senegal i durant tot aquest temps ha anat obrint uns centres –a través de l'Associació Ak-Benn– en què els nens poden fer activitats i treballs manuals, per tal d'evitar que estiguin tot el dia al carrer. Tal com va explicar l'Olga, “a través de Cristí Savall vam obtenir un contacte amb un dispensari mèdic a Dakar, per si els interessava aprendre les tècniques de reflexoteràpia que nosaltres apliquem aquí, que són tècniques naturals que no precisen de medicament".

Infermeres voluntàries i classes de reflexoteràpia

Durant la seva estança a Dakar, Olga Fortuny i Helena Alonso treballaven pel matí de manera voluntària com a infermeres en un dispensari mèdic de la ciutat, ajudant a atendre els malalts, pesant els nens i posant vacunes. I a la tarda, donaven classes d’un curs intensiu de reflexoteràpia i nutrició –cada dia i durant un parell d’hores–. Segons explicava Olga Fortuny, “ens hem trobat amb arbres i plantes medicinals amb les quals nosaltres treballem aquí, que són tropicals i que allà se'n desconeixen les propietats medicinals. Són uns coneixements que nosaltres tenim i que ells també poden aprofitar com a medicina. La gent estava molt interessada i l’esforç ha valgut la pena”. També, un parell de dies a la setmana anaven al centre Ak-Benn de Cristí Savall; allí oferien teràpia de reflexoteràpia als malalts.

Nous projectes

Segons expliquen aquestes dues cambrilenques, l'experiència ha estat del tot positiva en tots els aspectes. Per aquest motiu, ja miren el futur i ja tenen en ment altres projectes. "En principi tenim l’opció de marxar cap a l'Índia, a la frontera amb el Nepal, on també hi ha un centre del qual s'encarrega una dona americana que fa 30 anys que està allí pel seu compte, fent-se càrrec de nens orfes que no tenen papers ni la possibilitat d’adopció. Ella els acull i els dóna una educació perquè puguin subsistir en el seu propi país. És un projecte que està molt a l’aire, però és una opció. Al Senegal també hem fet molts contactes i ens han ofert altres projectes. Tenim clar que volem tornar per oferir coneixements sobre shiatsu, a nivell primari, amb coses molt concretes i bàsiques que es poden ensenyar i que ajuden molt, perquè al ser teràpies naturals s'eviten les despeses que no es poden permetre. Al dispensari també ens han ofert fer una sala de reflexoteràpia, o fins i tot el ministeri d'allí ens ha ofert la possibilitat de fer un projecte per donar classes al país.


Comenta aquest article