Cultura

Commemoració

Es presenta el programa complet de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer

Per Berta Ruiz

Presentació, aquest matí, del programa complet de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. D'esquerra a dreta: Francesc Vidal-Barraquer, Camí Mendoza, Lluís Abella i Josep M. Panicello
Presentació, aquest matí, del programa complet de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. D'esquerra a dreta: Francesc Vidal-Barraquer, Camí Mendoza, Lluís Abella i Josep M. Panicello | Berta Ruiz

Aquest matí s'ha fet públic, en roda de premsa, el programa complet de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer.L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Lluís Abella; el comissionat de l’Any Vidal i Barraquer, Josep M. Panicello, el nebot nét del cardenal, Francesc Vidal-Barraquer, han presentat els actes que es portaran a terme durant el proper mig any per posar en valor la figura d’aquest cambrilenc il·lustre. L’objectiu és donar veu a un personatge universal, silenciat durant molt de temps, que va defensar amb valentia els valors de la pau, la concòrdia, el diàleg, la coherència i també l’ús de la llengua catalana.

Tres grans actes principals

L’Any Cardenal Vidal i Barraquer va engegar el passat 15 de maig, coincidint amb els 40 anys del retorn de les despulles del cardenal, i s’allargaran fins el març del 2019. L’inici del gruix de les activitats el marcarà la missa commemorativa del 75è aniversari de la mort del cardenal, que oficiarà l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol, el proper 13 de setembre al Santuari de la Mare de Déu del Camí.

L’acte central es portarà a terme el 3 d’octubre per commemorar el 150è aniversari del naixement del Cardenal Vidal i Barraquer al Santuari de la Mare de Déu del Camí. Serà una conferència a càrrec de Josep Massot Muntaner, monjo benedictí de Santa Maria de Montserrat, filòleg, historiador i assagista, i un concert de l’Escolania de Montserrat.

Un altre acte destacat serà la missa del 5 d’octubre de commemoració del 150è aniversari del bateig del cardenal Vidal i Barraquer a la parròquia de Santa Maria, presidida per l’arquebisbe de Tarragona. La litúrgia comptarà amb la participació de la Coral Verge del Camí de Cambrils, que enguany celebra el seu 50è aniversari.

Una programació d'actes potent

Tant l'alcaldessa com el regidor de Cultura han destacat, avui, la potent programació d'actes que s'ha aconseguit i que s'allargaran durant els propers sis mesos. Han posat en valor la feina feta per la Comissió de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer –encapçalada per Josep M. Panicello–, així com el departament de Cultura, el Museu d'Història, l'Arxiu Municipal, la família Vidal-Barraquer i d'altres institucions com la Diputació de Tarragona i la Generalitat. Per la seva part, Panicello ha explicat els nombrosos actes que s'han fet i que es faran fora de Cambrils. També ha dit que tota aquesta investigació sobre la vida i la trajectòria de la figura del Cardenal s'allargarà en el temps i tindrà continuïtat amb diferents estudis, llibres i investigacions que s'han engegat arrel de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. 

L’Apunt

El programa d'actes complet

Fins al març de 2019 s'han programat un seguit d'activitats que són les següents:

El dijous 13 de setembre, a les 20:00 hores, a l'Ermita de la Mare de Déu del Camíde Cambrils, Missa commemorativa de la defunció del Cardenal. Presidirà l’eucaristia el Sr. Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol i Balcells. Organitza: Parròquia de Santa Maria de Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer.

El dimarts 18 de setembre, a les 20:00 hores, a la sla d'actes del Centre Cultural de Cambrils (carrer Sant Plàcid, 18-20), conferència FRANCESC D'A. VIDAL I BARRAQUER I EL CATALANISME, a càrrec de Mn. Ramon Corts i Blay, sacerdot, historiador i vicerector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià de Barcelona. Organitza: Ajuntament de Cambrils. Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer.

El dilluns 24 de setembre, a les 20:00 hores, a la sala d'actes del Centre Cultural de Cambrils (carrer Sant Plàcid, 18-20), presentació pública del Fons de la família Vidal-Barraquer a càrrec de l'arxiver Pedro Otiña Hermoso. Acte inclós dins del XIII Cicle de Memòria de Tardor. Organitza: Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d'Història de Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer.

El diumenge 30 de setembre visita VIDAL I BARRAQUER, BISBE DE SOLSONA per segur la petja del Cardenal al bisbat de Solsona amb visita guiada, entre d'altres espais, al Museu Episcopal, a la catedral de la capital del Solsonès o el cementiri noucentista d'Olius, obra de Bernardí Martorell. Acte inclós dins del XIII Cicle de Memòria de Tardor.

Inscripcions a l’email:  museu@cambrils.org o bé al telèfon 977794528.

Lloc de sortida: parada d’autobús de l’Avinguda Adelaida davant del Molí de les Tres Eres.

Hora de sortida: 8.30 hores.

Preu:  20 euros on s’hi inclou l’autobús, les visites guiades, les entrades als recintes i el dinar.

Organitza: Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer.

Col·labora: Diputació de Tarragona i Ajuntament de Solsona.

El Dimecres 3 d'octubre, a les 19:00 hores, al Santuari de la Mare de Déu del Camí, Commemoració del 150è aniversari del naixement del Cardenal Vidal i Barraquer. Conferència FRANCESC VIDAL I BARRAQUER, CARDENAL DE CATALUNYA, a càrrec del P. Josep Massot Muntaner, monjo benedictí de Santa Maria de Montserrat, filòleg, historiador i assagista.Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i Director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat.

A continuació Concert a càrrec de l’Escolania de Montserrat.

Recollida d’invitacions al Patronat Municipal de Turisme i al Centre Cultural a partir del  20 de setembre (Es prega la màxima puntualitat a l’acte. No es permetrà l’entrada una vegada començat. Aforament limitat.)

El divendres 5 d'octubre, a les 20:00 hores, a la parròquia de Santa Maria de Cambrils, Commemoració del 150è aniversari del bateig del cardenal Vidal i Barraquer. Missa concelebrada presidida pel Sr. Arquebisbe de Tarragona, Mons. Jaume Pujol Balcells. Durant la litúrgia intervindrà la Coral Verge del Camí de Cambrils, que enguany celebra el seu 50è aniversari. Organitza: Ajuntament de Cambrils. Parròquia de Santa Maria i Comissió Any cardenal Vidal i Barraquer

El dimecres 17 d'octubre. a les 17:30 hores, a la sala d'actes del Casal d'Avis de Cambrils, conferència VIDAL I BARRAQUER, LA FAMÍLIA I EL POBLE, a càrrec del Dr. Francesc Vidal-Barraquer Mayol. Acte inaugural de les Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran de la URV a Cambrils. Organitza: Aules d’Extensió Universitària de la Gent Gran de la URV a Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer.

El divendres 19 d'octubre, a la sala Àgora de l'Ajuntament de Cambrils, inauguració de l'exposició VIDAL I BARRAQUER, DIÀLEG I COHERÈNCIA. Acte inclòs dins del XIII Cicle de Memòria de tardor. Organitza:Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer. Col·labora:Diputació de Tarragona i Arxiu Nacional de Catalunya.

El dilluns 29 d'octubre, a les 20:00 hores, a la Sala d'Actes del Centre Cultural de Cambrils (carrer Sant Plàcid 18-20), Conferència VERDAGUER VERSUS VIDAL I BARRAQUER: JOC DE MIRALLS, a càrrec del Sr. Francesc Roig Queralt, escriptor i president de Càritas Catalunya. Acte inclòs dins del XIII Cicle de Memòria de tardor. Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils, Campus Extens de la URV i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer.

El dimarts 30 d'octubre, a les 20:00 hores, a la Torre del Port de Cambrils, Inauguració de l’exposició fotogràfica "REMENDADORES", amb imatges de dones de la Platja de Cambrils realitzades després de la Guerra Civil per la Sra. Montserrat Vidal-Barraquer i Flaquer, una de les fotògrafes catalanes pioneres.L’exposició estarà oberta fins el 2 de desembre de 2018. Acte inclòs dins del XIII Cicle de Memòria de tardor. Organitza: Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils, Campus Extens de la  URV i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer. Col·labora: Arxiu Nacional de Catalunya.

El dissabte 17 de novembre, a les 20:30 hores, a l'Església de Sant Pere Apòstol de Cambrils, concert a càrrec del Cor i Orquestra dels Amics de la Catedral de Tarragona sota la direcció de Mn. Miquel Barbarà i Anglès. Entre altres obres s’interpretarà “El prevere i el cardenal”,amb text i música del professor Josep-Enric Peris i Vidal. (Scherzo simfònic sobre un diàleg imaginari entre Mn. Ramon Muntanyola i Llorach i el cardenal Vidal i Barraquer). Entrada gratuïta. Organitza: Ajuntament de Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer. Col·labora: Parròquia de Sant Pere de Cambrils

El dimecres 21 de novembre, a les 20:00 hores, a la sala d'actes del Centre Cultural de Cambrils (carrer Sant Plàcid, 18-20), conferència  COP D'ESTAT, ANTICLERICALISME I REVOLCUIÓ AL 1936, a càrrec del Dr.Josep Sánchez Cervelló, degà de la Facultat de Lletres de la URV i catedràtic d'Història Contemporània del Departament d'Història i Història de l'Art de la URV. Acte inclòs dins el Cicle de Memòria de tardor. Organitza: Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils, Campus Extens de la  URV i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer.

El dimecres 28 de novembre, a les 20:00 hores, a la sala d'actes del Centre Cultural de Cambrils (carrer Sant Plàcid, 18-20), taula rodona EL CARDENAL DE CAMBRILS: HUMANISME I ESPIRITUALITATamb la presènciade Mn. Josep Raventós Giralt, rector de la Parròquia de Santa Maria de Cambrils (1985-2006) i coautor amb Albert Manent de l’Església clandestina a Catalunya durant la guerra civil 1936-1939. També intervindrà la Dra. Margarita Mauri Álvarez, professora d'Ètica de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i autora del llibre “El pensament del cardenal Vidal i Barraquer”. L’acte, inclòs al XIII Cicle de Memòria de tardor, serà moderat per Gerard Martí Estrada, director del Museu d’Història de Cambrils. Organitza: Ajuntament de Cambrils, Arxiu Municipal de Cambrils, Museu d’Història de Cambrils i Comissió Any Cardenal Vidal i Barraquer.

El dijous 13 de desembre, a les 19:30 hores, al Cinema Rambla de l'Art (Rambla Jaume I, 35, tlf. 977 368 838), projecció del documental HEREUS D'UN CARDENAL PROSCRIT, dirigit per Llúcia Oliva i realitzat per Germen Coll. Tracta sobre la resistència de l’església tarragonina al franquisme durant el període que comprèn l’exili del cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer i la tornada de les seves despulles a Tarragona. Aquest documental es va presentar el 7 de juny de 2018 a l’Auditori de la Diputació de Tarragona. Posteriorment se celebrarà un sopar col·loqui amb la directora Sra. Llúcia Oliva. Informació i reserves: Cinema Rambla de l’Art. Organitza: Comissió Any cardenal Vidal i Barraquer.

El dijous 17 de gener de 2019, a les 20 hores, a la sala d'actes del Centre Cultural de Cambrils (carrer Sant Plàcid, 18-20), presentació del llibre "La mitra de l’exili” a càrrec del seu autor, Dr. Manuel Castellet i Solanas, catedràtic emèrit de matemàtiques de la Universitat Autònoma de Barcelona. Expresident de l’Institut d’Estudis Catalans. Història novel·lada sobre el cardenal Vidal i Barraquer. La trama se situa entre els anys 1936 i 1943. Editorial Gregal. Organitza: Comissió Any cardenal Vidal i Barraquer.

El dilluns 21 de gener de 2019, a les 19:00 hores, a la Catedral de Tarragona, ofrena floral a la tomba del cardenal Vidal i Barraquer. Tot seguit a les 20:00 hores , homenatge diocesà al Cardenal Vidal i Barraquer. Missa presidida pel Sr. Arquebisbe de Tarragona Mons. Jaume Pujol Balcells. Organitza: Arquebisbat de Tarragona i Comissió Any cardenal Vidal i Barraquer.

El dimarts 21 de febrer de 2019, a les 19:30 hores, a la sala d'actes del Centre Cultural de Cambrils (carrer Sant Plàcid, 18-20), projecció d’un documental biogràfic sobre el cardenal Vidal i Barraquer. Recital poètic a càrrec de Pere Navarro amb poemes de Mn. Muntanyola  i interpretacions musicals a càrrec de l’Escola Municipal de Música. Organitza: Ajuntament de Cambrils. Comissió Any cardenal Vidal i Barraquer. Col·labora: Escola Municipal de Música de Cambrils.

El divendres 15 de març de 2019, a les 20:00 hores, al Saló de Plens de l'Ajuntament de Cambrils, presentació del llibre "El cardenal Vidal i Barraquer, una vida en imatges" de Manel Tarés Lagunas i Pedro Otiña Hermoso. Cloenda de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. Organitza: Ajuntament de Cambrils i Comissió Any cardenal Vidal i Barraquer.

El programa d’actes complet es pot consultar al web http://www.cambrils.cat/any-cardenal-vidal-i-barraquer. Està organitzat per l’Ajuntament de Cambrils i la Comissió de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer amb el suport de la Diputació de Tarragona.

Comenta aquest article