Societat

Festa Major

Una engrescada Lloll Bertran dóna el tret de sortida a la Festa Major

La festa va comptar amb l'arribada a la plaça de l'Ajuntament de la Farnaca i la Galera de Foc que havien sortit de les places de la Vila i del Pòsit, respectivament i amb l'actuació dels grups festius cambrilencs

Per Lluís Rovira i Barenys, Berta Ruiz

El pregó de la Lloll va encetar oficialment la Festa Major de la Mare de Déu del Camí
El pregó de la Lloll va encetar oficialment la Festa Major de la Mare de Déu del Camí | Lluís Rovira i Barenys

Ahir al vespre s'encetava oficialment el programa de la Festa Major de la Mare de Déu del Camí amb el pregó. Per començar, la festa va comptar amb l'arribada a la plaça de l'Ajuntament de la Farnaca i la Galera de Foc que havien sortit de les places de la Vila i del Pòsit, respectivament. Les dues bèsties de foc van fer una encesa i tot seguit van ballar al ritme conjunt dels timbalers de les dues colles. A continuació van actuar els timbalers Cop de Cap, el Ball de Bastons de Cambrils, la Colla Gegantera Tota l'Endenga que van fer ballar els gegants Pere i Camí, els Xiquets de Cambrils –que van descarregar un 3 de 6 i un pilar de 4–.

Després va ser el torn del pregó. L'alcaldessa –Camí Mendoza– va adreçar unes paraules al públic assistent per desitjar una molt bona Festa Major a tothom: "una festa de tots, una festa vilera i marinera" i per presentar a la pregonera d'enguany: la Lloll Bertran. "Enguany, tenim una pregonera de luxe: una dona, una actriu, una còmica, una show-woman amb més de 30 anys de carrera al món del teatre i que va aconseguir molta popularitat a través de la televisió, amb els seus personatges i els seus xous".

Un pregó en honor a Cambrils i a la seva gent

A continuació, Lloll Bertran va aplaudir "l'espectacle magnífic de les colles" i va donar les gràcies "per convidar-me a casa vostra". Com a preàmbul també va tenir unes paraules de record i de suport pels terribles fets que van viure Cambrils i Barcelona, l'agost de l'any passat, amb els atacs terroristes. Després va donar pas al seu pregó, farcit de riures i referències a Cambrils. Tal com va dir l'actriu, ella i el seu marit havien preparat unes quartetes –estrofes– en honor a Cambrils. No van faltar referències als elements festius locals, a la seva gastronomia, a la seva gent, a la seva climatologia o a les seves festes, tot introduint el crit "No siguem llepafils i cridem Visca Cambrils!", comptant amb la complicitat del públic. Lloll Bertran va adreçar frases com: "senyoreges el Baix Camp, Cambrils de Costa Daurada, pel turisme ets un reclam perquè ets un lloc de bona estada; (...) sou poble mig costaner, l'altra meitat és agrícola, un costat és mariner, l'altre en canvi és hortícola. Va fer referència a la rivalitat entre vileros i mariners i també a les tres festes majors cambrilenques: aquí sempre esteu de festa, sou un poble molt curiós, arreu ja es coneix la gesta que feu tres festes majors: la vila, la Immaculada, al mar Sant Pere diví i per a tota la contrada, Mare de Déu del Camí! Tampoc es va oblidar d'elements patrimonials com la Torre del Port o l'emblemàtica Nit del Foc, així com dos dels prohoms més importants de la ciutat com Antoni de Gimbernat i el Cardenal Vidal i Barraquer. "Aquí tothom hi està bé des del xic fins al més gran, el que va fluix de caler i la classe benestant", va dir per introduir el seu famós personatge de la "pija" Sandra. També va fer aparèixer altres personatges molt coneguts com la seva amiga Vanessa.

Lloll Bertran va cloure el seu pregó desitjant una molt bona Festa Major i brindant amb una copa de cava juntament amb l'alcaldessa i fent petar confeti amb les pubilles i hereus cambrilencs. L'acte es va acabar amb una tronada i una copa de cava per als assistents.
 

L’Apunt

"Amolla'l, cosí"
El sector "mariner" havia planificat mostrar la seva samarreta en el decurs d'aquest acte. Havien preparat un pla sorpresa que consistia en col·locar-se la samarreta just abans de l'inici del pregó de la Lloll. I així ho van fer una setantena de persones que van lluir el lema "Amolla'l, cosí" a la seva samarreta blau marí com a senyal identitària marinera. Un disseny que guardaven en secret i que ahir, finalment, van desvetllar. D'altra banda, també van lliurar un ventall a la Lloll que el va lluir a l'acabar la seva actuació i fin i tot es va poder retratar a la Lloll i l'alcaldessa amb un ventall mariner, com a punt i final simpàtic de la festa.

Comenta aquest article

Galeries relacionades