Informació general

Cambrils per la Pau

Cambrils ret homenatge a les víctimes de l'atemptat gihadista

En un acte senzill i amb forta custòdia policial, s'ha destapat un mosaic a la zona zero de l'atemptat. Hi ha assistit força representació política i hi ha hagut ofrenes florals i actuacions musicals

Per Patrícia Muñoz

Les autoritats han destapat el mosaic en homenatge a les víctimes de l'atemptat, davant la vorera del Club Nàutic
Les autoritats han destapat el mosaic en homenatge a les víctimes de l'atemptat, davant la vorera del Club Nàutic | Lluís Rovira i Barenys

Cambrils ha fet el seu homenatge particular amb motiu del primer aniversari dels atemptats gihadistes perpetrats l'agost de l'any passat a la nostra localitat i a Barcelona. Un acte senzill i breu on els objectius han estat, primordialment, dos: homenatjar les víctimes i familiars i amics d'aquestes i reconèixer l'elogiable tasca dels cossos de seguretat i d'emergències mèdiques. L'acte ha destacat per ser breu, emotiu i envoltat de grans mesures de seguretat.

Per part de l'executiu català, han assistit Quim Torra, president de la Generalitat; el vicepresident, Pere Aragonès; el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa -en representació del president del Parlament, Roger Torrent-; i alguns consellers, com ara Miquel Buch, conseller d'Interior; Elsa Artadi, Consellera de la Presidència i Portaveu de la Generalitat; Ester Capella, consellera de Justícia, Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies; Damià Calvet, conseller de Territori i Sostenibilitat; Josep Bargalló, conseller d'Ensenyament i Àngels Chacon, consellera d'Empresa i Coneixement. La màxima representació estatal ha vingut de la mà de dues Ministres: Reyes Maroto, ministra d'Indústria, Comerç i Turisme i Meritxell Batet, ministra de Política Territorial i Funció Pública. L'homenatge també ha comptat amb l'assistència de líders polítics, com ara Pablo Casado, secretari general del Partit Popular, i el seu homòleg a Catalunya, Xavier García Albiol. L'Ajuntament de Saragossa ha tingut una nodrida presència, doncs és la ciutat d'on era procedent la víctima mortal del tràgic succés de l'agost de l'any passat a Cambrils. Hi han assistit el seu alcalde i el President de la Diputació General d'Aragó, Pedro Santisteve i Javier Lambán, respectivament. Subirats i Ripoll, ciutats involucrades en el decurs de la trama dels atemptats, també hi han estat presents de la mà dels seus alcaldes, Pere Pons i Jordi Munell.

"Cambrils és terra de pau, acollida i solidaritat"

L'homenatge, que ha començat puntualment a dos quarts d'onze del matí, ha estat encapçalat per un parlament de l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. "Cambrils és terra de pau, acollida i solidaritat i el nostre Passeig Marítim és un lloc estimat", relatava Mendoza, emocionada. El seu discurs ha estat dirigit, sobretot, a les víctimes i als seus familiars, a qui volia transmetre "el seu escalf". També ha mencionat els cossos de seguretat i d'emergències, que han estat contundentment aplaudits per tots els assistents. "Tenim la voluntat de construir una societat més justa i respectuosa, on hi tenen cabuda totes les religions, cultures i maneres de pensar. No caurem en el discurs de la por i l'odi. Aquí hi cabem tots, cambrilencs d'aquí i cambrilencs d'allà. Tots som cambrilencs". Mendoza concloïa amb una apel·lació a Joaquim Forn, ex conseller d'Interior de la Generalitat, i l'antic Major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, ambdues figures molt aplaudides i elogiades pels assistents, tot i que també hi hagut algun xiulet i crit de disconformitat per citar-los. "Que no ens prenguin la llibertat de pensar en la voluntat dels pobles des de la llibertat d'ideologies i creences".

Imagine i El Cant dels Ocells, cançons que evoquen els protagonistes de l'homenatge: la pau i el record

Així concloïa Mendoza el seu discurs i donava pas a la primera actuació musical de l'esdeveniment, Imagine, de John Lennon, a càrrec d'Apel·les Carod i el seu violí. Acte seguit, es donava pas a la descoberta del Memorial per la Pau, fins aleshores tapat amb una lona fosca, que s'han encarregat de treure el president de la Generalitat, juntament amb el membre de la Mesa del Parlament Josep Costa, el vicepresident Pere Aragonès, les dues Ministres i l'alcaldessa de Cambrils. El Cant dels Ocells, també protagonitzat per Apel·les Carod, ha precedit la descoberta del Memorial. Després, ha estat el torn de les ofrenes florals: un representant de cada entitat involucrada ha fet entrega d'una rosa blanca, símbol de germanor. En primer lloc, un representant de les víctimes i els seus familiars i amics. Després, les autoritats polítiques -Mendoza, Torra, Maroto, Batet, Aragonès i Costa-; a continuació, les autoritats aragoneses i els alcaldes de Ripoll i Subirats; els Mossos d'Esquadra; els representants de les emergències mèdiques, dels bombers i de l'Hospital Lleuger de Cambrils; i, per últim, els representants de les religions que tenen culte a Cambrils. S'ha obert, posteriorment, el cordó de seguretat perquè tothom qui volgués, autoritats i públic assistent, poguessin fer una ofrena floral al Memorial i el poguessin veure de prop.

 

 

Comenta aquest article

Galeries relacionades