Societat

Commemoració

L'actuació de l'Escolania de Montserrat a l'Ermita, acte central de l'Any Vidal i Barraquer

El concert es farà el dia 3 d'octubre i anirà precedit de la conferència del pare Josep Massot sota el títol de «Francesc Vidal i Barraquer, cardenal de Catalunya»

Per Lluís Rovira i Barenys

L'Escolania de Montserrat actuarà a Cambrils
L'Escolania de Montserrat actuarà a Cambrils | Cedida

L'actuació de l'Escolania de Montserrat a l'Ermita de la Mare de Déu del Camí, el proper 3 d'octubre coincidint amb el dia en que farà 150 anys del naixement del cardenal Vidal i Barraquer, es configura com l'acte central de l'Any Vidal i Barraquer. Prèviament al concert, que serà d'entrada lliure i gratuïta, hi haurà la conferència del pare Josep Massot i Muntaner, premi d'Honor de les Lletres Catalanes, autor de la reedició del llibre "Vidal i Barraquer, cardenal de la pau" i director de les Publicacions de l'Abadia de Montserrat. Tant la conferència del pare Massot, que portarà per nom "Francesc Vidal i Barraquer, cardenal de Catalunya", com l'actuació de l'Escolania són dos fets excepcionals, tal com es va destacar ahir a la presentació dels actes centrals del programa commemoratiu que ahir es va presentar a la seu de la Diputació de Tarragona amb la presència del president de la Diputació, Josep Poblet; l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Lluís Abella, i el comissionat de l'Any Cardenal, Josep M. Panicello. La Diputació de Tarragona col·labora amb l'Any Cardenal Vidal i Barraquer amb l'aportació de 30.000 euros.

Actes eucarístics, exposició i documental

A part de la conferència del pare Massot i l'actuació de l'Escolania, ahir es van presentar uns reguitzell d'actes que també formen part de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. El 30 d'agost s'inaugurarà l'exposició Verdaguer segrestat, al Molí de les Tres Eres. El 13 de setembre, a les 20h, es farà una commemoració eucarística al santuari de la Mare de Déu del Camí en commemoració del 75è aniversari de la mort del cardenal Vidal i Barraquer.

El 5 d'octubre, dos dies després de la conferència del pare Massot i l'actuació de l'Escolania de Montserrat, es farà una solemne eucaristia en commemoració del bateig del cardenal Vidal i Barraquer a la parròquia de Santa Maria, on fou batejat. Aquest acte estarà presidit per l'arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol Balcells.

El 17 d'octubre, a les 17,30h a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran, es farà la conferència inaugural del curs de les Aules de la Gent Gran a càrrec del doctor Francesc Vidal-Barraquer Mayol sota el títol de "Vidal i Barraquer, la família i el poble". El 13 de desembre, a les 19,30h al cinema Rambla de l'Art, es farà la projecció del documental "Hereus d'un cardenal proscrit", dirigit per la periodista Llúcia Oliva que es preveu que assisteixi a la projecció i que, posteriorment, es pugui fer un sopar col·loqui al voltant del documental. Aquest documental va ser presentat el passat 7 de juny a l'auditori de la Diputació de Tarragona.

El 21 de gener de 2019 es farà un homenatge diocesà al cardenal, el dia de Sant Fructuós, a la catedral de Tarragona. Es farà una ofrena floral a la tomba del cardenal Vidal i Barraquer per part d'una representació cambrilenca i una celebració eucarística presidida per l'arquebisbe de Tarragona.

Any Cardenal Vidal i Barraquer precedit per l'any Muntanyola

El president de la Diputació, Josep Poblet, va recordar que l'any Cardenal Vidal i Barraquer ha vingut precedit per l'any dedicat a mossèn Muntanyola, el passat 2017, i que precisament mossèn Muntanyola és qui havia escrit la biografia més important del cardenal Vidal i Barraquer. Poblet també va recordar el documental finançat per la Diputació de Tarragona i en el que es veu l'herència que el cardenal havia deixat entre un sector eclesiàstic. Josep Poblet va manifestar que l'impressionava molt el fet que el cardenal va ser una persona "incòmode pels dos règims polítics que va viure, la República i el Franquisme. Va publicar una pastoral col·lectiva de l'episcopat espanyol demanant que l'església no quedés silenciada per la República i anys més tard, l'1 de juliol de 1937, es va negar a signar la carta col·lectiva de l'episcopat espanyol legitimant el règim franquista".

L'alcaldessa, Camí Mendoza, va agrair la tasca feta fins ara per la tasca d'organització dels actes que serveixen per rememorar la figura del cardenal Vidal i Barraquer, "d'un cambrilenc que a més és una figura internacional". Mendoza va destacar que ja s'han celebrat uns quants actes que han gaudit d'una gran participació i que la programació encara no està tancada.

Finalment, el comissionat de l'Any Cardenal, Josep M. Panicello, va fer un repàs dels actes que ja s'han fet fins ara des que el juliol de l'any passat el govern de la Generalitat va decidir que l'any 2018 estigués dedicat a la figura del cardenal Vidal i Barraquer i que el novembre de l'any passat, l'Ajuntament de Cambrils nomenés al Cardenal com a fill predilecte. Panicello també va destacar l'important paper que ha fet la premsa en la difusió dels actes. A banda, també va explicar que des de Turisme s'està distribuint un fulletó amb les dades bibliogràfiques del Cardenal, en quatre idiomes i que el programa escolar Descobreix Cambrils tindrà com a epicentre la figura del Cardenal, aquest proper curs.

Josep M. Panicello, Josep Poblet, Camí Mendoza i Lluís Abella, ahir, a la presentació dels actes de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer a la Diputació de Tarragona / foto: Lluís Rovira i Barenys

 

 

Comenta aquest article