Informació general

El Mercat de Nadal que organitza la Unió de Botiguers enguany només es farà al Port

Per Berta Ruiz



Imatge del Mercat de Nadal instal·lat a la plaça d'Espanya, el desembre de l'any passat
El tradicional Mercat de Nadal canvia enguany el seu model i per primera vegada l'associació de comerciants Vilacentre i la Unió de Botiguers organitzaran els seus mercats nadalencs per separat. Del 6 al 10 de desembre, la Unió de Botiguers instal·larà les seves parades a la plaça de Catalunya, al Port, i l’associació de comerciants Vilacentre ambientarà la plaça d'Espanya, a la Vila, amb la seva nova aposta de Fira Regal de Nadal. El regidor de Promoció de Ciutat –Oliver Klein– va explicar que aquestes dues localitzacions amb més dies de mercat suposaran una major ambientació nadalenca per a Cambrils, "amb el tradicional Mercat de Nadal de cada any i per altra banda, la Fira Regal de Nadal amb unes característiques diferents". Segons va explicar Oliver Klein, "són dues activitats complementàries que animaran la població i que estaran comunicades amb el trenet turístic".

Malestar des de la Unió de Botiguers

La presidenta de la Unió de Botiguers –Isabel Basora– va explicar a Revista Cambrils Diari Digital que en un principi des de l’Ajuntament s'apostava per triar un lloc i fer un mercat únic per evitar despeses. Segons va explicar Isabel Basora "nosaltres volíem que com a mínim el dia de la Festa Major es fes a la plaça d’Espanya, com cada any, i els altres dies fer-ho a la Platja, però l'Ajuntament ens va dir que no. A continuació es va parlar amb els associats per triar un lloc i la gran majoria va dir que es fés al Port. Aleshores, algun soci de la plaça d’Espanya es va rebotar i van anar a l’Ajuntament a demanar que ells volien fer un mercat propi i no participar en el nostre". Després d’una nova reunió es va decidir de fer-ho als dos llocs per tal d’evitar problemes. Segons Basora "nosaltres vam dir que estàvem oberts i que mai ens havíem negat a pujar a la plaça d’Espanya".

Isabel Basora va explicar que des de l’associació de comerciants Vilacentre es va decidir que volien fer el seu propi mercat i que no es feien enrera. Des de la Unió de Botiguers manifesten que "a nosaltres se'ns va dir que només se'n faria un per qüestions d’infraestructura i tota una sèrie d’impediments, tot i que després per a l'associació de comerciants Vilacentre tot eren facilitats. La Unió de Botiguers no ho entén. Nosaltres no hem creat el conflicte, el conflicte ve d'una sèrie de malentesos i de no parlar-ho abans. Sembla que des de Vilacentre es tingui un conflicte amb la Unió de Botiguers. Des de la Unió de Botiguers estem una mica disgustats de com ha anat el tema, perquè creiem que la unió fa la força, i és una llàstima".

Fira Regal de Nadal de l'associació Vilacentre

La presidenta de l'associació de comerciants Vilacentre –Teresa Recasens– per la seva banda va explicar que des de l’associació Vilacentre es va decidir posar en marxa aquesta nova iniciativa, "perquè som una associació que tenim la nostra àrea de treball dins del Barri Antic i la Parellada i no volíem deixar perdre aquesta festa tan arrelada que es feia aquí, que la gent coneix tant. Crèiem que era una de les principals activitats que donaven dinamització a la zona i creiem important conservar-la. La Unió de Botiguers va decidir un emplaçament i nosaltres com a associació vam decidir tirar endavant el nostre projecte, que si bé és semblant, té moltes coses diferents". Així doncs, des de l’associació de comerciants Vilacentre s’està preparant el que serà la Fira Regal de Nadal que tindrà lloc a la plaça d’Espanya, entre els dies 6 i 10 de desembre. Segons va explicar Tere Recasens "hi haurà venda de motius de Nadal, però també hi haurà més productes i activitats complementàries per a nens i per a grans". Per exemple, hi haurà xerrades, tallers i cursos de com explicar contes o com farcir el gall d’indi de Nadal, i per altra banda hi haurà el que seria pròpiament el mercat, que serà diferent a la resta dels altres anys.

Oliver Klein va explicar que "a l’associació de comerciants Vilacentre els interessa promocionar aquella zona de la Vila i donar a conèixer els seus comerços, no exclusivament amb tema nadalenc, sinó amb tot el que puguin aportar les seves botigues. És una activitat que ens van proposar, i com amb qualsevol altre activitat comercial que ens presentessin altres zones del municipi, la veiem amb bons ulls. Vilacentre està madurant i s’està fent gran. Ens vam plantejar aquesta idea i ho han compaginat molt bé amb l’altre mercat". Segons Oliver Klein "són dues tendències diferents el mercat tradicional a la plaça de Catalunya i a la plaça d'Espanya es farà una activitat de dinamització comercial d’aquella zona de la Vila. Per a la dinamització comercial és molt bo que on hi hagi una activitat siguin partícips els comerços de la zona. I potser d’aquesta situació n’hem sortit guanyant".

Comenta aquest article