Informació general

Ple

El govern destina 1,3 milions d'euros del romanent de tresoreria a reduir endeutament bancari

De l'1,4 milions d'euros de romanent de tresoreria, 1.379.453 euros es destinaran a l'amortització de préstecs. Una decisió que va ser criticada pels grups de l'oposició al ple del 27 de juliol

Per Berta Ruiz

Imatge del ple celebrat el passat divendres 27 de juliol
Imatge del ple celebrat el passat divendres 27 de juliol | Lluís Rovira i Barenys

El ple del passat divendres 27 de juliol va abordar dos punts de caire econòmic. Un d'aquests punts feia referència a la distribució del romanent de tresoreria per reduir l'endeutament dels préstecs amb unes condicions més desfavorables que té l'Ajuntament de Cambrils amb entitats bancàries. De fet, tal com va exposar el regidor d'Hisenda –Jaume Gila–, dels poc més d'1,4 milions d'euros de romanent de tresoreria, 1.379.453 euros es destinaran a l'amortització de préstecs. Aquesta decisió va ser fortament criticada pels grups de l'oposició. L'NMC i l'AdC hi van votar en contra, mentre que Cs, el PP i els regidors no adscrits es van abstenir.

Segons va exposar Ivan Sanz de l'AdC, “a l'inici del mandat pensàvem que el govern tenia dues opcions: tirar endavant el municipi o apostar pels bancs. El romanent de tresoreria atén a una mala gestió i a aquesta aposta pels bancs. Estan reduint deute a costa del seu immobilisme; primen el fet de tenir contents als bans en detriment de les polítiques del municipi”.

Des del PP, el regidor David Chatelain va destacar que, “és important fer una previsió acurada dels pressupostos, tant de les despeses com de la previsió d'ingressos. Els recursos per als ciutadans acaben destinats a liquidar deute, quan el més intel·ligent seria donar serveis als cambrilencs”.

El portaveu de Cs –Imanol Rico– va dir que “es limiten a aplicar la normativa de dedicar el superàvit a liquidar deute, però aquest podria anar destinat a donar serveis al ciutadà fent un millor pressupost i més ajustat".

Des de l'NMC, el seu portaveu –Oliver Klein– va coincidir amb la resta d'arguments dels seus companys de l'oposició i va afirmar que “tenir una majoria de l'oposició contrària és molt significatiu”.

Finalment, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va cloure el debat dient que, “ens agradaria que aquests diners fossin per a fer inversions, però la normativa no ho permet”.

Setè expedient de modificació de crèdit d'1,7 milions d'euros

L'altre punt econòmic que es va aprovar va ser el setè expedient de modificació de crèdits que puja a 1,7 milions d'euros. Novament, aquest punt no va rebre el vistiplau de l'oposició. Ciutadans hi va votar en contra, mentre que el PP, l'NMC, l'AdC i els regidors no adscrits es van abstenir.

En aquest punt, el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va criticar "l'aposta tan feble" en despesa social i educativa (per exemple: 9.055 euros per al Pla Educatiu d'Entorn; 6.425 euros en subvencions per a llibres...), però va afegir que, "no podem votar en contra per poc que es destini a educació".

El portaveu del PP –David Chatelain– va manifestar que "els pressupostos estan per complir-los i s'ha de ser molt curós en la seva execució, sobretot en la despesa. De fet, ja portem unes quantes modificacions de crèdit".

Especialment crític es va mostrar el regidor de Ciutadans –Imanol Rico– qui va argumentar que, "en set mesos que portem de l'any 2018 aquesta és la setena modificació de crèdit. L'any passat es va canviar un 20% del pressupost en modificacions de crèdit. Canvien tot el pressupost al seu capritx, perquè hi ha partides molt importants i han esperat mig any a incorporar-les. És un document que no reflexa res i el van canviant, és un pressupost fantasma. Porten tres anys amb superàvit i tres anys reduint serveis, pujant impostos i no fent inversions".

Finalment, Oliver Klein de l'NMC també va criticar "la poca previsió en algunes partides. Van corregint i van alterant les seves prioritats".

Comenta aquest article