Informació general

Ocupació

Tercera setmana d'estira-i-arronsa entre els veïns de Vilafortuny i els ocupants de l'antiga residència Montemar

Els veïns van fer una cadena humana de protesta, ahir a les set de la tarda, davant de l'edifici. Després de la concentració, els ocupants atenien a la premsa per explicar que ja han netejat la planta del soterrani i la primera planta

Per Berta Ruiz, Patrícia Muñoz

Cadena humana que van fer els veïns de Vilafortuny, ahir a la tarda, davant de l'antiga residència Montemar
Cadena humana que van fer els veïns de Vilafortuny, ahir a la tarda, davant de l'antiga residència Montemar | Berta Ruiz

Uns 200 veïns de Vilafortuny es van concentrar, ahir a les set de la tarda, per fer una cadena humana davant de l'edifici de l'antiga residència Montemar. Aquesta era la tercera setmana de mobilitzacions després de l'ocupació de l'edifici. Els veïns es van reunir, primer, davant del Centre Cívic de Vilafortuny i després van traspassar el carrer per situar-se just davant de l'antiga residència. Entre tots es van agafar de les mans i van estendre una llarga pancarta en contra de l'ocupació. També van cridar consignes de: “No ocupació il·legal”, “No un projecte il·legal”. La concentració –sota presència policial– va durar escassament mitja hora, perquè justament a dos quarts de vuit del vespre estava prevista l'arribada del grup d'ocupants de l'edifici.

La planta del soterrani i la primera planta ja estan netes

Cap a dos quarts de vuit va arribar el grup d'ocupants que venia de la projecció del documental “Pactos de silencio” emès al Casal Municipal de la Gent Gran, ahir a la tarda. Van atendre a la premsa i van mostrar els primers treballs realitzats a una part de la planta baixa de l'edifici. Segons va explicar Jorge Fernández a revistacambrils.cat, “ja hem netejat el soterrani i la primera planta i ja estan 'segurs'. Avui volem fer una mena d'inauguració de que aquest espai ja està obert a la ciutadania i a la participació. Volem començar a fer assemblees per aportar idees sobre què es pot fer, quants diners necessitem, com s'organitzaran els espais, etcètera. L'espai el gestionarà la pròpia gent. Hi ha moltes coses que no necessiten diners per fer sentir bé a la gent, però sí persones que hi donin suport. De fet, molts dels veïns que ens ajuden van donant material, roba...”.

Habilitar els diferents espais

Sobre la rehabilitació de l'edifici, Fernández va comentar que, un cop estan netes les plantes del soterrani i la primera planta, es començaran a habilitar els diferents espais. La idea és que, en aquesta primera zona neta, hi hagi un gimnàs, un espai comú, una biblioteca, un menjador, la cuina, diferents espais per a fer tallers d'ocupació, alguns banys i dues habitacions adaptades. Fernández va apuntar que comptaran amb la donació de materials per a fer-ho possible. Per exemple, “hem parlat amb el president de la Federació de Boxa de Tarragona perquè ens facin la cessió de material per al gimnàs o, per altra banda, per a la biblioteca també ens donaran llibres”.

Alguns dels ocupants de l'edifici, ahir a la tarda

La denúncia dels veïns ha estat arxivada

La denúncia que van interposar un grup de veïns del barri de Vilafortuny contra l'ocupació de la residència Montemar i, concretament, contra Jorge Fernández, ha estat arxivada. És a dir, no ha prosperat. En primer lloc, el jutge (del Jutjat d'Instrucció número 3 de Reus), en l'auto de diligències prèvies, manifesta que "no considera que hi hagi indicis de delicte" i que "si la intenció del denunciat és desenvolupar un 'projecte humanitari amb dones maltractades, indigents i menors', tal i com consta en la denúncia, no es pot considerar que tal intenció sigui reprobable". 

A continuació, el jutge exposa també que qui ha de presentar la denúncia és el propietari de l'edifici, "i de la denúncia presentada es pot deduir que els denunciants no són els propietaris". També el jutge argumenta, en els raonaments jurídics del mencionat auto, que les qüestions de salubritat i obres a l'edifici són "qüestions de caràcter administratiu que corresponen a l'autoritat municipal competent"-per tant, són competència de l'Ajuntament-. Per últim, el Magistrat estableix que els denunciants "sembla que facin un pronòstic de delicte, i de la seva denúncia es pot concloure que hi ha un desig que es cometin uns delictes que ni tan sols s'han comès". Malgrat l'auto acordava l'inici de les diligències prèvies i la conseqüent incoació al Ministeri Fiscal, la denúncia ha acabat sense tirar endavant. 

Els veïns denunciants, però, han expressat que "ja sabien que la denúncia no prosperaria". D'altra banda, puntualitzen també que hi ha una errata (també en el propi auto, que així ho inclou) en què els denunciants actuen en nom del Consell de Barri de Vilafortuny. Tant els denunciants com el Consell de Barri de Vilafortuny han matisat que això no ha estat així. De fet, el Consell de Barri va emetre un comunicat en què deixa clar que "no han pres mai la decisió de presentar cap denúncia contra l'ocupant de l'antiga residència Montemar". 

D'altra banda, cal tenir en compte també que el propietari de l'edifici, suposadament Solvia (del Banc Sabadell) ha incoat un procediment per la via civil, tal i com van explicar alguns veïns en la cadena humana d'ahir a la tarda.

Imatge de la cadena humana dels veïns contraris a l'ocupació de l'edifici, ahir a la tarda

 

Comenta aquest article