Societat

Patrimoni

Es reinaugura el refugi del carrer de les Creus

Aquest passat dissabte es va poder visitar aquest espai lligat a la guerra civil, una inauguració que es va acompanyar amb una recreació històrica d'un destacament de soldats

Per Lluís Rovira i Barenys

Grup de recreació històrica del Ejército del Ebro
Grup de recreació històrica del Ejército del Ebro | Lluís Rovira i Barenys

El refugi del carrer de les Creus ja torna a estar operatiu i aquest passat dissabte es va fer la reobertura d'aquest espai lligat a l'empremta que va deixar la guerra civil a la nostra població. La reobertura del refugi va anar acompanyada per la recreació històrica, a càrrec del grup Ejército del Ebro,que van simular un destacament ubicat al pati de la Torre del Llimó. En aquest pati s'hi va ubicar una camioneta i diferent material de campanya inclòs un lloc de sanitat.

L'any 2009 es va inaugurar la recuperació del refugi

El refugi del carrer de les Creus va ser descobert arran de les obres de remodelació dels carrers del Barri Antic, el febrer de l'any 2006. Un cop comprovat que el tram que va des de la plaça de l'Església de Santa Maria fins a una part del carrer de les Creus es trobava en bon estat es va decidir fer-ne la seva recuperació. Els treballs per a recuperar el refugi es van iniciar el mes de setembre de 2007 i es va incloure en les accions del Pla de Barris. El 5 de desembre de 2009 s'inaugurava el refugi però el 2013 tancava portes degut als problemes que havia provocat la humitat al sistema d'il·luminació. L'any passat es va pressupostar la seva recuperació, que suposava un canvi en la instal·lació elèctrica. El novembre de 2017 començaven les obres i ara, en motiu de la Festa Major de Sant Pere, el refugi ha tornat a ser visitable.