Informació general

Horts urbans

S'organitza una Taula d'experiències sobre Horts Urbans

Per Berta Ruiz

La taula va tenir lloc ahir a la tarda al Centre Cívic Les Basses
La taula va tenir lloc ahir a la tarda al Centre Cívic Les Basses | Berta Ruiz

El Centre Cívic Les Basses va acollir, ahir a la tarda, una Taula d'experiències d'Horts Urbans organitzada des de l’Oficina Tècnica d’Inclusió Social i emmarcada dins del Pla d’Acció Participatiu del Barri del Regueral, Cambrils Badia i Sol Cambrils del Departament de Participació Ciutadana i del Consell de Barris, tal com va explicar el regidor de Benestar Social –Josep M. Vallès– a l'inici de l'acte. En aquesta ocasió es van explicar dues experiències: la dels Horts Solidaris de la URV i els horts socials que es gestionen des de la cooperativa d'iniciatives solidàries Tarpuna.

Horts Solidaris de la URV

La presentació dels Horts Solidaris de la URV va anar a càrrec de la Dra. Susana Borràs, professora de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals i coordinadora del Màster Universitari en Dret Ambiental de la Universitat Rovira i Virgili, juntament amb Claudia Egea, membre de l'equip de fundació i coordinació dels Horts Socials URV. Aquest projecte va guanyar la convocatòria de Projectes d'Innovació Social de la URV, el premi d'Acció Social Mercè Bañeras i Maria Figueres que atorga la Fundació Plataforma Educativa en la categoria d'Innovació Social (2015) i els premis Fundació Bofill i del Consell Social URV a la Qualitat Docent en la modalitat col·lectiva ha estat concedit al projecte "Horts socials a la URV: l'educació ambiental per a la innovació social", amb la participació de sis centres de la URV al 2018.

Claudia Egea: "Un laboratori d'experiències per ser més sobirans del que mengen"

Segons va explicar Claudia Egea a revistacambrils.cat, “vam poder reconvertir un terreny que estava en desús i el vam transformar en un hort social. Es va haver de fer tot el procés: portar la terra vegetal, treure la runa que hi havia, netejar, etcètera. Els estudiants d'enginyeria hidràulica van aconseguir instal·lar un sistema de reg, mentre que posteriorment també s'hi van anar afegint d'altres ensenyaments: per exemple, els estudiants de dret van fer les bases reguladores i de convivència de l'espai. És un procés que encara està en marxa, poc a poc, i voldríem integrar d'altres ensenyaments”. Inicialment, l'hort es va fer provisionalment al Campus Catalunya, però les obres van obligar a canviar-lo d'ubicació. Ara l'hort està ubicat al campus de Bellissens de Reus. Tal com va afegir Egea, “la nostra idea era fer un perfil intergeneracional i interdisciplinari, un lloc d'entrada i de sortida de la universitat i d'intercanvi del coneixement. Un laboratori d'experiències per ser més sobirans del que mengen”.

Horts socials gestionats per la Cooperativa Tarpuna

Una altra experiència que es va presentar va ser la dels horts socials que es gestionen des de la Cooperativa Tarpuna, a càrrec de Josep Maria Vallès Casanova, enginyer agrònom iDirector de la Cooperativa Tarpuna i coordinador dels projectes d’agricultura urbana i social. Tarpuna és una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre formada per un equip de persones compromeses amb la sostenibilitat, la igualtat d’oportunitats i la justícia social. Realitzen innovació social al servei de la comunitat, a través de projectes locals transformadors amb criteris de sostenibilitat.

Comenta aquest article