Informació general

Es presenta a Tarragona del documental «Hereus d’un cardenal proscrit»

El documental posa de relleu el paper que va tenir l’església de Tarragona durant el franquisme i explica aspectes desconeguts o oblidats del període que compren l’inici de l’exili del cardenal Francesc Vidal i Barraquer i el retorn de les seves despulles

Per Jordi Moreno

La projecció del documental es va fer a l'Auditori de la Diputació de Tarragona
La projecció del documental es va fer a l'Auditori de la Diputació de Tarragona | Jordi Moreno

El passat dijous, a dos quarts de vuit de la tarda, va tenir lloc a l’Auditori de la Diputació de Tarragona la presentació del documental ‘Hereus d’un cardenal proscrit’ sobre la resistència de l’església tarragonina al franquisme durant el període que comprèn l’exili del cardenal Francesc d’Assís Vidal i Barraquer i la tornada de les seves despulles a Tarragona. L’acte comptà amb la presència de nombroses personalitats entre ells l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet i en clau cambrilenca, l’alcaldessa de Cambrils Camí Mendoza, així com diversos membres de la comissió organitzadora de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer en motiu de la celebració del 150è aniversari del naixement del nostre cardenal i el 75è aniversari de la seva mort.

El documental vol recuperar la memòria mai explicada o oblidada

La presentació del documental va començar amb la intervenció de mossèn Josep Gil, filòsof i teòleg de 90 anys i un dels impulsors d’aquest projecte juntament amb mossèn Miquel Barbarà, secretari general i canceller de l’arquebisbe Pont i Gol i el pare jesuïta Francesc Xammar. Mossèn Gil afirmava de manera emocionada -el documental surt d’una voluntat expressa de fer justícia en un moment de la nostra història més recent que no sé si voluntàriament o no, ha estat sistemàticament silenciada. Estic convençut que el terratrèmol polític que estem patint està reclamant unes veus semblants com les d’ara fa uns quants anys, de fet ens molts aspectes el franquisme encara no ha mort-. La periodista i professora Llúcia Oliva, directora del documental, en el seu torn de paraula va defensar la necessitat de fer investigació històrica del nostre passat més recent -crec que en el període del franquisme hi ha moltes coses desconegudes, que s’han amagat o simplement oblidat, els periodistes tenim la obligació de destapar-les i de treballar per a que tothom les pugui conèixer-. La directora també va afirmar que el documental parlava de la història en majúscules perquè a banda de l’església també es donava veu a ciutadans i ciutadanes de les províncies de Tarragona i Lleida que van contribuir a recuperar la llengua, la cultura i les institucions de Catalunya en uns moments molt difícils com va ser la postguerra.

Imatges de la tornada de les despulles del cardenal al seu pas per Cambrils

Si bé el documental no es centra en la figura del Cardenal Vidal i Barraquer cal destacar la tasca d’arxiu i filmoteca realitzada sobre el mateix. A la part final del documental es poden veure imatges gravades del pas de les despulles per Cambrils i es donen detalls de la operació ideada per protegir el retorn de les mateixes a la catedral de Tarragona en uns moments encara molt convulsos.

El documental actualment es troba en fase de finalització de postproducció i ha estat realitzat per Germen Coll de la productora vigatana Gen-Lock Video. La intenció es editar-la en DVD a finals de novembre i podrà ser adquirida a la seu de l’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona.

30 persones, 200 talls de veu, 90 minuts de metratge

El documental s’explica en primera persona amb 30 persones entrevistades i més de 200 talls de veu. Les localitzacions abracen tota la diòcesis: Tarragona, Reus, la Selva del Camp, Conesa i també municipis lleidatans com Maldà, l’Espluga Calba, La Pobla de Cérvoles i Cervià. La lluita contra el franquisme es fa extensiva al documental amb la tasca realitzada per monges, capellans i cristians de base que van treballar en barris obrers de Reus i Tarragona per millorar les condicions de vida i laborals a les fabriques d’aquestes ciutats. L’Arxiu Històric Arxidiocesà de Tarragona ha donat també suport al projecte, el director d’aquest arxiu Mossèn Manuel Fuentes va voler agrair el suport econòmic de la Diputació de Tarragona i també a un grup nombrós de religiosos que han avançat els diners i han permès tirar endavant el documental.

 

 

Comenta aquest article