Cultura

Formació

El Servei Local de Català de Cambrils celebra 25 anys de foment de la llengua catalana

Per Redacció

Foto de grup d'alguns participants al programa Voluntariat per la llengua
Foto de grup d'alguns participants al programa Voluntariat per la llengua | Cedida

Aquest curs acadèmic, el Servei Local de Català de Cambrils (SLC) celebra 25 anys d’activitat al municipi, i ho farà coincidint amb l’acte de cloenda dels cursos de català i del Voluntariat per la llengua que tindrà lloc el proper divendres 15 de juny a les 19 hores al Centre Cultural. L’acte d’enguany, com sempre protagonitzat per alumnat i voluntariat, que farà lectures i representacions, vol ser un petit homenatge a l’escola i l’ensenyament, i es clourà amb una preestrena la coral Canta amb el Cor, integrada per persones vinculades al Centre de Normalització Lingüística. Aquest mateix dia, representants municipals i del Centre de Normalització Lingüística faran balanç de l’activitat del Servei Local de Català.

Creació el setembre de 1992

El SLC de Cambrils, que forma part del Centre de Normalització Lingüística de l’Àrea de Reus Miquel Ventura, es va crear al setembre de 1992, quan l’Ajuntament de Cambrils es va integrar al Consorci per a la Normalització Lingüística. A l’inici tenia el nom d’Oficina Local de Català i només hi treballava una persona, però aviat va augmentar la plantilla i va esdevenir Servei Local de Català.

Al llarg de la seva existència ha organitzat un total de 446 cursos de català per a adults amb 8.927 inscripcions d’alumnes procedents tant de Catalunya com d’arreu del món. També ha posat en marxa 634 parelles lingüístiques del programa Voluntariat per la llengua, un programa per practicar català a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per un voluntari, que parla català fluidament, i un aprenent, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

Quant al servei d’assessorament lingüístic, durant aquest període s’han revisat 3.536 pàgines, s’han fet sessions de recursos lingüístics per al personal de l’Ajuntament i s’han administrat proves de català en els processos de selecció de l’Administració local.

En l’àmbit de la dinamització, destaquen els programes setmanals a Ràdio Cambrils al llarg de més de vint anys, la col·laboració mensual durant un llarg període a la Revista Cambrils (que actualment distribueix el full lingüístic Falca); la participació, amb la ludoteca de jocs en català o altres tallers, en diverses edicions del Parc de Nadal; les campanyes d’oferta de revisió de cartes i menús als restaurants del municipi; la presència en fires o trobades impulsades per l’Ajuntament; la col·laboració en la Biennal de Gastronomia; la campanya “I tu, jugues en català?”, i els convenis amb diverses associacions de comerciants. També cal esmentar, sobretot els darrers anys, la seva col·laboració amb associacions d’immigrants o amb el Servei de Primera Acollida de l’Ajuntament o l’Oficina de Treball de la Generalitat, que han permès acostar la llengua catalana als nouvinguts per contribuir a la seva integració social i laboral.

21 cursos i 365 inscripcions aquest curs

Aquest any acadèmic 2017-2018 s’han organitzat 21 cursos, amb 365 inscripcions, i 45 parelles lingüístiques.

La plantilla del SLC de Cambrils està formada per Helena Martínez-Ferreruela, que hi treballa des del primer dia i és la responsable del servei, i Imma Cubells Bartolomé, que hi és des de fa quinze anys. Aquest any acadèmic han tingut el suport de Cristina Àrias Crusells i Jenina Cases Costa, que hi han impartit cursos, sobretot de programes especials. A més, al llarg d’aquest quart de segle hi han col·laborat fins a vint tècnics de normalització lingüística més.

Inicialment el SLC es va instal·lar a les aules d’FP, on actualment hi ha la Biblioteca. Posteriorment va ocupar l’edifici del Casal Baix Camp, al carrer Bertran de Cambrils; el 2003 el Centre Cultural, al carrer de Sant Plàcid, i l’any 2013 es va traslladar a la seva seu actual, al segon pis de l’Ateneu Juvenil, a l’avinguda de l’Horta de Santa Maria.

Ben segur que el Servei Local de Català de Cambrils, que sempre ha treballat coordinadament amb el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils, ha contribuït a fer d’aquest municipi una població més cohesionada i amb una presència més alta del català, i d’un català de qualitat, malgrat ser un nucli turístic que rep influències de moltes altres llengües.

Comenta aquest article