Cultura

Obres

Les obres de rehabilitació a la Torre del Port, una actuació prioritària i d'urgència per motius de seguretat

Per Berta Ruiz

Aspecte actual de la Torre del Port on s'hi estan fent les obres de rehabilitació
Aspecte actual de la Torre del Port on s'hi estan fent les obres de rehabilitació | Lluís Rovira i Barenys

El passat 9 de maig es van iniciar les obres de restauració de la Torre del Port. Aquestes obres s'han engegat –abans de la temporada estival– amb un caràcter prioritari i d'urgència per raons estrictament de seguretat, perquè es va detectar el despreniment puntual de pedres de la façana, així com de teules soltes a la teulada. El regidor de Cultura –Lluís Abella– ha explicat a revistacambrils.cat que, “la prioritat és la seguretat i per això vam decidir intervenir d'urgència per aquests despreniments”. A més, segons ha precisat el regidor, les obres tindran una durada d'un mes i, per tant, si tot va bé, cap al 9 de juny haurien de quedar enllestides totes les millores, abans que s'iniciï la temporada turística més forta.

Procés administratiu previ que es va iniciar l'any 2017

Per dur a terme les obres però, hi ha hagut un procés administratiu previ que ha durat uns quants mesos i que es va iniciar l'any 2017. Tal com ha detallat el regidor de Cultura, el gener de 2017 es va enllestir la redacció del projecte tècnic de rehabilitació de la Torre i, posteriorment es va rebre el vistiplau de la Comissió Territorial de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Es tractava d’un tràmit previ imprescindible per iniciar les obres perquè la torre és un edifici catalogat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), màxima protecció contemplada a la Llei del Patrimoni Cultural Català. L'agost de l'any passat, el ple de l'Ajuntament va aprovar una modificació de crèdit on s'incloïa una partida a l'Àrea de Cultura per dur a terme aquestes obres. A finals de 2017 es va obtenir l'aprovació definitiva del projecte i es va iniciar el procés de contractació de les obres. El passat 13 d’abril, la Junta de Govern de l’Ajuntament de Cambrils va procedir a l’adjudicació de l’obra de restauració de la torre a l’empresa Cyrespa Arquitectónico, que va presentar l’oferta més favorable, amb un import de 58.607,95 euros. A finals d'abril es va sol·licitar a Ports de la Generalitat l'ocupació de la part davantera de la Torre per realitzar les obres i, el 9 de maig es van iniciar els treballs d'execució.

Actuació prioritària per motius de seguretat

Un cop realitzat tot el procediment administratiu, des de l'Ajuntament es podria haver optat per iniciar les obres cap al mes de setembre o octubre –passada la temporada turística de màxima afluència– si l'edifici no tingués aquests problemes de despreniments a la façana. Segons ha remarcat Lluís Abella, “al detectar-ho, vam decidir fer-ho ja de forma prioritària, per motius de seguretat”.

Actualment, la Torre del Port està envoltada per una bastida. Les obres se centraran primordialment en l’eliminació de filtracions provinents de la coberta, l’evacuació de les aigües pluvials de la teulada, la substitució dels tancaments degradats (portes i finestres), la rehabilitació del revestiment de tota la façana i el sanejament dels murs interiors afectats per la humitat.

Comenta aquest article