Informació general

Manifestació

Manifestació al Port «per una educació pública de qualitat i sense aules massificades»

Per Berta Ruiz

Pas de la manifestació per la façana marítima del Port, ahir al matí
Pas de la manifestació per la façana marítima del Port, ahir al matí | Berta Ruiz

Al voltant d'una vuitantena de persones es van sumar, ahir al migdia, a la manifestació convocada per la Taula pel Suport a l'Educació de Cambrils "en defensa d'una educació pública de qualitat" i per demanar la recuperació de la línia de P3 a l'escola Joan Ardèvol, així com evitar que se saturin la resta d'escoles de la població el proper curs. La comitiva va sortir des del passeig de les Palmeres –davant de les lletres de Cambrils– i va recórrer la façana marítima fins arribar al Club Nàutic, on van donar mitja volta i van caminar fins davant de les Escales Reials. Durant la marxa –amb una pancarta sota el lema "Per una educació de qualitat sense aules massificades"–, els manifestants van anar cridant consignes com "Volem ràtio 20", "El tancament no és la solució!" i d'altres frases contra la massificació a les aules i en favor d'una escola pública de qualitat.

"Quan les preinscripcions augmenten no recuperem totalment allò que havíem perdut"

En acabar el recorregut per davant del Port es va fer lectura del manifest "Per una educació de qualitat sense aules massificades: ràtio 20". En aquest text es va explicar que "el curs 2017-2018, l'escola pública de Cambrils va perdre dos grups: un a l'escola Marinada i l'altre a l'escola Joan Ardèvol. El Departament d'Ensenyament de la Generalitat va al·legar el descens demogràfic per justificar el tancament d'aquests dos grups a les escoles públiques més antigues i, probablement, més integradores del nostre poble. L'argument era clar: com que les inscripcions han baixat, es tanquen dos grups". Enguany, segons es va exposar al manifest, "el nombre de preinscripcions ha superat de llarg la (mala) previsió del Departament d'Ensenyament que contemplava reincidir en el tancament dels dos grups. Malgrat el comunicat del Consell Escolar Municipal, la moció de tots els grups de l'Ajuntament i les mobilitzacions de pares, mares i mestres que demanava la recuperació dels dos grups, el Departament ha decidit reobrir, tant sols, el grup de l'escola Marinada. Així mateix, proposa mantenir el grup únic a l'escola Joan Ardèvol, augmentar a 30 el nombre de places amb l'oferiment del desdoblament de grup. No ens enganyem! Es continua perdent un grup i s'avança cap a la desaparició d'una línia. D'altra banda, la mesura incideix en la ràtio de la resta d'escoles i les obliga a iniciar el curs amb 25 alumnes, al límit de ràtio establert. Quan les preinscripcions augmenten no recuperem totalment allò que havíem perdut".

Des de la Taula pel Suport a l'Educació de Cambrils van exposar que si disminueix la ràtio a les aules s'incrementa la qualitat de l'educació i l'atenció a les necessitats de l'alumnat. Així doncs, considerem que el descens de l'índex de natalitat s'hauria d'aprofitar per baixar les ràtios a les escoles pels següents motius:

- Evitar la massificació a les aules

- Millorar l'atenció als alumnes

- Preveure la implementació del decret d'inclusió: a partir del qual l'escola ordinària atendrà l'alumnat d'Escoles d'Educació Especial

- Augmentar la qualitat educativa

Recuperació de la línia perduda i ràtio 20

Per tot plegat, des de la Taula pel Suport a l'Educació de Cambrils exigeixen: "la recuperació del grup de l'escola Joan Ardèvol; que l'estament polític municipal defensi amb fermesa les mocions que presenta" i es comprometen "a seguir treballar perquè la ràtio 20 sigui una realitat a Cambrils".

El manifest es va cloure dient que: "l'educació dels nens de Cambrils no es mercadeja; els nostres fills/néts/alumnes no són números, no admetrem que es massifiquin les aules. El criteri del Departament d'Ensenyament és estrictament econòmic i passa per alt la qualitat de l'educació en planificar el proper curs. Volem i defensem una educació pública de qualitat perquè és un dret i perquè invertir en educació és invertir en futur!".