Informació general

Salut

Cambrils s'adhereix a la XIX Setmana sense Fum i a la campanya «El tabac trenca cors»

Per Redacció

Cartell de la XIX Setmana sense Fum
Cartell de la XIX Setmana sense Fum | Cedida

El Departament de Salut Pública de l’Ajuntament de Cambrils, amb la col·laboració de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, s’adhereix a la XIX Setmana sense Fum amb motiu del dia 31 de maig, Dia Mundial sense Tabac, i a la campanya de de l’Organització Mundial de la Salut amb el lema “El tabac trenca cors”. L’objectiu comú és augmentar la conscienciació de la població sobre les conseqüències per a la salut cardiovascular del consum de tabac i l'exposició al fum de tabac aliè.

Per aquest motiu s’han preparat una sèrie de materials per tal de sensibilitzar a la població dels efecte que té el consum del tabac. Aquestes setmanes es podran obtenir diferents materials a la Biblioteca Municipal, així com a les consultes mèdiques de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat. També s’ha penjat una lona al balcó de l’Ajuntament amb el missatge “El tabac trenca cors”.

Demà dimarts dia 29 de maig, a les 18.30 hores, a l’aula d’educació sanitària de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, hi ha programada una xerrada a càrrec de la doctora Badia, dirigida a persones adultes, per fomentar la deshabituació al tabac. El mateix dia, a les 17:30 hores, la infermera Joana Abella oferirà una activitat dirigida a la població més jove al Punt d’informació juvenil a l’edifici de l’Ateneu.

XIX Setmana sense Fum

La Setmana Sense Fum és una iniciativa de la Sociedad Española de Medicina Familiar y Comunitària (semFYC) i CAMFiC a Catalunya, que durant els últims anys ha organitzat el Programa Atenció Primària Sense Fum a Catalunya (AIFICC, CAMFiC i ASPCAT). Amb l’objectiu d’involucrar diversos àmbits en una iniciativa comuna i unificar un mateix missatge, en els últims anys, s’han implicat tota un sèrie d’agents d’arreu del territori. Mitjançant una sèrie de materials es pretén sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se, abandonar el consum de tabac i poder gaudir d’un ambient lliure de fum.

El tabac trenca cors: trieu salut, no tabac

El 31 de maig de cada any, l'Organització Mundial de la Salut (la OMS) celebra el Dia Mundial Sense Tabac amb la finalitat de posar en relleu els riscos associats amb el tabaquisme, tant per a la salut com en altres àmbits, i advocar per polítiques eficaces per reduir el seu consum.

El lema del Dia Mundial Sense Tabac 2018 és “Tabac i cardiopaties”. La campanya busca cridar l'atenció sobre la relació entre el tabac i les cardiopaties i altres malalties cardiovasculars i les possibles mesures i accions que destinataris importants, entre ells els governs i el públic en general, poden adoptar per reduir els riscos per a la salut causats pel consum de tabac.

El Dia Mundial Sense Tabac 2018 coincideix amb un seguit d'iniciatives i oportunitats mundials per reduir l'epidèmia de tabaquisme i les seves repercussions en la salut pública.

Aquest any, el Dia Mundial Sense Tabac es centra en les repercussions del consum de tabac en la salut cardiovascular de les persones a tot el món.

Tot i que es coneixen bé els danys per a la salut cardíaca que provoca el tabac i de la disponibilitat de solucions per reduir la morbimortalitat que ocasiona, amplis sectors de la població desconeixen que és una de les principals causes de les malalties cardiovasculars, principal causa de mort a tot el món, i el consum de tabac i l'exposició al fum de tabac aliè contribueixen a prop del 12% de les defuncions per cardiopaties.

El consum de tabac és la segona causa de malalties cardiovasculars, després de la hipertensió arterial.

L'epidèmia mundial de tabac causa cada any més de 7 milions de defuncions, 900.000 de les quals corresponen a persones no fumadores que respiren fum de tabac aliè.

Acord per un “Cambrils sense fum”

La Generalitat de Catalunya, en el marc del Pla de Salut de Catalunya 2016-2020, va engegar el projecte “Entorns sense fum”, que té l’objectiu de prevenir l’inici del consum de tabac i l’exposició al fum ambiental de tabac en la població infantil i jove; evitar que, en el seu entorn habitual, hi hagi persones fumant, sensibilitzar els adults com a referents model i informar els menors del risc del consum de tabac. Es tracta d’un abordatge integral, que abasta accions adreçades als alumnes, els professors i els monitors, i d’altres adreçades a les mateixes instal·lacions.

Per assolir aquest objectiu s’ha d’actuar sobre tres eixos claus: sobre els entorns, sobre infants i joves i sobre les persones adultes.

Per això, l’Ajuntament de Cambrils amb l’impuls del departament de Salut Pública, proposa establir un Pla de treball progressiu per impulsar la definició inicial d’uns espais sense fums, que s’ampliaran fins aconseguir un “Cambrils sense fum”.

Així doncs, aquest Pla de treball té tres objectius generals:

  1. Elevar la protecció de la salut de les persones en espais públics com són les instal·lacions esportives a l’aire lliure, els parcs, els voltants dels centres educatius, etc. tot informant-ne els/les usuaris/es i protegint els/les no fumadors/es en els espais obert, especialment dels/les menors, dones embarassades i gent gran, ja què en aquests col·lectius el fum és especialment nociu.

  2. Informar als infants i joves sobre els riscos del tabac, promoure l’assertivitat i la seguretat en la presa de decisions mitjançant activitats relacionades amb el tabac, així com prevenir l’inici en el consum de tabac entre aquests col·lectius.

  3. Conscienciar els adults del seu paper de model vers als infants i joves.

Així mateix, es pretén fomentar la protecció ambiental i la conscienciació del nostre medi ambient entre la ciutadania, com un àmbit més d’intervenció de la política mediambiental de l’Ajuntament.

Es buscarà, durant totes les fases del pla d’actuació, la col·laboració i màxima implicació dels i les professionals de l’Hospital Lleuger Antoni de Gimbernat, així com de les entitats esportives o els centres educatius.

L’Apunt

Taller Aprenem a dir NO!

Durant el curs 2017-2018 l’alumnat de les escoles de Cambrils han pogut gaudir del Taller “Aprenem a dir NO! Menys Fums!”, integrat al Programa d’activitats en matèria de salut i igualtat, del Departament de Salut Pública, amb l’objectiu de valorar el risc existent entre l’ús i l’abús del tabac. Aquesta addició tan arrelada a la nostra societat implica treballar d’una manera especial la sensibilització per prendre consciència de les conseqüències que pot tenir el tabac per al cos humà.

A més, amb el pas de l’escola a l’institut, es produeixen molts canvis, i és en aquest període quan els nois i noies comencen a fumar. Segons els darrers estudis, l’edat d’inici està baixant any rere any. En aquest taller es demostra que el tabac és una droga perillosa, causant de milions de mots anuals arreu del món.

Comenta aquest article