Informació general

Coneixement

"Catalunya Sud, Regió del Coneixement", agafa forma

Ahir es va fer la presentació davant la premsa dels avenços realitzats en la definició del territori com a Regió del Coneixement

Per Lluís Rovira i Barenys

Xavier Grau i Josep Poblet, ahir, al Palau de la Diputació de Tarragona
Xavier Grau i Josep Poblet, ahir, al Palau de la Diputació de Tarragona | Lluís Rovira i Barenys

El procés per a definir el Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, també anomenat Catalunya Sud, com a Regió del Coneixement avança de manera decidida. Ahir, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV, Xavier Grau, van fer una trobada amb la premsa del territori, al Palau de la Diputació, per explicar el camí fet fins ara en aquest sentit. Una Regió del Coneixement que, tal com va recordar Josep Poblet, era un dels objectius que es va marcar en la seva presa de possessió com a president de la Diputació, l'any 2007, i que, segons va dir, és un dels "grans instruments de millora i modernització del nostre territori i de la societat del present".

Lideratges compartits

Poblet va fer èmfasi en el concepte de lideratges compartits com a raó de ser d'aquest projecte, "és el conjunt de decisions que prenen moltes persones amb la finalitat de ser millors en allò que som molt bons". El president de la Diputació va numerar les necessitats bàsiques per a esdevenir una Regió del Coneixement, "una estratègia comuna que ve de la unió dels lideratges, un teixit econòmic, una formació superior que encarna la universitat i la recerca i que en aquest cas ve donat per una de les millors universitats joves del món com és la URV, una governança regional i les noves oportunitats". Tot seguit, Poblet va repassar els avantatges que es desprendrien d'aquesta Regió del Coneixement, "la implicació de la investigació i la ciència amb el teixit productiu proper, la retenció del talent que hem creat i que el que hem captat continuï amb nosaltres, definir una estratègia regional", i tot això basat en un principi de subsidiarietat, "si una cosa es pot fer millor des de més a prop, fem-la".

Josep Poblet també va explicar que existeix un Grup Nuclear d'Impuls per a posar en marxa la Regió del Coneixement, que està format pels alcaldes de les 10 poblacions de la demarcació amb més de 20.000 habitants més uns altres quatre alcaldes de poblacions més petites però que són capitals de comarca a més dels dos delegats territorials de la Generalitat al territori i el secretari de la Presidència de la Generalitat.

El paper bàsic de la URV

El director de la Càtedra Universitat i Regió del Coneixement de la URV, Xavier Grau, va explicar que aquesta mateixa setmana es faran sessions explicatives de la Regió del Coneixement a diferents localitats del territori com a part d'aquest projecte tan ampli. Grau va dir que "som una societat avançada, amb un PIB de 27.000 euros per càpita". Grau va anar desgranant un seguit de preguntes i respostes al voltant de la Regió del Coneixement, "per què necessitem Catalunya Sud Regió del Coneixement?, Ho necessita tot el país ja que cal una dimensió determinada per a prendre decisions. El subjecte que ha d'aplicar l'estratègia és la Regió i Catalunya és massa gran per a tenir una única estratègia".

Xavier Grau va definir el paper de la URV com a "facilitadora del procés, d'un procés amb el que cap part del país n'ha de quedar despenjada". Tan Poblet com Grau van manifestar que la dimensió mínima d'una Regió del Coneixement la dóna el fet de que es disposi d'una universitat al propi territori.

 

 

Comenta aquest article