Cultura

Trobada

El Ball de Bastons de Cambrils participa en la XLIII Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya

Per Anna Fargas

Imatge de grup del Ball de Bastons de Cambrils
Imatge de grup del Ball de Bastons de Cambrils | Cedida

El Ball de Bastons de Cambrils va participar, el passat dissabte 12 de maig, en la XLIII Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya. La trobada va tenir lloc a Sabadell i va agrupar a més de 1.700 bastoners d’arreu de Catalunya. Tot i que la pluja va obligar a modificar l’organització inicial de 4 cercaviles en 2, val a dir que els més de 60 balls de bastons assistents van implicar-se per aconseguir que la Trobada es desenvolupés amb èxit i amb l’ambient festiu habitual.

La Trobada es va centrar en dos escenaris: el centre de Sabadell, lloc on es van realitzar les cercaviles i l’espai Fira de Sabadell on es van realitzar els parlaments, els balls finals, el sopar de germanor i el concert de fi de festa que també va tenir un toc cambrilenc gràcies a l’actuació de Roba Estesa, a més dels grups Doctor Prats i Ovella Xao.

Cal destacar la participació especial del Corball d’Alacant, grup que, a part de ball de bastons, realitza altres representacions tradicionals valencianes com ara la muixeranga o els falcons. En aquesta edició també es va voler mostrar la conscienciació en la lluita feminista que està creixent en la societat. Per deixar-ho palès es va llegir un manifest amb propòsits i accions per fer del Ball de Bastons un espai feminista lliure, entre d’altres, de micro masclismes i on es va demanar que les colles que encara no accepten dones entre els seus membres acabin amb aquesta tradició.

El Ball de Bastons de Cambrils va animar la cercavila sota la pluja

Pel que fa al Ball de Bastons de Cambrils, hi va participar amb una trentena de persones entre acompanyants, músics i membres. Un dels fets curiosos de la jornada va ser quan, en acabar la cercavila, les colles es van començar a dirigir cap al recinte firal a pas ràpid abans que tornés a ploure. Dintre del seu repertori, el Ball de Bastons de Cambrils té marxes, és a dir, balls que es piquen caminant, per aquesta raó el grup va decidir animar el que havia de semblar un final de festa passat per aigua amb la marxa anomenada “La Font del Gat”, incorporant algunes improvisacions per animar als espectadors i als membres de les altres colles.

El detall curiós va venir quan el Ball de Bastons de Sant Cugat, que triplicava el nombre de membres dels de Cambrils, es va aprendre els cops bàsics al moment i va demanar unir-se a la marxa. D’aquesta manera, la cercavila va finalitzar amb l’actuació simultània d’una seixantena de persones seguint la melodia de “La Font del Gat” guiada pels músics i els bastoners del Ball de Bastons de Cambrils.

De cara a l’any vinent, la ciutat organitzadora de la XLIV Trobada Nacional de Bastoners de Catalunya serà Gavà.

Diferents moments de l'actuació dels bastoners cambrilencs a la trobada

 

Comenta aquest article