Cultura

Efemèride

Tret de sortida a l'any Cardenal Vidal i Barraquer amb la presentació de la reedició del llibre de mossèn Muntanyola

La presentació de lllibre es va fer ahir, 15 de maig, el dia que se celebraven els 40 anys del pas de les despulles del Cardenal Vidal per Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Mossèn Armand Puig, Camí Mendoza, Enric Vendrell, Lluís Abella i Joan Maria Pujals, ahir, a la presentació de la reedició del llibre "Vidal i Barraquer, Cardenal de la Pau", de Ramon Muntanyola
Mossèn Armand Puig, Camí Mendoza, Enric Vendrell, Lluís Abella i Joan Maria Pujals, ahir, a la presentació de la reedició del llibre "Vidal i Barraquer, Cardenal de la Pau", de Ramon Muntanyola | Lluís Rovira i Barenys

Ahir, 15 de maig, es complien els 40 anys de l'arribada de les despulles del Cardenal Vidal i Barraquer a Cambrils. El mes de maig de 1978, 35 anys després de la mort del Cardenal a la cartoixa de La Valsainte (Suïssa), les seves restes van emprendre el camí de retorn cap a casa. En aquest camí de retorn les despulles del Cardenal van passar per Cambrils, la seva vila natal, on una multitud l'estava esperant. Aquell dia 15 de maig de 1978, les despulles del Cardenal Vidal i Barraquer arribaven a la plaça de la Vila enmig d'una eixordadora ovació. Des de la plaça de la Vila es va fer un recorregut fins a la plaça de l'Església de Santa Maria passant per la seva casa natal. La parròquia de Santa Maria va ser l'escenari on es va fer una missa concelebrada per 16 sacerdots i presidida pel vicari episcopal del Baix Camp i amb l'acompanyament musical de la Coral Verge del Camí i la Capella Polifònica de Sant Pere. Després de la missa es va descobrir el monument al Cardenal Vidal i Barraquer, obra de l'escultor Ramon Ferran, que hi ha a la plaça de l'Església de Santa Maria i tot seguit hi va haver una tanda de parlaments a càrrec de les autoritats i familiars del Cardenal. Des de Cambrils, les restes del Cardenal van anar cap a Tarragona on van ser enterrades a la capella de Sant Miquel de la catedral. El retorn del Cardenal de la Pau, forçat a marxar a l'exili en el període franquista, s'havia culminat.

Reedició del llibre de mossèn Ramon Muntanyola

L'acte d'ahir, aprofitant aquesta efemèride, donava el tret de sortida als actes commemoratius d'aquest any Cardenal Vidal i Barraquer, en què es commemoren els 150 anys del seu naixement, els 75 anys de la seva mort i els 40 anys del retorn de les seves despulles. I aquest tret de sortida va ser la presentació de la reedició del llibre "Vidal i Barraquer, Cardenal de la Pau", de mossèn Ramon Muntanyola, reeditat ara amb aportacions fetes pel pare Josep Massot i publicat per l'Abadia de Montserrat. La presentació d'aquests dos volums que configuren aquesta edició es va fer, amb tota solemnitat i amb una gran afluència de públic, a la sala d'actes del Centre Cultural. L'alcaldessa, Camí Mendoza, va obrir l'acte per recordar l'efemèride del dia i posar de relleu la reedició del llibre de mossèn Muntanyola. A continuació va ser el director general d'Afers Religiosos de la Generalitat, Enric Vendrell, qui va prendre la paraula per recordar que el govern de la Generalitat, a finals del passat mes d'agost, va decidir homenatjar, aquest 2018, la figura del Cardenal Vidal i Barraquer. A continuació, Vendrell va llegir un text que havia escrit el president Tarradellas en motiu de l'arribada de les despulles del Cardenal a Catalunya. Tot seguit va ser el regidor de Cultura, Lluís Abella, qui va explicar la constitució de la comissió organitzadora d'aquest any de commemoració al Cardenal Vidal i Barraquer.

Mossèn Armand Puig: "Muntanyola i Vidal eren dos homes de pau"

A continuació va ser mossèn Armand Puig qui es va encarregar de fer una dissertació sobre la figura dels dos eclesiàstics, mossèn Ramon Muntanyola i el Cardenal Francesc Vidal i Barraquer, "dos personatges cabdals de l'església de Tarragona". Mossèn Puig va definir el llibre de Muntanyola com a "lletrat, profund, encomanadís, potent, juganer, docte, creient,...." entre molts d'altres adjectius. Pel que fa al Cardenal Vidal i Barraquer, va dir que era "una persona moderada però radical en les coses que veia clares, en les seves conviccions i tenaç en els seus compromisos". Puig va definir Muntanyola i Vidal com a dos homes de pau amb un lema ben clar "no us canseu mai d'estimar encara que us odiïn" i va definir la postura del Cardenal Vidal i Barraquer lligat amb "el perdó, la pau i la visió àmplia. El Cardenal era un gran home de visió i molt clarivident que va saber triar els seus col·laboradors. Va ser un home que va entendre el seu moment històric".

Mossèn Armand Puig també va fer referència a la petjada cambrilenca del Cardenal, "va néixer a Cambrils i s'hi va estar fins els 12 anys. Va portar sempre l'empremta cambrilenca, les arrels marquen molt i el fet de ser d'una vila de terra i mar li va donar uns horitzons molt amplis". Tot seguit, Puig va fer un repàs de la vida del Cardenal i va explicar que va estudiar Dret i Teologia i que el papa Benet XV el va fer Cardenal. Del papa benet XV va destacar una frase que va dir, "els estats poden morir però les nacions no moren mai". La trajectòria vital del Cardenal el va fer viure uns períodes molt concrets, una dictadura, la Segona República, la Guerra Civil i la postguerra. En el període de la dictadura de Primo de Rivera es va caracteritzar per la seva defensa de la llengua catalana. El període de la Segona República va venir definit per la seva aposta pel diàleg mentre que en el període de la Guerra Civil van venir les tensions entre la religió i la política, "el debat ideològic va venir marcat per les posicions d'un home de La Riba, el cardenal Gomà, i un de Cambrils, el cardenal Vidal. El Cardenal Vidal considerava que la religió és més important i que no s'havia de sotmetre a cap color polític. és per això que no va signar la carta col·lectiva de l'església, l'any 1937, en què es legitimava el règim franquista. El temps li ha donat la raó". El fet de no signar aquesta carta li va valer la persecució i l'exili.

Mossèn Armand Puig va acabar dient que aquest llibre que es presentava ahir, "és de lectura obligada per a tots els cambrilencs". Tot seguit, l'exconseller de Cultura Joan Maria Pujals, va llegir una carta del pare Massot, que no va poder assistir a l'acte d'ahir per motius de salut. Finalment va ser l'alcaldessa, Camí Mendoza, qui va tancar l'acte amb unes paraules d'agraïment i amb una reflexió final, "no callarem davant aquells que ens volen sotmesos"

Arribada de les despulles del Cardenal Vidal i Barraquer a la plaça de la Vila, el 15 de maig de 1978

 

Comenta aquest article