Informació general

Restauració

S'inicia la restauració de la Torre del Port de Cambrils

Per Redacció

Imatge de les obres de restauració que s'han iniciat a la Torre del Port
Imatge de les obres de restauració que s'han iniciat a la Torre del Port | Cedida

Les obres de restauració de la Torre del Port s’han iniciat aquesta setmana. Després de tot un procés administratiu iniciat el 2017, el passat 13 d’abril la Junta de Govern de l’Ajuntament de Cambrils va procedir a l’adjudicació de l’obra de restauració de la torre a l’empresa Cyrespa Arquitectónico, que va presentar l’oferta més favorable. Entre d'altres passes que s’han hagut de seguir, hi ha hagut la d’obtenir el vistiplau de la Comissió Territorial de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un tràmit previ imprescindible per iniciar les obres perquè la torre és un edifici catalogat Bé Cultural d’Interès Nacional, màxima protecció contemplada a la Llei del Patrimoni Cultural Català.

L’import de la contractació és de 58.607,95 euros, que es finançaran amb al pressupost de l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament de Cambrils. Si bé l’Ajuntament de Cambrils, en coordinació amb el Museu d’Història de Cambrils, es va presentar a la darrera convocatòria del Ministeri de Foment d’ajuts dins el programa de l’1’5% Cultural, no es va aconseguir aquest ajut i per aquest motiu s’encara l’obra amb recursos propis municipals.

La previsió –si no apareixen entrebancs–, és finalitzar les obres abans de l’inici del gruix de la temporada turística del 2018. Per portar a terme els treballs amb seguretat, caldrà envoltar la Torre del Port amb una bastida mentre durin unes obres que tenen un període d’execució d’un mes. Les obres se centraran primordialment en l’eliminació de filtracions provinents de la coberta, l’evacuació de les aigües pluvials de la teulada, la substitució dels tancaments degradats (portes i finestres), la rehabilitació del revestiment de tota la façana i el sanejament dels murs interiors afectats per la humitat.

Cal recordar que des de l’abril de l’any 2017 s’ha pogut mantenir la Torre del Port com un espai expositiu permanent, amb una programació estable, coordinada pel Museu d’Història de Cambrils, que es reprendrà una vegada finalitzin les obres.

Comenta aquest article