La família Vidal-Barraquer cedeix un fons de 23.500 fotografies i més de 3.000 documents a l'Ajuntament de Cambrils
La família Vidal-Barraquer ha cedit reproduccions del seu fons fotogràfic i documental a l’Ajuntament de Cambrils perquè l’Arxiu Municipal el gestioni i el doni a conèixer. Alguns dels documents i imatges són inèdites
La família Vidal-Barraquer ha cedit reproduccions del seu fons fotogràfic i documental a l’Ajuntament de Cambrils perquè l’Arxiu Municipal el gestioni i el doni a conèixer. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el regidor de Cultura, Lluís Abella; els nebots néts del cardenal, Maria Eugènia i Francesc Vidal-Barraquer; l’arxiver municipal, Pedro Otiña, i el comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, Josep M. Panicello, van presentar, ahir en roda de prems, aquest fons familiar format per més de 3.000 documents textuals i les 23.500 imatges.
Entre els documents textuals, destaca la cessió de reproduccions d’una bona quantitat de documents datats als segles XVIII i XIX relacionats amb documentació notarial directament vinculada al passat notarial de diferents membres de la família. També hi ha documentació comptable sobre obres a l’Ermita de la Mare de Déu del Camí datada l’any 1790 o la prestació de servei de gel a Cambrils l’any 1754. En relació amb el Cardenal Vidal i Barraquer, la cessió de documents abasta aspectes de la seva vida escolar i eclesiàstica. En destaquen, entre tants documents, documents oficials com el seu passaport vaticà o els seus nomenaments eclesiàstics.
Per altra banda, les fotografies que constitueixen el fons són obra de quatre membres diferents de la família: Josep Vidal i Barraquer, Montserrat Vidal-Barraquer Flaquer, Josep Maria Vidal-Barraquer Marfà i Ramon Vidal-Barraquer Marfà. L’arxiu més important és el de Montserrat Vidal-Barraquer Flaquer, neboda del cardenal Vidal i Barraquer, que va fer més de 19.000 fotografies de gran valor artístic i documental.
Camí Mendoza: "És una notícia important per Cambrils i pel territori"
Sobre aquesta cessió de documentació i d'imatges, l'alcaldessa va afirmar que, "és una notícia important per Cambrils i també pel territori. Avui fem públic que la família Vidal-Barraquer va decidir fer una recopilació de la documentació familiar i cedir-la a l'Arxiu Municipal de Cambrils, perquè en faci divulgació. Com a alcaldessa de Cambrils aprofito l'ocasió per tornar-ho a agrair a la família per aquesta encertada decisió". Per la seva part, el regidor de Cultura –Lluís Abella– va explicar que, "Aquesta cessió de documents és molt important. Per un costat ens permet tenir accés a una documentació que en molts casos és inèdita –poder-la ordenar i classificar– i anar complimentant els buits que hi ha en la història del municipi. Aquest dipòsit ens facilitarà l'accés, la conservació i la difusió, els tres pilars fonamentals de l'arxiu i l'arxivística".
Per part de la família Vidal-Barraquer, Francesc Vidal-Barraquer va explicar que "les generacions actuals som nascuts a Barcelona, però sempre ens sentim de Cambrils. No de naixement, però sí d'esperit". D'entre els quatre autors fotogràfics, Francesc Vidal-Barraquer va destacar el de Montserrat Vidal-Barraquer per la seva qualitat artística i pel seu ampli volum: "va ser una gran fotògrafa, una dona soltera, que sempre anava passejant amb una càmera penjada i fent fotos de tot el que veia". Sobre la cessió de la documentació, Vidal-Barraquer va afirmar que "era d'interès de la família posar-ho a l'abast de la gent i ho hem compartit amb l'Arxiu Nacional de Catalunya –que té la documentació física– i amb l'Ajuntament de Cambrils. Tot està digitalitzat i hi ha una absoluta col·laboració i intercanvi entre l'Ajuntament de Cambrils i l'Arxiu Nacional".
L'arxiver Pedro Otiña va agrair la donació familiar, així com tota la tasca de conservació prèvia feta per la família. Va destacar l'arxiu de Montserrat Vidal-Barraquer (entre 1940 i 1982) pel seu valor artístic i documental que dóna molta informació costumista sobre els pagesos, les barques, els pescadors... Hi ha imatges de Cambrils, però també d'altres municipis com Salou, Reus, Riudoms, Hospitalet de l'Infant o Barcelona, entre molts d'altres. De les imatges de Josep Vidal i Barraquer, Otiña va dir que hi ha moltes imatges del Cardenal, de la seva trajectòria eclesiàstica però també personal i familiar. L'arxiver va dir que l'Arxiu ho està validant i inventariant per, posteriorment, penjar-ho a la web de l'Any Vidal i Barraquer.
La documentació es presentarà en l'Any Cardenal Vidal i Barraquer
El conveni de cessió de les reproduccions el van signar el passat 15 de febrer de 2018 l’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i Francesc Vidal-Barraquer Mayol en representació de la família. Durant el propers mesos, el personal de l’Arxiu Municipal de Cambrils treballarà en l’organització i descripció d’aquest valuós fons patrimonial amb l’objectiu de fer-lo accessible a tota la ciutadania. Tota la documentació serà presentada en un acte públic emmarcat en l’Any Cardenal Vidal i Barraquer 2018 a la propera tardor.

L’Apunt
Els autors de les fotografies
Josep Vidal i Barraquer (Cambrils 1872 – Barcelona 1938). Va ser batejat a Cambrils el 1872. Estudià medicina a la Universitat de Barcelona, encara que mai va exercí i també peritatge agrícola. En termes locals, Josep Vidal va ser un dels principals impulsors en la formació i constitució de la Cooperativa Agrícola de Cambrils.
Els documents fotogràfics d’en Josep Vidal i Barraquer superen les 2.000 unitats. El marc cronològic abraça des de mitjan de la dècada dels anys deu del segle passat fins aproximadament l’any 1935. Predominen les fotografies relacionades amb Cambrils: normalment fotografies de caràcter familiar ambientades a les propietats de la família. Sovint hi ha escenes de platja així com imatges de l’edifici de la cooperativa agrícola. També destaquem un nombrós número de fotografies de Barcelona així com del territori immediat a Cambrils: Poblet, Scala Dei, Santes Creus o Tarragona. També hi ha fotografies de Madrid, Lourdes, Venècia o Paris entre altres grans capitals.
Cal fer menció especial de les fotografies relacionades amb el Cardenal Francesc Vidal i Barraquer, germà d’en Josep Vidal i Barraquer. La seva càmera va ser testimoni de moments claus a la vida del Cardenal, com per exemple el dia en que és nomenat arquebisbe de Tarragona o una visita a Roma del Cardenal.
Montserrat Vidal-Barraquer Flaquer (Barcelona 1902-1992). La filla del primer matrimoni de Josep Vidal i Barraquer va ser pionera de la fotografia catalana i sòcia de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya des de mitjan dels anys cinquanta del segle XX. Era freqüent veure-la per Cambrils amb la seva càmera de fotos, immortalitzant les barques, el camp, el port, els carrers, els pescadors i els pagesos durant la seva activitat diària.
Més enllà de l’acreditada reputació artística de les seves fotografies, la seva càmera reflecteix el procés de transformació de Cambrils i altres poblacions veïnes. En total s’han cedit més de 19.000 fotografies de la Montserrat Vidal-Barraquer a l’AMCAM. D’aquestes, 4.380 ens mostren el Cambrils de mitjan de segle XX. Moltes són imatges de caràcter costumista que tenen un elevat interès documental. Entre les poblacions veïnes, destaquem les poc més de 1.000 fotografies relacionades amb Salou, les poc més de 700 de Tarragona o les 820 fotografies de Reus.
En relació amb el Cardenal Francesc Vidal i Barraquer, va documentar d’una manera detallada el retorn de les restes del Cardenal l’any 1978.
Josep Maria Vidal-Barraquer Marfà (Barcelona, 1918-1984). Les imatges cedides a l’AMCAM d’en Josep Maria Vidal-Barraquer abracen el marc cronològic entre el 1948 i el 1977. Entre les poc més de 900 fotografies cedides predominen els paisatges de costa i camp de Cambrils així com de viles properes. També hi ha instantànies d’altres indrets de Catalunya com ara Solsona o els Pirineus.
Ramon Vidal-Barraquer Marfà (Barcelona, 1920-1998). Les reproduccions fotogràfiques cedides a l’AMCAM d’en Ramon Vidal-Barraquer queden datades entre l’any 1948 i la dècada dels anys cinquanta del segle passat. D’entre les poc més de 1.000 fotografies predominen imatges de Cambrils, dels Pirineus, Barcelona, Andalusia i Estats Units i Canadà.