Informació general

Platges

S'acorda buscar una millor ubicació de la platja per a gossos per a l'any vinent

El ple va acordar, el passat divendres, adequar al màxim possible la platja per enguany i, estudiar un altre espai per a la temporada de 2019

Per Berta Ruiz

Concentració de gossos, el passat divendres al matí, davant de l'Ajuntament
Concentració de gossos, el passat divendres al matí, davant de l'Ajuntament | Lluís Rovira i Barenys

El plenari va debatre, el passat divendres 27 d'abril, sobre l'estat actual de la platja per a gossos arrel de la campanya ciutadana de recollida de signatures que hi ha en marxa –tant presencials com a través de la plataforma Change.org– per aconseguir que l'Ajuntament millori l'espai, l'ampliï o es busqui una altra ubicació més adient. A més, a les portes de la Casa de la Vila es va reunir un grup de gent amb els seus animals de companyia com a gest de protesta.

Aquesta iniciativa –que ja porta unes 2.000 signatures– va ser traslladada al ple de la mà de l'Assemblea de Cambrils que va presentar una moció al respecte. El regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va ser l'encarregat de defensar la proposta. Sanz va comentar que, quan des de l'Ajuntament s'ofereix un servei en un espai, “no es pot deixar en un estat d'abandó i risc per a les persones i els animals”. Va recordar que “aquest espai no es pot dir que sigui una platja”, perquè és la desembocadura d'una riera, on s'hi acumulen pedres molt afilades, runa, ferros, tolls d'aigua estancada i d'altres escombraries que poden provocar talls o punxades, que poden fer que un dia de platja acabi a l'hospital o al veterinari. Per tot plegat, Sanz va demanar que en el període de dos mesos es dugui a terme una millora: o bé amb l'ampliació de la platja en almenys 120 metres en direcció al passeig del far vermell o bé que es condicioni un altre espai.

Suport de Ballesté, Gámez i Sierra i, abstenció d'Encarni Bello

En el torn d'intervencions de l'oposició, la regidora no adscrita –Encarni Bello– va reconèixer el mal estat d'aquest espai, però va afirmar que des de l'AdC no se li havia sol·licitat la seva opinió per consensuar la proposta i que, per tant, considerava que l'AdC anava sobrada de suports. Per aquest motiu, Bello es va abstenir. Els altres tres regidors no adscrits –Cinta Ballesté, Sani Gámez i Inma Sierra– sí van donar suport a la moció. Ballesté va afirmar que en aquest espai “hi ha brutícia, tant per a les persones com per a les mascotes" i que, "visualment és horrorós”. Tots tres també havien signat a la recollida de firmes.

Suport del PP, C's i NMC

Des del PP, David Chatelain també va afirmar que aquest espai es troba en un estat deficitari i que caldria valorar d'altres ubicacions com per exemple, al costat del pont de l'Esquirol. En una línia positiva també es van mostrar des de C's. La regidora Patrícia de Miguel va fer un recordatori de totes les vegades en les què la seva formació havia demanat una millora de la platja per a gossos o d'altres ubicacions per aquest ús, al llarg d'aquest mandat. “Aquesta és una platja intransitable i mal adequada. Ho portem dient tot el mandat i, per tant, estem a favor de la moció. També ens interessaria que es busqués una altra ubicació”, va dir. Per part de l'NMC, Oliver Klein també va recolzar el text, afirmant que és un espai que no està ben condicionat.

Mercè Dalmau: "No li podem donar tota una línia d'ocupació, perquè no ens acceptarien fer tota la platja sencera (la platja de la riera d'Alforja) per a gossos"

Per part de l'equip de govern, la regidora de Turisme –Mercè Dalmau– va ser l'encarregada de donar resposta a la proposta. En primer lloc, va comentar que les signatures recollides havien arribat a Turisme i que la proposta presentada per Sanz no era la mateixa que s'havia proposat des de la campanya ciutadana. Segons va dir Dalmau, “la proposta inicial era que s'allargués a tota la platja de la riera d'Alforja fins a les roques. Vam fer la consulta a Costes de la Generalitat, que és qui aprova les zones de bany. L'actual platja per a gossos forma part del pla d'usos de les platges de Cambrils –que és aprovat per Costes–. L'ús de la platja per a gossos és una decisió municipal, però la seva superfície no pot excedir el 50% de la platja. És a dir, no li podem donar tota una línia d'ocupació, perquè no ens acceptarien fer tota la platja sencera per a gossos”. Per altra banda, la regidora de Turisme va especificar que qualsevol canvi no es podria fer per enguany, perquè el pla d'usos de les platges per a la temporada de 2018 es va entregar el 31 d'octubre de 2017.

Millores de l'espai per aquesta temporada de bany

Dalmau va recordar que aquest espai es va crear l'any 2016 a mode de “prova”. Va reconèixer que “sí tenim queixes, però funciona”. Es va fer una neteja inicial, la senyalització i, l'any passat es van instal·lar unes tanques i una dutxa. Per aquest 2018, segons va dir, es retiraran les plaques de formigó que queden de l'antiga estació nàutica, es farà una adequació de la zona i esforços importants del servei de neteja, però "eliminar totes les pedres és impossible". També va avançar que properament es construirà una zona d'esbarjo per a gossos més amunt del parc de Pinaret. Per tot plegat, Dalmau va cloure que, “a nivell legal i tècnic no podem recolzar la moció”.

Buscar una altra ubicació per a l'any vinent

Amb un to constructiu, el regidor de l'AdC –Ivan Sanz– va comentar que retiraven de la moció el termini de 2 mesos, per tal que es faci per a l'any vinent i s'introdueixi en el pla d'usos de 2019. Va insistir en què “la platja es troba en un estat d'abandó preocupant i que hi ha un risc que implica a l'Ajuntament, perquè és responsabilitat de l'Ajuntament”. En aquest punt, la regidora de Turisme va acceptar fer un estudi per a l'any vinent i buscar una millor ubicació per a la platja per a gossos. “La platja de la riera d'Alforja és una platja molt visitada perquè està molt a prop del nucli. Som conscients que no està perfecta, però vam ser dels primers municipis en fer aquesta aposta” va dir.

Finalment doncs, el ple va acordar adequar al màxim possible la platja per aquesta temporada –amb les mesures anunciades per la regidora de Turisme– i buscar un nou espai per a l'any vinent.

Cartells que es van mostrar el ple del passat divendres

 

Comenta aquest article