Informació general

Política

El ple aprova la retirada de la pancarta de la Casa de la Vila, al tercer intent

La moció de Ciutadans, discutida al ple per tercera vegada, finalment va prosperar tot ique es va mantenir la intriga fins al final ja que la regidora Encarni Bello havia anunciat, primer, que s'abstindria

Per Lluís Rovira i Barenys

Pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics, penjada a la balconada de la Casa de la Vila
Pancarta a favor de la llibertat dels presos polítics, penjada a la balconada de la Casa de la Vila | Lluís Rovira i Barenys

A la tercera ha anat la vençuda. La moció presentada per Ciutadans "per a la retirada de qualsevol element o símbol polític dels espais públics", assenyalant sobretot la pancarta de la balconada de la Casa de la Vila on hi ha escrit "llibertat presos polítics" va guanyar per 11 vots a favor i 10 en contra. Aquest cop no va faltar ningú i els 11 vots a favor (Ciutadans, PP, PSC, NMC, i els regidors no adscrits Santi Gámez, Inma Sierra i Encarni Bello) van decantar la balança davant els 10 vots en contra (ERC, PeDeCAT, AdC i la regidora no adscrita Cinta Ballester). Recordem que a les altres dues ocasions en què s'havia presentat la moció, en totes dues hi va faltar una regidora del bloc a favor de la retirada de la pancarta. En la primera ocasió va faltar la regidora Carme Cros i en la segona, la regidora no adscrita Encarni Bello i l'empat, en les dues ocasions, es va resoldre pel vot de qualitat de l'alcaldessa, en una segona ronda de votacions.

Intriga amb el vot de la regidora Bello

La regidora no adscrita Encarni Bello va mantenir la intriga durant tota l'estona que es va debatre aquesta moció. En el seu torn, la regidora va anunciar que s'abstindria ja que ella entenia que en una moció anterior, presentada pel PP  "per a la defensa de la imatge turística de Cambrils" i que s'havia aprovat en el ple, ja hi havia un punt on es parlava dels espais públics que s'han de mantenir "nets" i que, per tant, no calia tornar-ho a votar. En el fons, aquesta decisió de la regidora Bello amagava un retret cap a la seva antiga formació, Ciutadans, que és qui havia presentat la moció. El retret, tal com va fer notar al seu torn el regidor del PP David Chatelain, és que Ciutadans no li havia fet arribar la moció a la regidora Encarni Bello. Chatelain, en una de les diferents picabaralles que va mantenir amb el regidor de Ciutadans Imanol Rico, li va dir que "les mocions s'han de mirar de consensuar. hauria hagut de treballar-la".

Retrets entre Ciutadans i la regidora Encarni Bello

Al seu torn, el regidor de Ciutadans Imanol Rico, va retreure el sentit de vot que havia anunciat la regidora Encarni Bello, "en el darrer ple que es va debatre aquesta moció vostè es va absentar  però abans de marxar va dir que volia votar-la a favor. Avui que hi és diu que s'abstindrà. Per això vostè ja no està a Ciutadans". Encarni Bello va respondre dient que havia abandonat Ciutadans "perquè unes persones em van fer la vida impossible". A continuació la regidora va recordar que ara fa un any que va abandonar el partit i va explicar uns fets relacionats amb una trucada telefònica des de Saragossa als representants locals de Ciutadans. En el seu torn de rèplica, Imanol Rico se les va tornar a tenir amb la regidora Bello i li va dir que tornava a ser la protagonista del ple. A l'hora de la votació, Encarni Bello va donar un darrer gir a la situació i va dir "doncs sí, seré la protagonista de la moció i hi votaré a favor", davant la sorpresa de la resta dels regidors.

Pel que fa a la resta de les intervencions, es van cenyir al que ja s'ha dit en les anteriors dues vegades que ja s'ha discutit aquesta moció. En tot cas i com a diferència, el regidor del PP David Chatelain va dir que pel fet de ser un municipi turístic s'hauria de tenir encara més en compte el concepte de neutralitat. La regidora no adscrita Cinta Ballester i la regidora del PEDeCAT, Mercè Dalmau, van repetir els arguments en contra de la retirada de la pancarta mentre que la regidora del PSC, Ana López, i el regidor de l'NMC, Oliver Klein, també van fer servir els mateixos arguments d'anteriors ocasions per donar suport a la retirada de la pancarta. Eduard Pellicer, com a portaveu d'ERC, va recordar que la pancarta "no és un caprici de l'alcaldessa" i que en el plenari del passat mes d'octubre es va aprovar una moció demanant la llibertat dels Jordis i que aquesta pancarta s'inscriu en aquest concepte. Tot seguit Pellicer va repassar els conceptes repressius que aquests darrers mesos fa servir l'estat espanyol contra Catalunya i això va escandalitzar el regidor de Ciutadans, Imanol Rico, que va demanar a Pellicer que dimitís per les afirmacions greus que acabava de fer.

Sis persones van desplegar banderes espanyoles i de "tabàrnia" i, també, papers amb missatges, al ple d'aquest passat divendres

 

L’Apunt

Banderes espanyoles i de "tabàrnia" al ple
La discussió d'aquest punt del ple es va fer amb el desplegament de les banderes espanyoles i de "tabàrnia" que van fer sis persones presents al públic, que també sostenien papers amb missatges com "nosaltres també som el poble català" o bé "nosostros también somos presos de vuestra política". Una d'elles fins i tot sostenia una foto del periodista Federico Jiménez Losantos. Aquestes persones van aplaudir les intervencions a favor de la retirada de la pancarta a l'hora que feien comentaris contra els arguments dels qui defensaven que no es tragués. L'alcaldessa els hi va haver de recordar, en diferents moments, l'obligatorietat de mantenir silenci a la sala de plens. Cal dir que aquesta mateixa gent va fer cara d'un gran desconcert durant la picabaralla que van protagonitzar, durant bona estona, el portaveu de Ciutadans i la regidora no adscrita Encarni Bello.

Comenta aquest article