Cultura

Commemoració

Es presenta l'Any Cardenal Vidal i Barraquer, el Cardenal de la Pau

Es compleixen 150 anys del seu naixement, 75 anys de la seva mort i 40 anys del retorn de les despulles, entre d'altres efemèrides

Per Berta Ruiz

Presentació de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. D'esquerra a dreta: Pedro Otiña, Maria Eugènia Vidal-Barraquer, Camí Mendoza, Josep M. Panicello i Lluís Abella
Presentació de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. D'esquerra a dreta: Pedro Otiña, Maria Eugènia Vidal-Barraquer, Camí Mendoza, Josep M. Panicello i Lluís Abella | Berta Ruiz

Aquest 2018 es commemorarà l'Any Cardenal Vidal i Barraquer. Un any en el què es compleixen els 150 anys del seu  naixement a Cambrils (3 d’octubre) i el 75 aniversari de la seva mort a la ciutat suïssa de Friburg (13 de setembre). Però durant el mateix any 2018 i també el 2019 es complirà l'aniversari d’altres dates significatives com els 40 anys del retorn de les seves despulles o els 100 anys del seu nomenament com a Arquebisbe de Tarragona pel Papa Benet XV entre moltes d’altres efemèrides. Ahir al matí tenia lloc la roda de premsa de presentació d'aquest Any Cardenal Vidal i Barraquer, així com els primers actes programats. Hi van ser presents l'alcaldessa de Cambrils –Camí Mendoza–; el regidor de Cultura, –Lluís Abella–; el comissionat de l’Any Cardenal Vidal i Barraquer, l’exalcalde –Josep M. Panicello–; la neboda néta del cardenal –Maria Eugènia Vidal-Barraquer–, i l’arxiver municipal, Pedro Otiña.

Josep M. Panicello: "Volem donar veu al seu missatge de pau"

En una primera intervenció, l'alcaldessa va comentar que, "aquesta commemoració serà per posar en valor, la tasca, el pensament i el llegat del Cardenal Vidal i Barraquer, així com la seva funció pastoral i com a home d'Església. L'objectiu és destacar la seva figura i, sobretot com a Cardenal de la Pau". En una línia similar, el regidor de Cultura –Lluís Abella– va destacar la figura del Cardenal i va fer un repàs de la trajectòria d’aquest fill il·lustre de Cambrils.

Per la seva part, el comissariat de l'Any Cardenal Vidal i Barraquer –Josep M. Panicello– va explicar que "l'objectiu és donar a conèixer i recuperar la vida i obra del Cardenal. Actualment, molts joves no deuen saber qui era i potser molta gent gran l'ha oblidat. Com a cambrilencs i catalans no ho podem permetre. Volem donar a conèixer la seva figura i projectar-la no només a Cambrils sinó per tot Catalunya. Volem posar en valor les seves idees, les seves conviccions i la seva defensa de la llengua catalana, perquè se'l va silenciar i se'l va apartar. Volem donar veu al seu missatge de pau, no només religiosa sinó també civil".

Activitats durant 2018 i 2019 per commemorar diferents aniversaris

Per totes aquestes coincidències i per la importància de la figura de Francesc d’Assis Vidal i Barraquer, el programa s’allargarà durant l’any 2019 amb activitats de tota mena dirigides a diferents públics. Segons es va apuntar en la presentació d'ahir, el programa d’actes està organitzat per una comissió formada per persones de diferents àmbits, representants de la família Vidal-Barraquer, l’alcaldessa i el regidor de Cultura, que han treballat amb la idea de projectar la figura del cardenal arreu de Catalunya. Per això, a més dels actes organitzats a Cambrils, s’han impulsat activitats a diferents poblacions de Catalunya.

Activitats a Cambrils i fora de Cambrils

Josep M. Panicello va ser l'encarregat de desgranar alguns dels actes que ja estan tancats. Tal com va especificar, els actes es poden agrupar en quatre blocs: els actes organitzats per la comissió que es faran a Cambrils; els actes organitzats per la comissió que es faran fora de Cambrils; els actes organitzats per altres entitats i per últim, els actes religiosos. Així doncs, la primera activitat programada serà la presentació de llibre reeditat “Vidal i Barraquer, cardenal de la pau”, de mossèn Ramon Muntanyola, a càrrec de mossèn Armand Puig Tarrech, rector de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià. L’acte es portarà a terme el 15 de maig, coincidint amb els 40 anys del retorn de les despulles del cardenal, que no es van traslladar a la catedral de Tarragona fins el 1978, ja que Franco en va impedir la repatriació quan es va morir el 1943.

Dins del bloc d’activitats organitzades directament per la comissió a Cambrils també hi ha l’acte acadèmic del 3 d’octubre per commemorar els 150è aniversari del seu naixement; la conferència inaugural de les Aules de la Gent Gran a càrrec del doctor Francesc Vidal-Barraquer, o una taula rodona el 21 de novembre sobre la vida del cardenal amb Margarita Mauri, mossèn Josep Raventós i mossèn Ramon Martí.

A més, s’han organitzat tres exposicions. A finals d’agost s’inaugurarà la primera, sobre mossèn Cinto Verdaguer, al Molí de les Tres Eres; el 19 d’octubre s’inaugurarà la segona, sobre la via i obra del cardenal, a la Sala Àgora de l’Ajuntament; i el 2 de desembre la tercera, a la Torre del Port.

En un segon bloc hi ha els actes impulsats per la comissió i organitzats amb la col·laboració d’altres entitats fora de Cambrils. És el cas de les conferències i exposicions que ja van prenent forma a Barcelona, Reus, Tarragona i altres poblacions.

El tercer bloc agrupa els actes organitzats per altres entitats per iniciativa pròpia com la presentació del llibre de mossèn Muntanyola a l’església de Sant Agustí de Tarragona el proper dia 3 de maig, les presentacions a Montblanc i Reus o una conferència a l’Ateneu Barcelonès.

Finalment, el quart bloc és el dels actes religiosos. El més important serà la missa solemne a la parròquia de Santa Maria de Cambrils oficiada per l’arquebisbe Jaume Pujol el dia 5 d’octubre, quan farà 150 anys exactes del seu bateig. També es farà una missa el 13 de setembre per commemorar la mort i una altra per Sant Fructuós, el 21 de gener, a la Catedral de Tarragona.

El programa segueix obert

El programa d’actes segueix obert i es complementarà amb actes de la pròpia comissió i iniciatives de diversos Departaments de l’Ajuntament. Les persones que vulguin fer aportacions, formar part del grup de suport o posar-se en contacte amb la comissió per alguna altra qüestió poden escriure al correu electrònic anycardenal2018@cambrils.cat.

L’Apunt

Espai web amb tota la informació sobre la vida i obra del Cardenal
D’altra banda, s’ha creat un logo adaptat per Lluís Pàmies i s’ha posat en marxa un web amb tota la informació del cardenal, que aviat incorporarà documents inèdits del fons familiar i documentació del vaticà que actualment està treballant l’arxiver municipal Pedro Otiña: www.cambrils.cat/any-cardenal-vidal-i-barraquer. A més, aquest Sant Jordi s’han repartit punts de llibres de l’Any Vidal i Barraquer a les llibreries de Cambrils. De fet, en la presentació, l'arxiver va presentar aquest espai web, molt ampli i viu, que anirà creixent amb la inclusió de més documentació, fons, imatges i d'altres informacions inèdites sobre la vida i obra del Cardenal Vidal i Barraquer.