Cultura

Exposició

Assun Savall: «La natura té mil formes i totes són interessants»

Per Berta Ruiz

Assun Savall al costat d'alguns dels dibuixos de la seva exposició
Assun Savall al costat d'alguns dels dibuixos de la seva exposició | Berta Ruiz

L'artista Assun Savall va inaugurar, el passat divendres al vespre a la Sala Àmbits, l'exposició Natura “In vitro”. Motivada per la seva formació de biòloga, l’artista comença observant la natura i gaudint-la, per passar després a analitzar-la, fer-se preguntes, voler entendre i anar al traç, al dibuix, per explicar les mil formes que pren, quina és més bella i quina és més sorprenent. Segons va explicar Savall a revistacambrils.cat, “sóc biòloga i professora de ciències naturals. La meva preparació m'aboca a observar molt la natura, a mirar-la amb detall, a estudiar-la, a intentar comprendre-la... Jo sempre he tingut molta afició al dibuix i a la pintura i, si a això, li sumes que una de les meves grans passions és la ciència i la divulgació de la ciència, les meves creacions entrarien dins de l'anomenada il·lustració científica. És a dir, reproduir elements naturals el més exactes possible, no només per esdevenir una cosa artística, sinó que a més, vol explicar coses. Per exemple hi ha el dibuix d'un animal i, a sota, el mateix animal dibuixat per dins per estudiar els seus òrgans. És una il·lustració científica amb l'ànim de conèixer, perquè tots tenen el seu nom científic i estan classificats”.

"Sempre trec les imatges directament de la natura o fent molta fotografia"

La majoria de làmines estan fetes amb aquarel·la a partir de l’observació a ull nu dels objectes de la naturalesa dibuixats, però l’artista també utilitza altres tècniques com la tinta xinesa i el retolador científic per aquells dibuixos que no s’han de pintar i en algunes ocasions fa servir la lupa binocular per a les parts petites de flors, fruits o detalls de les ales d’un insecte. Segons va comentar Savall, “sempre trec les imatges directament de la natura, però a vegades no me'l puc emportar cap a casa i faig molta fotografia. El que acabo pintant són moltes imatges que faig voltant o viatjant i que em criden l'atenció. La natura té mil formes i totes són interessants. També utilitzo molt l'enciclopèdia, la Història Natural dels Països Catalans per acabar d'aclarir ben bé quina varietat és, quina espècie és..”.

D’aquesta manera, l’exposició uneix les aficions de l’artista: la ciència, la didàctica i l'art. Les orquídies, lliris, fruits, cargols, estrelles de mar i papallones s'obren camí entre els dibuixos per omplir-se de color, mostrar-los com són, per fora i per dins, i volent anar més enllà per destacar els caràcters útils per a l'estudi i transmetre sensacions i emocions.

Treballs d'il·lustració científica i per a llibres de text

Assumpció Savall Domingo és llicenciada en Ciències Biològiques, Màster en Nutrició i Alimentació i professora de Ciències Naturals. Paral·lelament a la seva activitat professional com a docent, ha realitzat treballs d’il·lustració científica per a llibres i especialment llibres de text. “Vaig començar treballant per a llibres de text per a diferents editorials, sobretot la Teide. Em feien encàrrecs per als llibres de ciències naturals. Els interessava que ho fes jo, no només per la tècnica sinó també perquè podia adaptar els dibuixos als nivells dels alumnes que ho havien de rebre, perquè sóc professora dels mateixos nivells –ESO i Batxillerat–. Vaig estar uns quants anys dedicant-me”. També ha col·laborat en revistes i ha participat en diverses exposicions col·lectives i, des de fa uns tres anys, en mostres individuals arreu del territori català.

Assun Savall és riudomenca, però porta molts anys vivint a Vilafranca del Penedès. Des de fa un temps, el seu vincle amb Cambrils ha crescut perquè hi té un apartament i passa temporades al municipis. “La casualitat va fer que l'estiu passat, a Montbriart, conegués al personal de Cultura que em van oferir la possibilitat d'exposar. Estic molt contenta, perquè per a mi Cambrils és un altre lloc de referència”, ha comentat. La mostra es podrà visitar fins el 25 de maig de dilluns a divendres de 15 a 22 hores.

Dalt i baix, diferents il·lustracions de l'exposició

 

Comenta aquest article