Infocomercial

L'Obra Social La Caixa premia deu projectes que impulsen la transformació social mitjançant mètodes innovadors

Per Redacció

Foto de família dels premiats
Foto de família dels premiats | Cedida

L’Obra Social "la Caixa" ha concedit els Premis a la Innovació Social a 10 entitats socials de tota Espanya. Els guardons reconeixen la vocació de transformació social real i directa mitjançant mètodes innovadors, sempre amb l’objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones en situació o risc de vulnerabilitat. Els 10 projectes guanyadors dels Premis ”la Caixa” a la Innovació Social rebran una dotació de 15.000 euros cada un. A més, es concedeixen quatre accèssits, cada un dels quals dotat de 5.000 euros. Aquesta aportació econòmica extra se suma al finançament que aquests projectes ja van rebre per poder ser desenvolupats en el moment de ser seleccionats per la Fundació Bancària ”la Caixa”.

Inversió de 19,7 milions durant 2017 a Espanya

Les entitats seleccionades en aquesta edició dels premis realitzen la seva acció social a les províncies de Barcelona, Madrid, Múrcia, Màlaga, Sevilla, A Corunya, Lugo, Segòvia, Biscaia i Lleida i els seus projectes arriben a prop de 15.000 beneficiaris. En total, van presentar candidatura als premis 643 projectes dels 3.229 presentats a les sis Convocatòries 2017 del Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials que l’Obra Social “la Caixa” impulsa anualment per oferir suport a les entitats que treballen per donar resposta a les necessitats de la societat. Mitjançant aquest programa, l’Obra Social ”la Caixa” va invertir el 2017 a tota Espanya més de 19,7 milions d’euros en projectes socials que va arribar als 264.000 beneficiaris directes.

L’acte de lliurament dels guardons es va celebrar, aquest passat dimarts a CosmoCaixa, a Barcelona, i el va presidir la ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat; el director general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Jaume Giró, i el subdirector de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Marc Simón.

Els premis tenen l’objectiu de posar en valor la innovació i la resposta als reptes socials. El jurat està format per representants del tercer sector, d’entitats d’investigació i docència, l’Administració, la Fundació Bancària ”la Caixa” i mitjans de comunicació. La innovació es mesura en relació als factors de novetat de la iniciativa en la metodologia, el problema que tracta o el territori on es realitza; la identificació d’una necessitat social nova o no coberta; l’efectivitat i sostenibilitat de la proposta i el valor social que genera com a millora de la capacitat d’acció en la societat.

El director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Jaume Giró, ha destacat el paper determinant que exerceixen les entitats de caràcter social que impulsen els projectes premiats amb la finalitat de construir una societat més justa i on les persones més vulnerables tinguin oportunitats per millorar les seves condicions de vida.

Els 10 projectes i 4 accèssits guanyadors dels Premis ”la Caixa” a la Innovació Social 2018

FUNDACIÓN FADE - DELEGACIÓ CARTAGENA. MURCIA

SECUNDA SMILE: El projecte pretén augmentar la qualitat de vida i millorar l’atenció dels pacients hospitalitzats a les àrees d’Onco-Hematologia i Pediatria de l’Hospital Universitari Santa Lucía mitjançant activitats i tallers dirigits per voluntaris. El premi a la innovació reconeix l’aposta d’aquest projecte per la implementació d’un programa pioner en el tractament dels aspectes emocionals en adults malalts de càncer o altres malalties oncohematològiques, mitjançant un voluntariat especialitzat.

FUNDACIÓN DESARROLLO Y ASISTENCIA. MADRID

LA TERCERA NO ES LA VENCIDA: Aquest projecte pretén fomentar l’envelliment actiu integral promocionant l’autonomia de les persones grans que esdevenen agent de canvi social mitjançant les tasques del voluntariat. Aquesta proposta ha merescut el premi a la innovació per la promoció que fa de l’autonomia personal i l’atenció a les persones grans en situació de dependència i vulnerabilitat des d’una perspectiva global.

FUNDACIÓN EDEX. BISCAIA

UNPLUGGED-PREVENCIÓN DEL CONSUMO DE ALCOHOL Y OTRAS DROGAS CON ADOLESCENTES MEDIANTE LA EDUCACIÓN EN HABILIDADES PARA LA VIDA:El projecte pretén fomentar l’enfortiment d’un equip de formació de formadors que permeti atendre les necessitats en el terreny de la prevenció del consum de drogues. El premi a la innovació reconeix l’esforç d’aquesta fundació en la prevenció del consum de drogues entre els adolescents mitjançant un programa basat en la capacitació i educació dels joves en les seves habilitats.

FEDERACIÓN GALEGA DE INSTITUCIÓNS PARA A SÍNDROME DE DOWN. A CORUNYA

UNA ESCUELA PARA TODOS Y TODAS: INCLUSIÓN EDUCATIVA DE ALUMNOS Y ALUMNAS CON SÍNDROME DE DOWN Y/O DISCAPACIDAD INTELECTUAL: Aquest projecte pretén dotar les persones amb Síndrome de Down de las estratègies i eines necessàries (autonomia, capacitat de treball, estratègies de generalització, habilitats socials, habilitats lingüístiques i de comunicació...) que contribueixin a una millora en la inclusió al centre. El projecte ha rebut un dels premis a la innovació per la seva aposta per la inclusió de nens adolescents amb discapacitat intel·lectual en l’escola ordinària mitjançant el desenvolupament cognitiu i un treball sistèmic amb els centres educatius, alumnes i famílies.

RECURSOS EDUCATIUS PER LA INFÀNCIA EN RISC. BARCELONA

SERVEI D’ATENCIÓ A LA INFÀNCIA I L’ADOLESCÈNCIA: El projecte pretén posar en marxa un espai obert als municipis Les Franqueses del Vallès i Montornès per atendre i oferir suport a 120 nens, joves i les seves famílies, en situació de risc d’alta vulnerabilitat per causes vinculades al fracàs escolar. El premi a la innovació reconeix l’aposta d’aquest projecte amb l’aportació d’un recurs integral per a nens, adolescents i famílies en situació de vulnerabilitat, que sigui flexible, obert al territori, adaptable en funció de les necessitats dels participants i del pla-itinerari educatiu personalitzat.

PLATAFORMA REDOMI. MADRID

PROGRAMA MUSICOSOCIAL DALANOTA: DaLaNota és un programa d’educació musicosocial gratuït i inclusiu, que té la missió de formar persones preparades per participar en societat de manera activa que construeixin una comunitat equilibrada i inclusiva, mitjançant la música, com a element clau d’intervenció i transformació social i cultural. L’impuls de valors com la col·laboració, el compromís social, la formació o la responsabilitat utilitzant la música com a recurs per promoure la inclusió social de persones en situació de vulnerabilitat han estat la clau per a la concessió a aquest projecte del premi a la innovació.

ASOCIACIÓN JUSTALEGRÍA. MÁLAGA

RAZONES PARA VIVIR - PROYECTO DE PREVENCIÓN DE CONDUCTAS SUICIDAS: Aquesta iniciativa es dirigeix a població vulnerable a conductes suïcides per raons socio-econòmiques i té l’objectiu de reduir els estats de vulnerabilitat amb la implementació, per exemple, de grups de psicoteràpia. El premi a la innovació reconeix l’aposta d’aquest projecte per prevenir conductes suïcides mitjançant l’apoderament de les persones que pateixen aquests símptomes.

DESOS OPCIÓ SOLIDÀRIA. COOPERACIÓ I DESENVOLUPAMENT SOSTENIBLE. BARCELONA

INSERCIÓ SOCIOLABORAL I CREACIÓ DE LLOCS DE TREBALL A TRAVÉS DE L’AGRICULTURA SOCIAL, EL COMERÇ DE PROXIMITAT I L’ECONOMIA SOCIAL: L’objectiu del projecte és facilitar la inserció social i laboral de persones en situació de vulnerabilitat mitjançant la recuperació de parcel·les abandonades o en desús del Parc Agrícola del Baix Llobregat i la seva revalorització mitjançant la producció i comercialització de verdures i hortalisses ecològiques. El premi a la innovació reconeix l’aposta per la millora de la qualitat de vida de persones en situació de vulnerabilitat a través d’un projecte d’economia social sostenible que impulsa des de la creació de llocs de treball i el comerç de proximitat fins a la recuperació d’un espai agrícola.

FUNDACIÓN ANA BELLA PARA LA AYUDA A MUJERES MALTRATADAS Y MADRES SEPARADAS. Mairena de Aljarafe, SEVILLA

ESCUELA ANA BELLA PARA EL EMPODERAMIENTO DE LA MUJER: El projecte neix amb l’objectiu de provocar un canvi de paradigma en la inserció laboral de 1.000 dones supervivents oferint-los oportunitats laborals visibles que promoguin el seu apoderament com a agents de canvi socioeconòmic. La cooperació entre empreses per generar oportunitats de treball i inserció sociolaboral de dones víctimes de maltractaments i el seu apoderament a través del talent han estat claus per concedir a aquest projecte un dels premis a la innovació.

COLECTIVOS DE ACCIÓN SOLIDARIA. SEGOVIA

INTEGRANDO GENTE Y TIERRA: La línia principal d’aquest projecte és impulsar i acompanyar iniciatives que promoguin oportunitats de treball per a persones en risc d’exclusió, a l’hora que es generen serveis en l’àmbit rural i es redueix la despoblació. El premi a la innovació pretén donar suport a un projecte que impulsa la inclusió sociolaboral de persones en risc d’exclusió recuperant i desenvolupant alhora activitats productives en zones rurals en procés de despoblació.

ACCÈSSITS

FEDERACIÓN ESPAÑOLA DE ENFERMEDADES RARAS. MADRID

ATENCIÓN PSICOSOCIAL EN ENFERMEDADES POCO FRECUENTES: Un projecte que tracta de forma integral l’atenció a les necessitats d’informació, orientació i atenció psicològica a les persones afectades per malalties poc freqïents, els seus familiars i cuidadors.

ASOCIACIÓN LUGUESA DE INFORMACIÓN E AXUDA Ó DROGODEPENDIENTE. LUGO

PARTICIP A PARA TRANSFORMAR. UN PROCESO DE CAMBIO EN PRISIÓN A TRAVÉS DE LA ANIMACIÓN SOCIOCULTURAL: Un projecte educatiu innovador per la introducció d’un programa de formació de monitors, a través del qual es fomenta la participació en les activitats del centre penitenciari i a més afavoreix la implicació en la comunitat.

FUNDACIÓ PRIVADA HÀBITAT3 TERCER SECTOR SOCIAL. BARCELONA

PROGRAMA PER A LA PROVISIÓ I GESTIÓ D’HABITATGES PER A ENTITATS DEL TERCER SECTOR SOCIAL, DEDICADES A PROBLEMES DE SALUT MENTAL, A LA COMARCA DEL BAIX LLOBREGAT: Un projecte que arranca del concepte “primer una llar” i que busca crear i consolidar una xarxa d’institucions i entitats per a la provisió d’habitatges i programes per a la vida autònoma de persones en situació de fragilitat en l’àmbit de la salut mental.

TALMA. LLEIDA

EL FORN DE LES OBAGUES I TALMA: Un projecte per facilitar la inclusió sociolaboral de les persones en risc d’exclusió en el sector agroalimentari i de la restauració a través d’itineraris personalitzats a la comarca de Les Garrigues.

Convocatòria d’Ajuts Socials 2018

Un any més, l’Obra Social ”la Caixa” reedita el seu compromís amb el Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials que s’estructura en sis convocatòries: promoció de l’autonomia personal i atenció a l’envelliment, a la discapacitat i a la malaltia; lluita contra la pobresa infantil i l’exclusió social; habitatges per a la inclusió social; inserció sociolaboral; interculturalitat i acció social; i acció social en l’àmbit rural.

L’Apunt

L'Obra Social, l'ànima de ”la Caixa”

La Fundació Bancària ”la Caixa”, presidida per Isidre Fainé i dirigida por Jaume Giró, ha incrementat aquest any 2018 el pressupost per a l’Obra Social, que se situa en 520 milions d’euros. Aquesta dotació posiciona l’entitat com la primera fundació privada d’Espanya i una de les més importants del món.

El desenvolupament de programes socials focalitzats en els grans reptes actuals, com l’atur, la lluita contra l’exclusió o l’accés a l’habitatge, continuen concentrant bona part dels esforços. El 59% del pressupost, es destina al desenvolupament de programes socials i assistencials; el 23% és per a la promoció de la cultura i l’educació; i el 18% es dedica a la investigació i la formació d’excel·lència.

Comenta aquest article