Informació general

Plataforma d'Afectats de la Cooperativa Agrícola

La Plataforma d'Afectats de la Cooperativa fa balanç

La Plataforma d'Afectats de la Cooperativa Agrícola va fer una reunió informativa, oberta a tots els associats, aquest passat dissabte al matí a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran

Per Lluís Rovira i Barenys

Un moment de la reunió de la Plataforma d'Afectats, celebrada aquest passat dissabte al matí al Casal de la Gent Gran
Un moment de la reunió de la Plataforma d'Afectats, celebrada aquest passat dissabte al matí al Casal de la Gent Gran | Lluís Rovira i Barenys

La Plataforma d'Afectats de la Cooperativa Agrícola va fer una reunió informativa, oberta a tots els associats, aquest passat dissabte al matí a la sala d'actes del Casal Municipal de la Gent Gran, en la que es va fer un repàs de les principals tasques portades a terme en els darrers mesos. Primer que tot es va fer un balanç general del funcionament de la Comissió de Seguiment, formada per cinc persones i de les quals dues són representants de la Plataforma d'Afectats. Aquesta Comissió de Seguiment es reuneix un cop cada dos mesos i en la propera que se celebri es compliran els dos primers anys amb la qual cosa toca fer renovació de representants. Referent a la informació que s'aporta a aquestes reunions de la Comissió de Seguiment per part de la Cooperativa Agrícola, el president de la Plataforma, Dani Pallejà, va reclamar que hauria de ser "més i més documentada". Pel que fa al balanç anual de comptes de la Cooperativa, encara no s'han fet públics els resultats corresponents als anys 2016 i 2017 i estan pendent d'aprovació, "s'argumenta que el canvi d'assessors fiscals que hi ha hagut a la Cooperativa dins d'aquest període ha dificultat la presentació dels números", va dir Pallejà.

En un altre apartat, es va fer un repàs de l'acord de refinançament signat fa dos anys entre els afectats i la Cooperativa Agrícola. El deute total en el moment de la fallida, era de 32,15 milions d'euros i l'import recuperat fina ara és de 17 milions d'euros. A hores d'ara es té la confirmació del pagament de l'anualitat corresponent a enguany, que suposa un milió d'euros en total i que farà arribar al 56% el total de l'import recuperat i que s'espera que es faci efectiva durant aquest mes d'abril. En aquest sentit es va fer incís en el fet que no s'estan liquidant els interessos del capital que s'ha de retornar els darrers sis anys, del 2027 al 2032 i que aquest aspecte es troba en mans dels advocats.

A banda d'això, també es va fer un repàs a l'activitat ordinària de la Cooperativa i es van comentar els diferents fronts de negoci que a hores d'ara es troben oberts.

La causa penal tanca el seu període d'instrucció l'1 de març de 2019

En un altre apartat de la reunió, es va fer un repàs a com es trobava el procés penal contra els responsables de la fallida de la Cooperativa Agrícola i en el que la Plataforma d'Afectats s'hi va adherir el mes de maig de 2017. Aquesta causa, declarada complexa pel propi jutge, finalitza el període d'instrucció l'1 de març de 2019. El proper moviment vindrà determinat pel resultat de l'informe que elabori el pèrit que se suposa que ha nomenat el jutge, fa poques setmanes. Segons es va comentar, a principis d'aquest estiu hi podria haver aquest informe pericial damunt de la taula i en funció del que digui, hi podria haver noves compareixences dels investigats a la causa judicial. Segons va explicar Pallejà, "els advocats treballen en la hipòtesi que s'hagi pogut produir apropiació indeguda i administració deslleial. Una altra de les línies de treball és veure el que diuen els expedients sancionadors que la pròpia Generalitat va aplicar a la Cooperativa aquests darrers anys i que poden assenyalar les coses que s'han fet malament".

La reunió es va acabar amb les preguntes dels assistents. La Plataforma d'Afectats de la Cooperativa Agrícola té previst fer l'assemblea anual aquest proper mes de juny en una data encara per determinar.

Comenta aquest article