Informació general

Anàlisi política

Vicent Partal: «Contra la repressió hem d'estar units de manera cega"

El director de Vilaweb va presentar el seu llibre "Nou homentage a Catalunya", ahir, a l'Ateneu Juvenil en un acte organitzat pel CDR Cambrils

Per Lluís Rovira i Barenys

Oriol Teixell i Vicent Partal, ahir, a l'Ateneu Juvenil
Oriol Teixell i Vicent Partal, ahir, a l'Ateneu Juvenil | Lluís Rovira i Barenys

La sala de concerts de l'Ateneu Juvenil es va omplir de gom a gom per escoltar l'acurada anàlisi política actual que va fer el periodista i director de Vilaweb, Vicent Partal, ahir al vespre. L'acte va estar organitzat pel CDR Cambrils i, a més, va servir com a presentació del nou llibre de Partal, "Nou homenatge a Catalunya". La resolució de la justícia alemanya, el dijous passat, en què desmuntava l'acusació de rebel·lió que figurava a l'euroordre espanyola respecte al president Carles Puigdemont va marcar un punt d'inflexió. Segons Partal, "judicialment la situació ha canviat i políticament, també. Si els principals països europeus ja li han dit al govern espanyol que el conflicte s'ha de resoldre políticament ho haurà de fer. Recentment ja hem tingut dos precedents, el Brexit i el referèndum d'Escòcia". Vicent Partal va insistir que és molt important que s'hagi desestimat la rebel·lió, "si a Puigdemont no se'l pot acusar de rebel·lió, encara menys als consellers que estan per sota, jeràrquicament". Tot i això, Partal creu que serà difícil que aquesta negociació política es faci amb M. Rajoy tot i que, segons va dir, "cal recordar que quan Aznar era el president del govern, fa anys, d'un dia per l'altre va donar l'ordre de negociar amb ETA".

Aquesta futura negociació, segons Partal, ha de partir, d'entrada, amb els presos polítics fora de la presó i amb els exiliats a casa, com a condició prèvia, "a partir d'aquí necessitem bons negociadors. El que sí que tenim ara són els millors advocats, com ja s'està demostrant". En aquesta hipotètica negociació Partal no descarta que es pogués acabar amb la realització d'un altre referèndum, aquest cop, però, que es pogués fer amb tota normalitat i emparat per la Unió Europea. En aquest sentit, Partal va dir que "hem d'estar alerta del canvi que s'ha donat a Europa respecte a Catalunya". Pel que fa a la confecció d'un nou govern català, Partal va dir que "és important però no decisiu. Tot apunta a que al final es farà govern a darrera hora, el dia abans del termini que ens portaria a unes noves eleccions".

Vicent Partal: "Hem de resistir junts a la repressió"

El director de Vilaweb va remarcar el paper determinant i decisiu de la ciutadania que ha empès el procés en tot moment, "nosaltres hem de seguir resistint. Si no haguéssim resistit l'1 d'octubre de la manera que ho vam fer, i el 21 de desembre amb el nostre vot, no seríem on som ara. Aquesta capacitat d'aguantar és el que ha de fer possible la negociació. Hem de resistir junts a la repressió".

Un cop feta una primera intervenció va ser el torn de les preguntes del públic. En aquest apartat es va fer un repàs dels detalls que van succeir el passat mes d'octubre. En aquest sentit Partal va qualificar de "paternalista" l'actitud que va tenir el govern que va optar per no fer efectiva la República, assumir ells la repressió per tal que no peguessin més a la gent. Partal considera que s'havia d'haver proclamat la República poc després de l'1 d'octubre, "vam deixar perdre una molt bona ocasió al no fer-ho el dia 3 o bé el 10 d'octubre". Finalment es va fer una proclamació el 27 d'octubre sense implementació, "el govern de la Generalitat estava molt partit entre els partidaris de la proclamació de la independència i els que no volien fer-ho a través d'aquesta via. Dins d'ERC i del PDeCAT hi havia gent amb les dues postures". Tot i això, Partal va destacar el coratge que ha tingut aquesta generació de polítics "que per primera vegada han fet el que havien dit que farien".

Finalment, es va fer una reflexió a l'espiral de repressió que el govern espanyol està exercint contra el poble català. Partal va dir que "tots estem en perill. El que li ha passat a la Tamara ens pot passar a qualsevol de nosaltres. Hem de continuar fent el que fem però hem de vigilar molt. Contra la repressió hem d'estar units de manera cega. La repressió sempre és contra tots, no contra un". Partal va insistir, "contra la repressió hem d'estar units i, sobretot, no tenir por". Partal també va destacar el paper que està fent la gent gran en tot aquest procés, "no s'han fet enrere a diferència del que ha passat en processos similars d'altres països". En resposta a una intervenció que exigia que s'haurà de passar comptes, algun dia, de tot el que ens estan fent, Partal va dir que "no hem de voler la venjança però sí que hem d'exigir responsabilitats. No hem de ser venjatius però no hem d'oblidar".

 

Comenta aquest article