Esports

Duatló

El cambrilenc Àlex Llaveria es proclama campió d'Espanya de duatló de carretera esprint

Per Redacció

El cambrilenc Àlex Llaveria, en primer terme, durant la disputa del tram de ciclisme
El cambrilenc Àlex Llaveria, en primer terme, durant la disputa del tram de ciclisme | Cedida

El triatleta cambrilenc Àlex Llaveria s'ha proclamat campió d'Espanya de duatló de carretera en la distància esprint GGEE. La prova, disputada el passat dissabte 7 d'abril a la localitat asturiana d'Avilés, va consistir en una prova de 5 quilòmetres de cursa a peu, 21 quilòmetres de ciclisme i 2,5 quilòmetres més de cursa a peu.

A les 15 hores s'iniciaven els preparatius de la cursa, mentre que a les 16 hores es donava el tret de sortida. El cambrilenc –de 24 anys d'edat–, que té experiència en aquest tipus de proves, es va col·locar en la segona línia, conscient que en la primera estaven situats els duatletes joves, ràpids i potents en els 5.000 metres, però que també són els que pateixen més empentes i caigudes que et poden deixar fora de la competició.

El primer tram de 5 quilòmetres es va completar amb un circuit de tres voltes pel nucli antic d'Avilés amb pujades, baixades i revolts que feien difícil portar un ritme alt i constant. En el primer quilòmetre i mig es va formar un grup de 14 duatletes, entre els quals es va situar l'Àlex –llegint molt bé la cursa–. En la segona volta, el grup va quedar reduït a deu duatletes que van ser els que es van jugar el campionat. El cambrilenc va completar el primer tram amb un temps de 15 minuts i 50 segons i va fer una ràpida transició per iniciar el tram de 21 quilòmetres de ciclisme en un circuit trenca-cames. El grup es va entendre bé i gràcies als relleus van poder mantenir la distància i el temps amb el grup perseguidor. El cambrilenc es va situar en els llocs capdavanters i corrent amb intel·ligència. Finalitzat el tram de ciclisme pels voltants d'Avilés, els deu atletes van iniciar el definitiu darrer tram de 2,5 quilòmetres de cursa a peu. El cambrilenc ha comentat que, “aquell era el dia de guanyar i tornar a sentir-se ràpid, eficaç i competitiu”. Als 800 metres recorreguts, Llaveria ja es va situar en segon lloc. Al quilòmetre 1,5, l'Àlex va atacar en una pujada per deixar sentenciada la carrera que va tornar a transcórrer pel nucli antic d'Avilés. Finalment, el cambrilenc va creuar la línia en la primera posició i amb un temps total de 57 minuts i 17 segons, proclamant-se campió d'Espanya de duatló esprint GGEE.


 

A dalt, un moment del tram de cursa i, a sota, imatge del podi amb el cambrilenc en el centre de la imatge

 

L’Apunt

Un any fora de les competicions

Prèviament, el cambrilenc havia preparat la cursa amb un stage de Setmana Santa amb el seu equip Flor de Triatló de Tarragona, als Pallaresos. Es tracta d'un equip jove i amb molta projecció de la província de Tarragona que es va formar ara fa tres anys. Actualment el club competeix en la Primera Divisió de Duatló de Muntanya, a la Divisió d'Honor de Dualtó de Carretera i la Divisió d'Honor de Triatló. A més, el club ocupa el lloc 50 del rànquing estatal de clubs i, enguany, espera posicionar-se en el top 30.

El cambrilenc ha comentat que, per preparar tots els campionats, entrenaments i competicions fa “falta molta constància, sacrifici, disciplina, passió, dedicació i ganes de ser millor cada dia. El secret és entrenar cada dia de la millor manera possible i com si fos l'últim dia”. També ha “après a gaudir del camí i col·leccionar moments, i de totes les experiències positives i negatives que et pot donar l'esport, però sempre amb una frase 'del subcampió no se'n recorda ningú'. Amb aquesta frase es llança a nedar, pedalar i a córrer cada dia”. L'Àlex vol donar les gràcies públicament al seu entrenador, amic i guia –Aitor Alejandre González– des de que va començar aquesta aventura amb 17 anys. També vol donar una menció al que va ser professor d'Educació Física a l'ESO, Joaquim Borràs.

Properes proves

Després d'un any fora de les competicions, l'Àlex iniciarà una sèrie de proves: el campionat d'Espanya de triatló, els campionats d'Espanya de duatló i triatló cross, i el campionat de Catalunya de triatló. A més de córrer proves de Copa Catalana i nacionals per ajudar al seu equip i sumar punts. Amb la victòria al campionat, l'Àlex té plaça en GGEE per anar al Mundial que se celebrarà a Dinamarca al mes de juliol, i a l'Europeu que es disputarà a Eivissa. També correrà el triatló de Cambrils en distància olímpica.

Àlex compta amb diferents títols a nivell català en categories inferior com a júnior o Sub-23. Enguany, el cambrilenc ja forma part de la categoria absoluta. A més suma un nou títol estatal juntament amb el campionat d'Espanya sub-23 de duatló cross guanyat el 2016.

Finalment, el cambrilenc també demana un major suport i projecció als esportistes locals per part de la regidoria d'Esports

Comenta aquest article