Cultura

L'escriptor Lluís-Anton Baulenas va visitar ahir a la tarda el Club de Lectura Adult de la Biblioteca Pública Municipal

Per Berta Ruiz



L'autor Lluís-Anton Baulenas va poder xerrar amb els seus lectors, ahir a la tarda a la Biblioteca
Ahir a la tarda, la Biblioteca Pública Municipal va rebre la visita de l'escriptor Lluís-Anton Baulenas, autor de l'obra Per un sac d'ossos (2004), que va obrir una interessant tertúlia amb els membres del Club de Lectura Adult de la Biblioteca i amb altres lectors. L'acte es va fer gràcies a la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes.

La bibliotecària municipal -Rosa M. Fusté- va fer-ne una àmplia presentació de l'autor, destacant la seva impressionant trajectòria literària amb nombrosos premis i la seva projecció internacional. Rosa M. Fusté també va exposar un breu repàs biogràfic de la figura de Lluís-Anton Baulenas -nascut l'any 1959 a Barcelona i llicenciat en Filologia Catalana- va exercir durant uns anys com a professor, professió que va deixar l'any 1987 per dedicar-se plenament a l'escriptura. De la seva obra en destaquen els títols Noms a la sorra -finalista del Premi Sant Jordi l'any 1994-, Alfons XIV. Un crim d'estat -finalista del Premi Sant Jordi l'any 1996-, Premi Carlemany l'any 1998 per El fil de plata, Premi Prudenci Bertrana l'any 2000 per La felicitat i el llibre Per un sac d'ossos -Premi Ramon Llull l'any 2005-. Aquesta darrera obra, és una novel·la de costums, realista, històrica, d'intriga i sentit de l'humor, que narra de manera alternativa en temps present l'any 1949, amb el temps de la guerra i la duresa dels bombardejos, la fam, la mort. Posteriorment, també en narra les penúries del camps de concentració, els desitjos de venjança i les atrocitats viscudes durant la postguerra.

Durant la tertúlia, els lectors van poder intercanviar les seves opinions sobre el llibre amb l'autor, que va comentar, reflexionar i explicar els detalls de la seva obra, com la gran tasca de documentació feta per situar-se en el context de la història -anant in situ a on estava situat l'antic i desaparegut camp de concentració de Miranda de Ebro o consultant a les hemeroteques els diaris i documents de l'època-. Lluís-Anton Baulenas també va explicar com construeix dels seus personatges, buscant-ne sempre la major riquesa reflexant-la amb petits detalls, sensacions, sentiments o el desenvolupament de la seva idea inicial.

Un cop finalitzada la tertúlia, Lluís-Anton Baulenas va explicar a Revista Cambrils Diari Digital les seves sensacions després de la trobada amb els seus lectors. Segons va explicar "aquestes reunions són molt importants, perquè els escriptors tenim molt poques oportunitats de contactar amb els lectors d'una manera tan directa i això és molt interessant. El fet en sí que existeixi un club de lectura avui en dia, amb l'àmplia varietat de sistemes de comunicació com els DVD, vídeos, cinema, i que hi hagi gent que tingui aquesta inquietud per llegir i reunir-se per parlar dels llibres és molt interessant. Gent normal i corrent, que com a escriptor m'interessa molt conèixer. Són persones que llegeixen per que volen, que gasten un temps de la seva vida en aquestes reunions".

 

Comenta aquest article