Esports

Els cambrilencs Antoni Ruiz i Ferran Barceló tanquen una excel·lent temporada en la competició de tir olímpic

Per Berta Ruiz



Ferran Barceló -a l'esquerra- i Antoni Ruiz -a la dreta- a les instal·lacions del Club de Tir Tarraco
Els tiradors cambrilencs Antoni Ruiz i Ferran Barceló han finalitzat enguany una nova temporada amb uns resultats molt satisfactoris. Ambdós formen part de la Federació Catalana de Tir Olímpic i pertanyen al Club de Tir Tarraco de Tarragona. Antoni Ruiz també es aficionat a la caça i forma part de la societat de caçadors La Caçadora de Cambrils. La competició d'enguany es va iniciar el passat mes de febrer i va acabar a principis d'aquest mes d'octubre a la localitat granadina de Las Gabias. En la recent disputa del Campionat del Món, el cambrilenc Ferran Barceló va aconseguir quedar el quart del món en categoria júnior, amb la mateixa puntuació que el tercer.

Competicions i categories

Antoni Ruiz i Ferran Barceló van explicar a Revista Cambrils Diari Digital algunes de les particularitats d'aquest esport olímpic, bastant desconegut per a molta gent. Segons van explicar, durant tota la temporada participen en diferents competicions a nivell territorial -a la província de Tarragona- a nivell de Catalunya, tirades nacionals a nivell estatal i també grans premis internacionals. Pel que fa a les categories en aquest esport hi ha una diferenciació entre júnior -fins als 20 anys-, dames, sènior -entre 20 i 60 anys- i veterans -majors de 60 anys-. Aquestes categories també es diferencien segons el nivell de cada tirador: la primera categoria que n'és la màxima i seguidament hi ha la segona, tercera i quarta categoria. Els dos tiradors cambrilencs coincideixen a dir que el nivell competitiu d'aquest esport és molt gran, ja que a les competicions hi participen els millors: a nivell estatal prenen part uns 400 tiradors, a Catalunya hi participen entre 90 i 100 escopetes i a nivell territorial competeixen una vuitantena dels millors tiradors.

Els dos practiquen les modalitats de fossa olímpica (FO) -que és la modalitat olímpica- i la modalitat de fossa universal (FU) -que no és modalitat olímpica-. Segons va explicar Antoni Ruiz, "les dues modalitats són molt difícils, però la modalitat de fossa olímpica ho és encara més, perquè la velocitat de la caiguda del plat és més gran. També hi ha quinze màquines de llençament, mentre que a la modalitat de fossa universal només n'hi ha cinc màquines". Pel que fa als entrenaments durant la temporada -del mes de febrer al mes d'octubre- tots dos s'entrenen a les instal·lacions del Club de Tir Tarraco els caps de setmana fent sèries de llençaments de tir al plat.
A banda, segons expliquen, "també t'has de preparar físicament, fent carrera o entrenaments físics. És un esport molt difícil que has d'estar al cent per cent mentalment. De trencar plats en sap tothom que ho practica, però s'ha d'estar al màxim de concentració". Cal destacar també que el tir olímpic és un esport molt car i que pràcticament no compta amb esponsors. No és professional ni té publicitat per finançar la seva pràctica, tot i això Antoni Ruiz i Ferran Barceló expliquen que dins del seu club es compta amb algunes ajudes econòmiques per a les despeses.

Molt bons resultats aquesta temporada

Tots dos han obtinguts molt bons resultats durant tota aquesta temporada. Antoni Ruiz -que ha disputat totes les proves en la modalitat de fossa olímpica-, en podem destacar alguns resultats. En les proves a nivell català va quedar en primera posició per equips al Campionat de Catalunya Absolut; segon classificat al Gran Premi Internacional Club Tarraco; tercer classificat individual i tercer per equips al Campionat de Catalunya per equips i cinquè classificat individual i segon per equips al Gran Premi Internacional de Catalunya. Pel que fa a les competicions estatals va aconseguir la segona posició individual i segona posició per equips a la Copa Presidente.  En competicions territorials va quedar primer (empatat en puntuació amb el segon) a la Copa Tarraco/Trofeu Diputació i tercer classificat a les Tirades Conjuntes CT Tarraco.
D'altra banda, el palmarès de Ferran Barceló també és espectacular. En la modalitat de fossa olímpica en competicions catalanes va obtenir quatre primers llocs en categoria júnior: al Trofeu Generalitat, al Gran Premi Club Tarraco, a la Copa Tarraco/Trofeu Diputació i a la Lliga Territorial. També en podem destacar una segona posició a la Copa Catalunya i al Campionat Catalunya Categories. A nivell estatal una tercera posició individual i tercera per equips a la Copa del Rei. En la modalitat de fossa universal també hi destaquen un primer lloc en la Copa President, un tercer lloc a la Copa del Rei i un quart lloc al Campionat del Món.


Manca de reconeixement per part del consistori cambrilenc


Antoni Ruiz i Ferran Barceló també volen expressar la manca de sensibilitat de l'Ajuntament de Cambrils amb la seva trajectòria esportiva, del qual no han rebut "ni una trista felicitació". Segons va explicar Antoni Ruiz "trobo injust que després d'estar dotze anys a la selecció catalana de tir olímpic i guanyar coses molt importants, he rebut felicitacions de la Diputació de Tarragona, del Consell Comarcal del Baix Camp i també he anat a recollir premis a Barcelona. I d'aquí mai hem rebut res. A casa meva, també tinc el cas del meu pare que ha anat en dues ocasions a la selecció estatal i ha representat a Espanya en dos mundials i dos europeus. O el cas del Ferran, que enguany ha quedat quart del món en categoria júnior i porta tres o quatre anys obtenint molt bons resultats, com el Campionat de Catalunya Absolut guanyant-lo tres vegades. I tots dos també hem estat durant molts anys a la selecció catalana. Volem fer un toc d'atenció, que nosaltres també estem aquí i que el nostre esport és olímpic ".


Comenta aquest article