Cultura

Patrimoni

L'antic celler de la Cooperativa Agrícola, declarat com a Bé Cultural d'Interès Local

L'antic celler de la Cooperativa Agrícola –situat al carrer de Mossèn Jacint Verdaguer– serà declarat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), tal com es va aprovar en el ple ordinari celebrat el passat 23 de març

Per Berta Ruiz

Aspecte de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola convertit, en part, com a Museu Agrícola
Aspecte de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola convertit, en part, com a Museu Agrícola | Lluís Rovira i Barenys

L'antic celler de la Cooperativa Agrícola –situat al carrer de Mossèn Jacint Verdaguer– serà declarat com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), tal com es va aprovar en el ple ordinari celebrat el passat 23 de març. Segons va exposar el regidor de Cultura –Lluís Abella– en la sessió plenària, "una de les principals missions del Museu d’Història de Cambrils és preservar, protegir i fomentar la conservació del patrimoni de Cambrils ja sigui artístic, com arquitectònic, arqueològic i mediambiental, testimoni imprescindible per poder explicar la història moderna i contemporània de la nostra ciutat". De fet, l'edifici de l'antic celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils –obra de l'arquitecte Bernardí Martorell que va ser construït l'any 1920– es troba al pre-catàleg del POUM 21 però fins ara no estava catalogat com a BCIL, malgrat el seu interès social, històric i artístic amb gairebé un segle d'història.

Tal com va explicar el regidor de Cultura, la Junta de Govern del Museu d'Història de Cambrils va acordar sol·licitar l'inici dels tràmits de catalogació de BCIL, tant del celler de la Cooperativa Agrícola com de l'edifici de l'estació de trens "amb l'objectiu de preservar dos edificis encara en ús, avui en dia, que són testimoni imprescindible per explicar la història contemporània de Cambrils". A més, per reforçar aquesta tramitació, segons va dir Abella, el passat mes de juliol es va presentar un informe titulat "Antic celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils. Memòria històrica i arquitectònica", de la museòloga i historiadora de l'art, Mireia Forasté Casas.

Amb aquesta catalogació de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), el Departament de Cultura de la Generalitat haurà d'inscriure l'edifici del celler dins del Catàleg del Patrimoni Cultural Català. També s'inclourà al catàleg de Béns protegits del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), en la categoria de Bé Cultural d'Interès Local.

Suport de tots els grups del consistori

Aquesta proposta va rebre el suport unànime de tots els grups del consistori. A més, des de Ciutadans també van apuntar a un altre edifici singular: el Mas de l'Arany. La regidora Patrícia de Miguel va lamentar el seu actual estat d'abandó i de deixadesa que provoca algunes queixes veïnals.

Comenta aquest article