Cultura

Llibre

"Te quiero hasta el cielo", un llibre que recull les vivències de 17 anys al costat d'un familiar amb Alzheimer

Per Lluís Rovira i Barenys

Carme Aràjol, l'autora del llibre; Maria del Carmen Iglesias, psiquiatra, i Xavier Nova, de l'Editorial Eutopia
Carme Aràjol, l'autora del llibre; Maria del Carmen Iglesias, psiquiatra, i Xavier Nova, de l'Editorial Eutopia | Lluís Rovira i Barenys

El Centre Les Basses va acollir, aquest passat divendres 23 de març, la presentació del llibre "Te quiero hasta el cielo", de Carme Aràjol, que recull les vivències d'una filla al costat de la seva mare al llarg dels 17 anys que va patir la malaltia de l'Alzheimer. Segons va explicar l'autora, aquest és el segon llibre que fa i que es va determinar a fer-lo després que la seva mare es morís, ara fa tres anys, i després de fer el Camí de Sant Jaume, "va ser molt enriquidor i em va confirmar que havia de fer el llibre. Vaig fer un primer esbós que se'l va llegir el metge i em va ajudar a buscar editorials per a que el publiquessin". Carme Aràjol explica les diferents etapes de la malaltia que va viure al costat de la seva mare, "primer que tot venen les pèrdues de memòria i els comportaments estranys i les primeres visites als metges fins que un neuròleg diagnostica l'Alzheimer". Posteriorment, la seva mare va patir un ictus del que es va recuperar físicament però que va fer que l'Alzheimer avancés molt, "a partir d'aquí ja no podia viure sola i vaig haver de buscar una persona i, més tard, un centre de dia". La malaltia seguia avançant i Aràjol defineix una tercera etapa com de deteriorament i, com a conseqüència, buscar una residència adequada. Finalment, segons va explicar l'autora del llibre, "vaig viure la seva involució. És quan ja no podia caminar, ni parlar i ja al final de tot tampoc hi veia. Era molt important estimular-la i ho vaig fer fins el final". Carme Aràjol ha tret conclusions molt positives de tots aquests anys, "aquests 17 anys han estat importantíssims pel meu creixement personal. També vaig aprendre a viure el moment present. Em vaig proposar que la meva mare fos feliç i fins i tot després de morta vaig reunir la família per fer una festa en record seu".

35 milions de persones al món amb Alzheimer

A la presentació del llibre també hi va intervenir Maria del Carmen Iglesias, psiquiatra i representant de l'Agrupació de Familiars d'Alzheimer Costa Daurada que va descriure l'impacte que causa l'Alzheimer en els familiars cuidadors, "es calcula que s'inverteixen unes 70 hores setmanals de cures, com a promig. També s'ha vist que un 50% de cuidadors cauen en depressió i un 70% en estrès". Iglesias va explicar que, actualment, hi ha uns 35 milions de persones al món diagnosticades d'Alzheimer i que en unes 30 anys aquesta xifra es triplicarà. A l'estat espanyol hi ha unes 600.000 persones amb Alzheimer. D'altra banda, la psiquiatra va dir que ara per ara no hi ha cap medicació que curi la malaltia, una malaltia que s'origina amb el dipòsit de proteïnes que crea plaques al cervell de les persones, "les medicines que hi ha ara són per a evitar que la malaltia avanci i és per això que és molt important detectar l'Alzheimer a temps". Iglesias també va precisar que no totes les demències són Alzheimer.

Comenta aquest article