Cultura

Literatura

Joaquín Carbonell presenta la seva novel·la «Un tango para Federico»

Per Berta Ruiz

Presentació del llibre "Un tango para Federico" a càrrec de Ramón García Mateos i l'autor Joaquín Carbonell
Presentació del llibre "Un tango para Federico" a càrrec de Ramón García Mateos i l'autor Joaquín Carbonell | Berta Ruiz

El passat divendres al vespre al Centre Cultural tenia lloc la presentació de la novel·la Un tango para Federico del cantautor aragonès, Joaquín Carbonell. Nascut a Terol, Carbonell és considerat un dels mítics representants de l'anomenada cançó d'autor juntament amb José Antonio Labordeta i La Bullonera. Carbonell compta amb més de deu discos, ha exercit de periodista –a El Periódico de Aragón i a TVAragón– i també és narrador i poeta. De la mà del poeta i catedràtic de literatura –Ramón García Mateos–, Joaquín Carbonell va desgranar els detalls de la seva darrera obra literària.

Un tango para Federico és una novel·la que narra la investigació d'un jove periodista, Pedro Sariñena, sobre la trobada que van tenir Federico García Lorca i Carlos Gardel l'any 1933 a Buenos Aires, dues figures emblemàtiques de la cultura contemporània. El passat i el present per partida doble –el de l'Espanya de la transició i l'Argentina dels últims anys de la dictadura militar– es fonen per canviar el rumb de la vida dels personatges de la novel·la. 

Segons explica Carbonell: "Un tango para Federico va néixer el dia que va escoltar per la ràdio la notícia de que Federico García Lorca i Carlos Gardel s'havien trobat casualment en un carrer de Buenos Aires. Em va semblar molt curiós i vaig estar donant-li voltes a aquesta anècdota fins que vaig decidir escriure el text per a un documental". Un documental que finalment no va veure la llum però que va decidir convertir en novel·la. "La novel·la em serveix per traçar el retrat i l'evolució del seu protagonista, el periodista Pedro Sariñena, que viatja l'any 1983 per investigar els successos per fer un documental" comenta l'autor.

 

Comenta aquest article