Informació general

Ple

La Biblioteca Municipal portarà el nom de Josep Salceda i Castells

Per Lluís Rovira i Barenys

Josep Salceda, el desembre de 2010, va ser guardonat amb la Medalla d'Honor que li va atorgar l'Ajuntament de Cambrils
Josep Salceda, el desembre de 2010, va ser guardonat amb la Medalla d'Honor que li va atorgar l'Ajuntament de Cambrils | arxiu Revista Cambrils

El ple de l'Ajuntament de Cambrils va acordar, per unanimitat, posar el nom de Josep Salceda i Castells a la Biblioteca Municipal. La proposta de posar-li aquest nom a la Biblioteca va ser fruit de diferents persones de diferents àmbits de la societat cambrilenca que van creure que Josep Salceda mereixia ser recordat, a més, amb el nom d'un equipament cultural donada la seva dedicació al llarg de tota la seva vida per tot el que feia referència a Cambrils i sobretot en el seu àmbit cultural i associatiu. Des de l'Associació Cultural Revista Cambrils es va canalitzar aquesta proposta que va comptar amb l'adhesió d'entitats on Josep Salceda hi havia tingut un paper destacat, com el Club d'Atletisme Cambrils, la Confraria de la Puríssima Sang, l'Associació d'Antics Alumnes la Salle, la colla gegantera Tota l'Endenga i l'Associació de Veïns el Portal, entre d'altres.

La proposta pel nom de Josep Salceda a la Biblioteca Municipal es va fer arribar a l'Ajuntament el darrer trimestre de l'any passat. Segons va explicar l'alcaldessa, Camí Mendoza, es va fer el tràmit de presentar la proposta a la Comissió d'Honors i Distincions de l'Ajuntament on es va aprovar per unanimitat. Tot seguit, l'alcaldessa va llegir els mèrits de Josep Salceda en el que destaca la seva tasca com a historiador local que s'ha traduït en la seva obra publicada en els tres volums de les Estampes Cambrilenques, secció que durant més de 50 anys va publicar mensualment a les pàgines de Revista Cambrils. En l'àmbit associatiu, Salceda va estar lligat a Revista Cambrils des del naixement de la publicació, l'any 1953, i fins el 2005 en què va deixar de publicar la darrera Estampa. En el decurs d'aquests anys hi va col·laborar de manera ininterrompuda assumint diferents càrrecs i tasques ben diverses. Josep Salceda també va ser president de l'Associació d'Antics Alumnes de la Salle, de la Creu Roja local, del Club d'Atletisme Cambrils i va desenvolupar tasques destacades dins d'entitats com la Congregació de la Puríssima Sang, l'Aula Universitària de la Gent Gran, el consell de la parròquia de Santa Maria, Càritas, així com altres entitats esportives com el FC Cambrils, del que en va ser el soci número 1 durant molts anys. D'altra banda, Salceda va ser nomenat Cronista Oficial de la Vila de Cambrils, l'any 1975, i va destacar també per la seva faceta de corresponsal cambrilenc en diferents mitjans de comunicació: Ràdio Reus, El Correo Catalán, Diario Español de Tarragona, ...A nivell local també va col·laborar amb Ràdio Cambrils. L'any 2010, Josep Salceda va rebre da Distinció Honorífica de l'Ajuntament de Cambrils. Josep Salceda va morir l'octubre de 2011.

L'aprovació d'aquest punt de l'ordre del dia es va rubricar amb un aplaudiment per part dels regidors i bona part del públic present a la sala de plens.

Comenta aquest article