Informació general

Ràdio Cambrils

Fil a l'agulla per engegar, de nou, Ràdio Cambrils

En el ple ordinari d'aquest passat divendres es va aprovar, inicialment, el Reglament d'organització i funcionament del servei públic de ràdio

Per Berta Ruiz

Aspecte actual de les instal·lacions de la Ràdio Cambrils
Aspecte actual de les instal·lacions de la Ràdio Cambrils | Lluís Rovira i Barenys

Segueix endavant el procés per reobrir Ràdio Cambrils que, recordem, va deixar d'emetre l'any 2013. En el ple ordinari corresponent al mes març, celebrat aquest passat divendres, es van aprovar dos punts relatius a la reobertura de la ràdio municipal. Per un costat, es va aprovar inicialment el Reglament d'organització i funcionament del servei públic de ràdio i, per altra banda, també es va donar el vist-i-plau per seguir amb la tramitació burocràtica necessària a nivell tècnic.

Gestió directa per part de l'Ajuntament

L'alcaldessa –Camí Mendoza– va ser l'encarregada de donar els detalls d'ambdós punts. Pel que fa al Reglament d'organització i funcionament, Mendoza va explicar que la Comissió d'Estudi –formada per diferents regidors, tècnics municipals i ella mateixa– havien treballat en la seva elaboració i redacció després d'un total de nou reunions celebrades entre els mesos de gener a març. L'alcaldessa va apuntar un seguit de missions que marca aquest Reglament, entre d'altres: "el principi de llibertat de comunicació i servei públic; recollir la realitat del municipi per fer-la arribar als cambrilencs; esdevenir una ràdio de referència per saber què passa a Cambrils; oferir continguts de proximitat, fer difusió de les activitats i promoure la participació social; oferir una informació veraç i equilibrada; promoure la igualtat, la història, el patrimoni del municipi, etcètera...". La ràdio seria de gestió directa per part de l'Ajuntament i comptaria amb un director i un consell consultiu assessor –renovable cada 4 anys– nomenat pel ple i dirigit per l'alcalde/ssa. 

En el torn d'intervencions de l'oposició, la regidora no adscrita –Encarni Bello– va reclamar que en aquest consell consultiu assessor de la futura Ràdio Cambrils també puguin tenir veu i vot tots els regidors no adscrits. En nom dels altres regidors no adscrits –Inma Sierra i Santi Gámez–, Cinta Ballesté va exposar el seus vots favorables perquè "molta gent està a favor de la ràdio i és molt necessària".

Ivan Sanz: "Estarem atents a que sigui plural, veraç i transparent"

En una línia favorable també es va mostrar el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– qui va exposar que, "es va tancar un mitjà després de 30 anys de funcionament. És un servei necessari que fomenta la comunicació local i la participació; un espai informatiu i un element cohesionador". També va apuntar que, "estarem atents a que sigui plural, veraç i transparent i fomenti el debat públic". Quant a viabilitat econòmica de la ràdio municipal, Sanz va demanar que estigui garantida perquè, de moment, "només estan previstos 15.000 euros d'ingressos anuals", mentre que el cost anual del servei serà de 140.000 euros.

David Chatelain: "A la porta de l'Ajuntament tenim una prova palpable i visible que s'està trencant el principi de neutralitat de l'administració pública"

Per la seva part, el portaveu del PP –David Chatelain– es va mostrar molt més crític. "Malgrat els esforços per arribar a acords i tancar el millor Reglament possible", segons va dir, Chatelain va posar en dubte diferents qüestions. Per un costat va posar en entredit que s'hagi decidit per una gestió directa de la ràdio en comptes d'un òrgan descentralitzat. per altra banda, va dir: "ens continua preocupant la garantia de neutralitat i objectivitat. No parlem de censura, sinó que parlem del posicionament polític del mitjà. A la porta de l'Ajuntament tenim una prova palpable i visible que s'està trencant el principi de neutralitat de l'administració pública" (en referència a la pancarta per a l'alliberament dels presos polítics). En aquest punt, el regidor popular va llançar una "oferta" a l'alcaldessa: "retirin totes les pancartes que només els representen a vostès i als seus votants i jo votaré el punt a favor". 

Cs critica el model de gestió i el tema lingüístic

Des de C's també es van mostrar reticents a donar ple suport al Reglament per dues qüestions fonamentals: el model de gestió i el tema lingüístic, segons va exposar la regidora Patrícia De Miguel. Ciutadans va criticar el model de gestió directa que, "no respectarà el principi de neutralitat" i, que la llengua vehicular de la ràdio fos el català en comptes de les dues llengües cooficials –català i castellà–. 

Oliver Klein: "Volem una ràdio de Cambrils i dels cambrilencs, no només una ràdio de l'Ajuntament"

Finalment, des de l'NMC, el seu portaveu –Oliver Klein– va criticar algunes qüestions. Va dir que des del seu grup haurien apostat per un altre model de ràdio, mentre que el "govern tenia clar un model clàssic i ha optat per la gestió directa". Klein va demanar: "volem una ràdio de Cambrils i dels cambrilencs, no només una ràdio de l'Ajuntament". En aquest punt va lamentar que es pugui donar "dependència i una falsa neutralitat". També va apuntar que des del seu grup haurien volgut una major participació civil dins dels òrgans de gestió.

En el torn de rèplica, l'alcaldessa es va adreçar a David Chatelain per manifestar: "m'he sentit 'xantatjada' per la seva proposta. Si aquesta pancarta està penjada és perquè es van presentar dues mocions i es va acordar mantenir-la, per tant, no entro en aquest xantatge perquè no és pertinent". En resposta a això, el regidor del PP David Chatelain va insistir en què "aquesta proposta hi té molt a veure i no és un xantatge. Debatem sobre la garantia que aquest mitjà no serà una eina política de qualsevol govern, que no hi haurà manipulació política". Per cloure el debat, l'alcaldessa va dir: "què més ha de recollir el Reglament per garantir aquesta neutralitat? Em sorprèn fins a on ha portat el tema".

Finalment, el punt va ser aprovat amb els vots a favor del govern, de l'AdC i dels quatre regidors no adscrits, mentre que l'NMC, C's i el PP es van abstenir. 

Comenta aquest article