Informació general

Turisme

Es rebutja la proposta de creació d'una àrea d'estacionament i pernocta d'autocaravanes

L'Assemblea de Cambrils va proposar, en la darrera sessió plenària, crear una àrea d'estacionament transitori que diposés dels serveis indispensables. L'equip de govern va votar en contra

Per Berta Ruiz

Autocaravanes estacionades al pàrquing proper a l'Auditori, aquest mes de març
Autocaravanes estacionades al pàrquing proper a l'Auditori, aquest mes de març | Lluís Rovira i Barenys

L'equip de govern va rebutjar la proposta de crear una àrea d'estacionament i pernocta d'autocaravanes al municipi, presentada per l'Assemblea de Cambrils en la sessió plenària del passat 2 de març. A la moció de l'AdC es feia referència a les característiques d'aquest turisme itinerant basat en l'autocaravana com una “forma de turisme sostenible amb el medi i totalment compatible amb altres models turístics”. Segons va defensar el regidor –Ivan Sanz–, “els viatges en autocaravana es basen en estades curtes aprofitant espais disponibles sense necessitat d'alterar-los, com poden ser els estacionaments autoritzats en la via pública regulats per la Ley de Seguridad Vial”. També es va referir a la creixent presència d'aquests vehicles ja que s'estima que més de dos milions de caravanes travessen les nostres fronteres cada any.

Centralitzar totes les autocaravanes en un lloc concret

Aquest espai d'estacionament, tal com va proposar l'AdC, “serviria per centralitzar totes les autocaravanes que ens visiten diàriament en un lloc concret, evitant tenir-les aparcades en diferents indrets del municipi. Apostar per aquest model de turisme sostenible ampliaria la nostra oferta turística i ens ajudaria a desestacionalitzar l'activitat turística que vivim a Cambrils, perquè el perfil d'usuaris que practiquen aquest turisme ho fan tot l'any”. Tal com va apuntar el regidor de l'AdC, aquest espai d'estacionament hauria de disposar de l'equipament necessari bàsic, és a dir: un espai de buidatge de les aigües usades o “aigües grises” (procedents del lavabo del bany i de l'aigüera de la cuina); un espai de buidatge d'aigües fecals o “aigües negres”; un espai d'avituallament d'aigua potable i contenidors de recollida selectiva d'escombraries, així com llum i aigua. Segons la proposta de l'AdC, “seria recomanable que l'àrea d'estacionament d'autocaravanes tingués capacitat per a 20 vehicles i estigués situada dins de la zona urbana del municipi, perquè els visitants poguessin realitzar diferents activitats com compres, visites o participar de l'oferta cultural i gastronòmica del municipi”. Finalment, tal com va apuntar Sanz, s'hauria d'aclarir el model de pagament de l'àrea d'autocaravanes que seria gratuït o de pagament simbòlic, amb la qual cosa pràcticament es podria autofinançar l'àrea i suposaria una mínima inversió pública pel seu manteniment.

L'equip de govern i el regidor no adscrit Santi Gámez voten en contra i la regidora no adscrita Encarni Bello s'absté

Aquesta proposta va ser recolzada per pràcticament tots els membres de l'oposició. Hi van votar a favor els grups de C's, el PP i l'NMC, així com les regidores no adscrites Cinta Ballesté i Inma Sierra, mentre que la regidora no adscrita –Encarni Bello– es va abstenir. L'altre regidor no adscrit –Santi Gámez– va votar en contra, així com tot l'equip govern en bloc.

Pel que fa l'argumentari d'uns i altres, la regidora no adscrita Encarni Bello va afirmar que no era una proposta “viable” i que aquest tipus d'espais “empitjorarien la imatge turística de Cambrils”. També va dir que “seria preferible millorar les places hoteleres”. El regidor no adscrit –Sani Gámez– va comentar que “a Cambrils tenim molts llocs privats on poden fer aquesta activitat. No és necessari gastar diners de l'Ajuntament per aquest turisme, el millor seria invertir en hotels”.

C's, PP, NMC i les regidores no adscrites Cinta Ballesté i Inma Sierra voten a favor

En un sentit positiu, les dues regidores no adscrites –Cinta Ballesté i Inma Sierra– van aplaudir la proposta d'apostar per aquest model turístic que ampliaria més l'oferta turística del municipi. Ballesté va apuntar que seria positiva “aquesta concentració controlada d'autocaravanes, un model molt establert arreu d'Europa”. En una mateixa línia es va expressar el portaveu del PP –David Chatelain– que va dir que “aquesta és una vella reivindicació. Impulsar un servei d'ocupació transitòria que disposés d'uns punts controlats d'abocament de residus. És un servei molt comú a Europa i això evitaria la presència de caravanes per Cambrils”. Des de C's també es van sumar a la idea i van puntualitzar que fos un espai de pagament amb una pernoctació no superior a les 48 hores. Finalment, Oliver Klein de l'NMC també es va mostrar favorable. Segons Klein aquesta seria una bona forma d'obtenir uns ingressos i donar resposta a un problema real al municipi. “És un turisme incipient i seria bo establir un espai adequat per aquest estacionament transitori. Es podria establir una concessió del servei amb els càmpings o bé en un règim mixt amb l'Ajuntament” va dir.

Mercè Dalmau: "'LAjuntament ha d'ajudar a promoure l'activitat de les empreses locals i no a fer-los la competència"

Per part de l'equip de govern, l'encarregada de fer l'explicació va ser la regidora de Turisme, Mercè Dalmau. Contrària a la proposta de l'AdC, Dalmau va explicar que, “l'Ajuntament ha d'ajudar a promoure l'activitat de les empreses locals i no a fer-los la competència. Els càmpings han fet inversions molt importants i els cinc càmpings que hi ha a Cambrils ja disposen d'aquest servei, dos dels quals estan oberts tot l'any. Per tant, el col·lectiu de caravanistes ja està cobert amb l'oferta actual que ofereixen els càmpings”.

Ivan Sanz: "No han entès el benefici de la moció que no entra en competència deslleial amb els càmpings"

Per cloure tot el debat, el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va agrair el suport de bona part dels membres de l'oposició i va criticar “l'arrogància de l'equip de govern”, centrat en “afavorir la privatització”. A més, segons va puntualitzar Sanz, “tots els càmpings estan situats en la zona de la façana marítima i la nostra proposta seria la d'ubicar aquesta àrea dins del nucli antic. Reconeixem la bona tasca dels càmpings, però molts usuaris d'autocaravanes no entren dins dels càmpings. Avui, per exemple, ja hi havia tres autocaravanes aparcades a la Llosa. No han entès el benefici de la moció que no entra en competència deslleial amb els càmpings. A més, no suposaria una inversió significativa, seria un benefici per Cambrils i no entraria en conflicte amb els hotels”.

Comenta aquest article