Informació general

Obres

Es compleixen deu anys de la col·locació de la primera pedra de l'Auditori

Les obres fa més de set anys que estan aturades

Per Lluís Rovira i Barenys

Aspecte actual del recinte del Teatre Auditori
Aspecte actual del recinte del Teatre Auditori | Lluís Rovira i Barenys

Aquest passat 11 de març es van complir els 10 anys de la col·locació de la primera pedra del Teatre Auditori i Palau de Congressos de Cambrils. El que havia de ser "un edifici emblemàtic per a la nostra ciutat", segons es va dir aquell dia per part de les autoritats, s'ha acabat convertint en una estructura de formigó sense cap utilitat. El projecte d'aquest auditori estava fet per l'arquitecte Ramon Sanabria i s'havia presentat un parell d'anys abans de la col·locació d'aquesta primera pedra.

12,1 milions d'euros de pressupost repartits en dues fases

L'edifici que s'havia de construir havia de tenir una superfície construïda de 7.890 metres quadrats distribuïts en planta soterrani, planta baixa i quatre plantes pis. La sala del Teatre Auditori havia de tenir una capacitat per a 552 espectadors repartits en la zona de platea, amb 319 espectadors; un amfiteatre, amb 220 espectadors, i la llotja de l'amfiteatre, amb capacitat per a 13 espectadors. Aquest edifici també havia albergar una sala d'assaig de 210 metres quadrats i amb capacitat per a 190 persones., a més d'una altra sala d'assaig polivalent, de 190 metres quadrats, i amb capacitat per a 170 persones. A part d'aquestes dues, es contemplava una altra sala polivalent, de 101 metres quadrats i amb capacitat per a 90 persones, preparada per a petites audicions musicals.

Pel que fa al pressupost de tot plegat, es contemplaven dues fases. La primera fase, amb un pressupost de 5,3 milions d'euros, contemplava la realització de l'estructura de l'edifici i de les cobertes. La segona fase contemplava els tancaments, les divisions interiors i els acabats de l'edifici i tenia un pressupost d'execució per contracte de poc més de 6,8 milions d'euros. Aquesta segona fase ja no es va arribar a executar i l'edifici de l'auditori es va quedar amb l'esquelet de formigó. L'Ajuntament tenia atorgat un préstec del FOMIT per un valor de sis milions d'euros.

Partida de poc més de 7.000 euros dins el pla d'inversions municipal

Les obres de l'Auditori estan aturades des de finals de 2010. La segona fase ja no es va arribar a fer i els diferents governs municipals han aparcat el tema de què s'hi ha de fer en aquesta estructura, tot i que de tant en tant surt a la llum pública que s'estan estudiant possibles alternatives. Ara bé, en el pressupost d'inversions per enguany el govern municipal ha col·locat una partida de 7.165,61 euros en concepte de "millores" a l'Auditori. En aquest sentit els grups de l'oposició es van mostrar estranyats d'aquesta partida i del concepte de millores. Des del govern municipal no es va donar cap explicació de quin era el sentit d'aquesta partida.

Acte de la col·locació de la primera pedra del Teatre Auditori, ara fa 10 anys, concretament l'11 de març de 2008