Informació general

S’inaugura la minideixalleria de Vilafortuny i l'ampliació de la deixalleria de Belianes

Per Anna Gaya



La directora de l'Agència de Residus, Genoveva Català, acompanyada dels regidors d'ICV Salvador Matas i Ramón García Mateos
Aquest passat dissabte es va inaugurar a Vilafortuny una nova deixalleria, que es troba situada al vial del Cavet junt al que serà el nou institut. Les noves instal·lacions són de dimensions més reduïdes que les de la deixalleria de Cambrils, de la qual també es va inaugurar la nova ampliació. Les dues inauguracions estan emmarcades en una campanya que l’Ajuntament va iniciar l’any 2004 per millorar la gestió dels residus municipals.

Aquestes instal·lacions tenen la funció de poder gestionar aquells residus que no es poden dipositar en els tradicionals contenidors de recollida selectiva, com ara electrodomèstics, mobles, olis utilitzats, residus informàtics, etc., i que requereixen un espai i un tractament diferenciat.

La minideixalleria s’ha situat per primera vegada en un barri amb la intenció d’apropar als ciutadans aquest servei i facilitar la seva col·laboració. El fet que estigui situada al vial del Cavet facilita l’accés i resulta pròxima a gran part del municipi. La minideixalleria de Vilafortuny estarà oberta de dimarts a divendres de 3 a 7 de la tarda. Els dissabtes obrirà de 9 a 1 del matí i de 3 a 7 de la tarda mentre que els diumenges estarà oberta de 9 a 1 del matí. Aquest és l'horari d'hivern. A l'estiu, l'horari s'endarrerirà una hora.

Segons el departament de Medi Ambient, el creixement demogràfic que pateix Cambrils any rere any feia necessari donar un pas endavant, ampliar la deixalleria de Cambrils i construir-ne dues de més petites per aproximar-se més als diferents barris. El pròxim projecte està previst que se situï a ponent, entre les urbanitzacions de la Llosa i el Dorado.

Inauguració i festa

La festa que es va organitzar amb motiu de les inauguracions va incloure activitats per a tots els públics. La jornada va començar amb una bicicletada des de la plaça de l’Ajuntament fins a les noves istal·lacions de Vilafortuny, on diverses carpes amb educadors tenien preparats tot de divertits tallers relacionats amb el reciclatge per als més menuts mentre que els més grans gaudien d’una bona sardinada a càrrec de la Confraria de Pescadors de Cambrils.

A les 12 del migdia les autoritats van procedir a tallar la cinta inaugural i a fer els corresponents parlaments. El regidor de Medi Ambient –Salvador Matas– va considerar que "en compliment de la campanya que es va iniciar l’any 2004 l’Ajuntament està satisfet d’haver fet els seus deures per donar més i millors solucions per al reciclatge" i que ara s’espera que els ciutadans facin un bon ús de les instal·lacions "perquè tots hi sortim guanyant". L’alcalde –Robert Benaiges– després de donar les gràcies a totes les autoritats intermediàries i interlocutores que han fet possible el projecte, va remarcar el que considera uns resultats molt satisfactoris. Cambrils és l’únic municipi de l’entorn que ha aconseguit reduir aquest any passat 2.500 tones de residus que van a la incineradora i que representa un estalvi de més del 12% dels costos que comporta el tarctament de rebuig a la incineradora. La directora de l’Agència de Residus de Catalunya –Genoveva Català– va destacar que el treball que es fa des de la Generalitat no funciona sense la voluntat dels ajuntaments i ciutadans, i que, en aquest sentit, Cambrils mereix una gran felicitació. En termes generals, Genoveva Català va assegurar que aquest any 60 milions d’euros s’han retornat als ajuntaments de Catalunya per les bones pràctiques en matèria de reciclatge i que la inversió de la Generalitat ha passat de 7 milions d’euros a 29 milions d'euros. Per últim, va animar la comunitat universitària a seguir investigant per trobar més i millors formes de reciclar i reutilitzar els nostres residus.

Comenta aquest article