Informació general

Ple

Aprovades dues mocions de C's per millorar l'accessibilitat de les persones amb algun tipus de discapacitat

Per un costat, es aprovar un text per fer més accessible l'Esplai Gripau Blau i, per altra banda, es va proposar l'adaptació d'un parc infantil accessible a tots els nens

Per Berta Ruiz

Imatge d'arxiu d'una sortida dels usuaris del Gripau Blau amb els seus monitors
Imatge d'arxiu d'una sortida dels usuaris del Gripau Blau amb els seus monitors | Cedida

El grup municipal de C's va presentar, en la sessió plenària del passat divendres 2 de març, dues mocions en la línia de millorar l'accessibilitat per a les persones amb algun tipus de discapacitat. Per un costat, C's va proposar un text –que va ser aprovat per unanimitat de tots els grups– per fer més accessible l'Esplai El Gripau Blau. El portaveu del grup –Imanol Rico– va destacar l'excel·lent tasca que, des de fa molts anys, realitza aquest esplai de servei diürn, competència dels Serveis Socials Bàsics de l'Ajuntament de Cambrils. Un servei que ofereix alternatives de lleure a persones amb algun tipus de discapacitat psíquica, majors de 6 anys.

Segons C's, "les condicions d'accés limiten a persones discapacitades residents a Cambrils fer ús del servei. Persones que durant l'any van a centres d'educació especial com el CEE Alba de Reus, però que els dissabtes o a l'estiu s'han de buscar la vida. L'any passat, alguns d'aquests usuaris van tenir la sort que l'AMPA del CEE Alba de Reus va organitzar un esplai durant l'estiu, però no hem d'oblidar que desplaçar-se a Reus suposa un esforç brutal per a les famílies. L'Ajuntament de Cambrils ha de fer un esforç perquè aquestes famílies que de dilluns a divendres porten els seus familiars a d'altres centres, puguin acudir al Gripau Blau els dissabtes i durant l'estiu per no haver de desplaçar-se fora del municipi. Segurament l'ampliació de l'accés al Gripau Blau suposa un increment del cost del servei per a l'Ajuntament, però és aquí on l'administració ha de concentrar els esforços i dedicar més recursos. A més, potser es podria sol·licitar alguna subvenció com la recentment treta per la Diputació de Tarragona per a "l'assistència a activitats extraescolars i complementàries".

Per tot plegat, C's va demanar que es modifiquin els requisits d'accés perquè persones amb un major grau de discapacitat del que marquen actualment les basses d'accés, puguin accedir.

Adaptació d'un parc infantil accessible a tots els nens

L'altra moció presentada per C's i aprovada pel plenari va ser la d'adaptar un parc infantil accessible a tots els nens i garantir que no es produeixi cap tipus de desigualtat. El text –exposat per la regidora Patrícia de Miguel– va posar l'exemple d'un parc inaugurar a La Garriga –l'octubre de 2016– que és el primer parc infantil de Catalunya totalment adaptat per a infants amb diversitat funcional. Els gronxadors i les àrees de joc eliminen les barreres arquitectòniques, usen colors cridaners per a les persones amb discapacitat visual i disposen de rampes d'accés i estructures a l'alçada de cadires de rodes.

En els acords de la moció es va demanar que es faci un estudi per a l'adaptació d'un parc i que es dugui a terme com a mínim a un dels parcs infantils de Cambrils mitjançant la instal·lació d'àrees de joc infantils integradores i accessibles.

Comenta aquest article