Informació general

Ple

L'oposició abandona el ple en bloc com a gest de protesta

Aquest divendres es va celebrar el ple que s'havia suspès la setmana abans. En el moment de la votació del punt "polèmic" sobre l'aprovació de l'expedient de modificació de crèdit, l'oposició es va aixecar i no va votar

Per Berta Ruiz

Moment de la votació del punt en el què l'oposició va marxar de la sala
Moment de la votació del punt en el què l'oposició va marxar de la sala | Berta Ruiz

Aquest passat divendres es va celebrar el ple que s'havia suspès el divendres 23 de febrer, corresponent a la sessió ordinària del mes de febrer. Un dels principals punts de l'ordre del dia i el que, precisament, va propiciar la suspensió del ple –després que l'oposició demanés la seva retirada per manca d'informació– va ser l'aprovació de l'expedient de modificació de crèdit per valor de 3.100.450 euros. Un punt que, en el seu moment de votació, va escenificar una altra situació insòlita. Tots els regidors de l'oposició es van aixecar i van abandonar la sala de plens com a gest de protesta. L'equip de govern es va quedar sol a l'hora de votar aquest punt que va ser aprovat únicament amb els seus vots.

Camí Mendoza: "Seguim i seguirem treballant per tirar endavant projectes de ciutat"

En una primera intervenció, l'alcaldessa –Camí Mendoza– va reconèixer que en la sessió del 23 de febrer no es va disposar de tota la informació i documentació necessària per als regidors del plenari. També va afegir que aquest pla d'inversions és fruit “d'una gestió responsable i del sanejament dels comptes. Seguim i seguirem treballant per tirar endavant projectes de ciutat”.

Jaume Gila: "Es disposa d'un superàvit estructural que permetrà finançar les inversions dels propers anys"

A continuació, el regidor d'Hisenda –Jaume Gila– va explicar que l'expedient de modificació de crèdit de 3,1 milions d'euros es finançarà amb un préstec de 3 milions d'euros i amb una subvenció de 100.450 euros del PAM (Programa d'Actuació Municipal) de la Diputació de Tarragona. En aquesta ocasió, el regidor d'Hisenda sí va fer una extensa i exhaustiva descripció de les diferents partides que conformen el pla d'inversions. Gila també va comentar que a finals de 2018 la ràtio d'endeutament se situarà en el 56,64%–l'any 2015 era de 95,68%–, mentre que el deute a final d'any serà de 24 milions d'euros, quan l'any 2015 era de 42 milions d'euros. Va afirmar que l'Ajuntament de Cambrils disposa “d'un superàvit estructural que permetrà finançar les inversions dels propers anys”.

Encarni Bello i Cinta Ballesté critiquen la manca d'informació facilitada

En el torn d'intervencions, tots els regidors de l'oposició van a preguntar-li al regidor d'Hisenda el perquè no els havia facilitat tota aquesta informació detallada si disposava d'ella. En aquesta línia es va expressar la regidora no adscrita –Encarni Bello– que va reclamar-li al regidor aquesta documentació tan exhaustiva que se li havia reclamat en diferents ocasions. Per la seva part, la regidora no adscrita –Cinta Ballesté– va agrair l'explicació desglossada de cadascuna de les partides, però va criticar que aquestes inversions s'haurien pogut fer cada any de forma progressiva “i no esperar a l'últim any ja que és un tema polític i electoralista”. Ballesté també va lamentar que l'oposició no hagi pogut col·laborar en la discussió de les diferents propostes.

Ivan Sanz: "Són 3 milions d'euros que els veïns pagaran a crèdit"

A continuació, el regidor de l'Assemblea de Cambrils –Ivan Sanz– va demanar “un recés” del ple “per visualitzar la videoacta i poder analitzar les dades facilitades pel regidor d'Hisenda que portem demanant fa 15 dies i així poder donar el sentit del meu vot”. En aquest punt, l'alcaldessa li va comentar que es va tractar d'un “error mecànic” la no disposició de tota la informació en el ple del 23 de febrer i per aquest motiu extraordinari va decidir ajornar la sessió. En un to molt crític, el regidor de l'AdC –Ivan Sanz– va dir que “és una falta de respecte a la nostra tasca de fiscalització. Porten 3 anys parlant de futur i mentre, el poble està aturat. Un punt com aquest que hauria de ser de consens i l'han matat per haver negat la informació. No entenc aquesta opacitat, perquè ho fan? Són 3 milions d'euros que els veïns pagaran a crèdit i no puc consensuar aquestes inversions perquè m'estan impedint la meva tasca fiscalitzadora. La seva gestió és nefasta i són el paradigma de l'immobilisme municipal. Ni quan una proposta és en positiu la saben gestionar, són molt dolents! A més, a banda d'aquest hermetisme i opacitat és una mesura electoralista de manual”.

David Chatelain: "Durant aquests anys no han fet cap inversió, han deixar degradar les coses i ara fan un paquet clarament electoralista"

Per part del PP, el seu portaveu –David Chatelain– també es va mostrar molt crític per la falta d'informació facilitada pel govern i per la seva opacitat. Segons va comentar Chatelain, “les obres s'han de fer quan fan falta i no com un paquet d'inversions que, realment, són reparacions. Si disposaven d'aquesta informació, perquè no ens l'han lliurat? Tenim dret i vostès l'obligació a informar sobre què es destinaran els diners. Agraïm el desglosse, però arriba una mica tard. Potser aquesta llista s'ha elaborat aquesta setmana? S'ha de ser més seriós i més quan uns altres pagaran les factures. El signe del seu govern és l'immobilisme. Durant aquests anys no han fet cap inversió, han deixar degradar les coses i ara fan un paquet clarament electoralista. Tot plegat dependrà d'un crèdit i d'unes licitacions –que no són ràpides– i, per tant, arribar a temps per inaugurar per a les eleccions”. En aquest punt, el portaveu del PP va criticar que moltes d'aquestes inversions siguin reparacions o reposicions d'espais que “s'han deixat degradar” per falta de manteniment.

Imanol Rico: "Volen que els firmem un xec en blanc amb fons públics"

Des de C's, el seu portaveu –Imanol Rico– es va queixar que tota la informació facilitada pel govern a l'oposició havia estat de dues pàgines i mitja. Rico va afirmar, “no ens poden entregar una documentació sense desglossar i esperar que els donem suport. Volen que els firmem un xec en blanc amb fons públics. Pretenen que nosaltres votem amb aquesta falta d'informació que el senyor Gila es va comprometre a facilitar i donar el detall de totes les partides. Després de presentar un pressupost fantasma, només un mes i mig després tornen a quedar en evidència. Es tracta d'un document maquillat i una burda mentida per als ciutadans, que no té res a veure amb la realitat. Aquest és un govern opac i gens transparent que maquilla les dades i són una farsa”.

Oliver Klein: "Aquest govern no en sap més, ni gestió diària ni futura"

Finalment, el regidor de l'NMC –Oliver Klein– també es va mostrar molt crític com la resta de companys de l'oposició. “Ens trobem amb situacions poc normals i amb un govern que no funciona i no gestiona. Ara se'ns presenta un pla d'inversions per fer-ho tot a última hora. No hi ha un horitzó de futur i s'haurà de demanar un crèdit, fet que no ens satisfà”. En aquest punt, Klein es va referir a algunes inversions en concret com el model de gestió de Ràdio Cambrils o la reparació de la pista d'atletisme després de permetre que “es destrossés” per la celebració del Mundialito, així com “les curioses partides per al Teatre Auditori o l'avinguda de l'Esport”. Segons va cloure Klein, “aquest govern no en sap més, ni gestió diària ni futura. Amb un govern no normal, mesures extraordinàries”.

Comenta aquest article