Societat

Igualtat

Setmana per la Igualtat de Gènere, del 2 al 18 de març, en pro de la coeducació i contra el masclisme

Per Berta Ruiz

Presentació de les jornades, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Anna Morera, Camí Mendoza, Josep M. Vallès i Mònica Romano
Presentació de les jornades, ahir al matí. D'esquerra a dreta: Anna Morera, Camí Mendoza, Josep M. Vallès i Mònica Romano | Berta Ruiz

Del 2 al 18 de març tindrà lloc la Setmana per la Igualtat de Gènere. Ahir al matí es presentava en roda de premsa les activitats –organitzades pel Consell de Dones de Cambrils i l'Ajuntament de Cambrils– en pro coeducació i la igualtat entre homes i dones. La presentació va anar a càrrec de l'alcaldessa –Camí Mendoza–, el regidor de Benestar Social –Josep Maria Vallès, la representant del Consell de Dones –Anna Morera–, i la tècnica d’Igualtat, Mònica Romano.

La programació s’emmarca en la commemoració del Dia internacional de les Dones, el 8 de març, –enguany també marcat per la vaga feminista mundial– que posa la mirada en la necessitat urgent d'eradicar el masclisme i construir una societat lliure de desigualtats i violències quotidianes envers les dones. Tant l'alcaldessa com el regidor van destacar aquests objectius de seguir treballant per assolir la igualtat entre homes i dones en totes els àmbits i eradicar qualsevol tipus de discriminació i/o violència.

Presentació del Pla Municipal per a la Igualtat d'Oportunitats entre Dones i Homes 2018-2022

Es tracta d’una setmana d’actes impulsats pel Consell de Dones de Cambrils que aquesta vegada se centren especialment en “La coeducació i el reconeixement social de les aportacions de les dones”. A més de les activitats relacionades amb aquests dos eixos, el programa inclou actes com la presentació del Pla Municipal per a la Igualtat d’Oportunitats entre Dones i Homes 2018-2022 que, fruit d’un procés diagnòstic i participatiu, estableix els eixos i accions a desenvolupar transversalment per desenvolupar sistemàticament, accions que permetin garantir una igualtat real de gènere al municipi.

La cartelleria del programa d’actes d’aquesta edició té una doble mirada i un doble objectiu, tal com va comentar Mònica Romano. Per una banda, visibilitzar que el feminisme és sobretot cosa d’homes. I per l’altra banda, un homenatge pòstum a la Naomi Parker Fraley, la dona que va inspirar el cartell 'We Can Do It' inicialment representatiu de les dones que van treballar en fàbriques i drassanes durant la Segona Guerra Mundial i posteriorment i fins a l’actualitat icona del feminisme. La Sra. Parker va morir el passat 20 de gener als 96 anys als Estats Units.

El tret de sortida dels actes d’aquesta Setmana tindrà lloc amb el conta contes per a la igualtat, “I va moure muntanyes” demà 2 de març, a les 18 hores, a la Biblioteca Pública Municipal, on la Lídia Clua, narradora i titellaire explicarà fabulosos contes coeducatius amb el nexe comú de l’apoderament per superar les fites de la vida i el trencament d’estereotips i rols de gènere.

Acte institucional

El proper 8 de març, Dia Internacional de les Dones, tindrà lloc l’acte institucional per commemorar aquesta celebració. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza llegirà el manifest a les 12 hores a la plaça de l’Ajuntament. Aquest acte aquest any té un pes molt rellevant ja que en el marc d’aquesta commemoració s’ha convocat una vaga feminista mundial que tindrà lloc simultàniament en 177 països i que vol posar de manifest la manca d’igualtat efectiva entre dones i homes i totes les desigualtats i violències masclistes que, a ple segle XXI, encara patim en el nostre dia a dia les dones a tot el món. Aquesta vaga vol mostrar la força del 50% de la població, les dones, que no tenen garantits els seus drets fonamentals, sent discriminades social, laboralment i són víctimes de múltiples violències masclistes quotidianes.

Es pot consultar tot el programa d'activitats clicant aquí.

Coeducació a les aules

Paral·lelament a tots aquests actes, segons va afegir Mònica Romano, en el marc delServei de Coeducació i Salut a les Escoles, al llarg del mes de març, s’efectuen dues activitats vinculades amb el reforç de la coeducació en l’alumnat de municipi.

En el cicle de primària, es durà a terme el conta contes teatralitzat“El Drac rebuf”,  adreçat a l’alumnat de 1r de primària. Aquest conta contes fomenta el trencament dels estereotips de gènere, mostrant, en aquest cas, que les nenes també son persones valentes, decidies, lliures, autònomes i heroïnes de les seves vides.

En el cicle d’ESO es duu a terme el teatre fòrumÉs de conya?, dirigit a l’alumnat de 3è de la ESO.  A través d’aquest obra de teatre s’aborden aspectes claus per a la construcció igualitària, tant a nivell personal, social, relacional i afectiva des del qüestionant dels mandats socials de gènere. El l’obra es reflexiona en aspectes com el trencament dels estereotips de gènere, l’amor romàntic perpetuador de la violència masclista, el qüestiona ment de l’heterosexualitat com mandat de gènere, la gelosia, el control i totes les formes de violència subtil i no tan subtil que es poden donar en les relacions de parella. Aquesta activitat té per objectiu fomentar la reflexió i el debat per tal de promoure relacions afectives basades en la igualtat, la llibertat, el respecte i la confiança mútua.

Comenta aquest article