Tema del mes

4.591 alumnes inicien el curs escolar 2006-2007 a Cambrils

Per Judit Pinazo, Berta Ruiz



 
El passat 12 de setembre, va començar un nou curs escolar. Un total de 4.591 nens van iniciar el curs a Cambrils, repartits entre els 15 centres d’ensenyament que hi ha al municipi, entre escoles bressol i centres d’educació infantil, primària, secundària, batxillerat i cicles formatius.

Segons explicava el regidor d’Ensenyament –Ramón García Mateos– l’endemà de l’inici de curs, el curs es va iniciar amb tota normalitat, exceptuant alguns retards ja previstos, com és el cas dels alumnes que havien de començar a l’IES de Vilafortuny i que no ho podran fer fins al proper mes de març. Mentrestant, tal i com explicava García Mateos, aquests alumnes han iniciat el curs, tal i com ja s’havia anunciat, al CEIP Guillem Fortuny.

Per altra banda, destacar que també va començar, al CEIP Marinada, una línia virtual del que serà el nou CEIP de Vilafortuny (el CEIP III), que actualment es construeix al costat del centre cívic de Vilafortuny i que quedarà enllestit en el transcurs d’aquest curs escolar. El CEIP Marinada ha acollit 42 alumnes de P3 i P4 que l’any que ve començaran en el futur centre.

El nou centre, segons va explicar el passat 29 d’agost l’alcalde –Robert Benaiges– en roda de premsa, estava previst que comptés amb una superfície aproximada de 8.000 metres quadrats, però finalment s’ampliarà amb 2.500 metres quadrats de terreny més. El motiu és que s’ha canviat lleugerament la ubicació del centre dins del terreny previst, després d’una visita que van fer els tècnics de la Generalitat, que van considerar que la ubicació dels diferents espais del CEIP, sobretot de la zona esportiva, seria molt complicada tal i com s’havia plantejat fins al moment, perquè el terreny quedava molt allargat. Segons Benaiges, aquesta petita modificació suposarà una millor distribució dels espais, que faran del nou CEIP “una escola millor i amb més espai per a activitats esportives”. Pel que fa a l’accés al centre, es podrà fer per la zona interior, concretament pel carrer del castell de Siurana, on està previst fer-hi la porta principal, tot i que també es podrà entrar per un accés situat al vial del Cavet.



Obres de construcció del nou IES de Vilafortuny, que es preveu que estigui enllestit el mes de març de l’any que ve
Problemes de saturació

L’important augment de població infantil en els darrers anys està provocant una gran concentració d’alumnat, principalment en educació infantil. En els cursos inicials de P3, P4, P5 i fins a primer de primària les xifres d’alumnes en algun dels centres estan lleugerament per sobre de la ràtio permesa per la llei –xifra màxima d’alumnes que s’estableix per cursos en cada centre–. Segons dades facilitades pel Departament d’Ensenyament i Formació de Cambrils –a data de 7 de setembre– les escoles del centre de la ciutat estan molt col·lapsades en nombre d’alumnes i l’únic centre que té algunes places disponibles és el CEIP Guillem Fortuny, tot i que aquest es troba en una zona bastant allunyada per a molta gent. Des del Departament d’Ensenyament s’afirma que s’hauria d’augmentar la ràtio –es pot incrementar un 10 per cent de les places disponibles per llei– o crear noves línies en els cursos inferiors al nou centre d’educació infantil i primària que s’està construint a Vilafortuny. D’altra banda, també hi ha problemes de saturació en el primer curs d’educació secundària a pràcticament tots els centres de Cambrils, que estan per sobre de la ràtio –entre 1 i 4 alumnes més–.

Sisena hora lectiva

Enguany es va iniciar el curs escolar amb una novetat important per als alumnes dels centres públics d’educació infantil i primària, l’increment d’una hora en el seu horari docent, el que es coneix com la sisena hora lectiva. Aquesta mesura forma part del Pacte Nacional per a l’Educació que el govern de la Generalitat va aprovar el passat mes de març i va ser un dels punts que més polèmiques va generar entre el professorat de l’escola pública arreu de Catalunya.

Els centres d’educació infantil i primària de Cambrils han optat per col·locar la sisena hora lectiva als matins, és a dir, des del passat12 de setembre els alumnes dels centres públics d’infantil i de primària comencen les classes a dos quarts de nou del matí, quan fins ara ho feien a les nou, i pleguen a la una del migdia, i no a les dotze com era habitual fins al curs passat. Amb aquest canvi d’horari els alumnes passaran a fer una hora i mitja més al matí, mentre que a la tarda l’horari es redueix mitja hora. Fins ara l’horari de tarda era de tres a cinc i a partir d’aquest curs els alumnes entren a la mateixa hora però surten a dos quarts de cinc. Segons García Mateos, la col·locació d’aquesta sisena hora al matí és una molt bona opció “a nivell pedagògic està demostrat que els nens rendeixen molt més al matí que no pas a la tarda”.

Aquest curs l’únic centre que comença a les nou del matí és el col·legi Cardenal Vidal i Barraquer. Segons García Mateos, el Consell Escolar Municipal ha sol·licitat a aquest centre concertat que es plantegi la possibilitat que en els propers anys els cursos d’infantil i primària tinguin el mateix horari que els altres centres del municipi.

Segons explicava el regidor d’Ensenyament, la sisena hora lectiva que estrenen els centres públics es dedicarà al reforç d’algunes assignatures, sobretot aquelles que suposen una major dificultat per als alumnes, com poden ser matemàtiques o idiomes, entre d’altres. Tot i això, segons García Mateos, el consell escolar de cada centre és qui decideix a què es dedica la sisena hora.

§ Nova oferta formativa de l’Escola d’Hoteleria§ El passat 12 de setembre també van iniciar el curs els alumnes de grau mitjà de l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme, mentre que els de Grau Superior ho van fer el passat 18 de setembre. En total 318 alumnes entre els dos cursos, un 5% més que l’any anterior. Enguany el curs s’ha iniciat amb una novetat pel que fa a l’oferta formativa, amb la posada en marxa dels paquets formatius. Segons explicava el director de l’escola –Lluís Vilà– s’han unit el cicle de grau mitjà de Cuina –d’una durada de dos anys– amb el cicle de grau mitjà de Serveis de Restaurant i Bar, d’un any. Amb aquest paquet formatiu es cursaran assignatures de tots dos cicles barrejades, en comptes d’haver de fer primer un cicle i després l’altre.

Un altre dels paquets formatius és el que ha resultat d’unir el cicle de grau mitjà de Cuina –recordem, amb una durada de dos anys– i el cicle de grau mitjà de Carnisseria, d’un any. En aquest cas, també durant els tres anys de durada del curs es tractaran assignatures dels dos cicles. A més a més l’Escola d’Hoteleria compta amb el cicle de grau mitjà de Pastisseria que es realitza en un any.

Pel que fa als cicles de grau superior, l’Escola d’Hoteleria oferta el cicle d’Animació Turística, d’Allotjament, d’Agències de Viatges, de Restauració i d’Informació i Comercialització Turística. Tots ells d’un any de durada, menys el de Restauració, que dura dos anys.

Obres d’ampliació

Pel que fa a les obres d’ampliació previstes a l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme, segons explicava Lluís Vilà, es mostrava esperançat que de cara al segon trimestre ja s’hi estigui treballant. Les obres consisteixen en la substitució de les aules prefabricades per un edifici modern de 500 metres quadrats que acollirà les aules de pastisseria, de panificació, de carnisseria, una aula de decoració, despatxos i magatzems. Tot plegat quedarà unit a través d’un passadís amb l’altre edifici de tallers de pràctiques amb què compta l’escola. Segons Vilà, a l’Escola d’Hoteleria es té l’esperança que el curs que ve es pugui iniciar amb les obres finalitzades.

Pla de Transició al Treball

Per segon any a Cambrils s’ha posat en marxa –des de la Regidoria d’Ensenyament i Formació, juntament amb el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya– el programa de garantia social Pla de Transició al Treball (PTT) dissenyat per donar sortida a aquells joves que finalitzen l’educació secundària sense titulació. A Cambrils, els cursos que ofereix el PTT són d’Auxiliar de Cuina i Serveis de Restauració, i el curs d’Auxiliar de Comerç, Oficina i Atenció al Públic, que es fan a l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme. El programa està organitzat en dues fases: la primera fase –iniciada el passat 2 d’octubre i que acaba al desembre– correspon a una fase d’orientació, informació i formació general. Segons Irene Cabello, una de les professores tutores del curs, “aquesta primera fase ens ajuda molt a fer aquesta transició d’adaptació i coneixement entre alumnes i professors. Es fa un seguiment molt individual a través de tutories i un treball de motivació molt important”. I la segona fase –de gener a juny– correspon a la formació profes¬sio¬nalitzadora, en què els alumnes comencen a aprendre l’ofici de manera pràctica, es realitzen 200 hores de pràctiques a empreses i es completa la formació personal en un context productiu real. Segons van explicar les professores tutores Irene Aragonès i Gemma Cabello, “l’objectiu del programa és donar una oportunitat a tot el col·lec¬tiu de nois i noies entorn els 16 anys que no han aprovat l’ESO i que, per tant, no poden continuar dins del sistema educatiu reglat. Els Programes de Garantia Social estan dirigits a aquests joves per orientar-los, informar-los i formar-los en un nivell de qualificació professional. Quan acaben aquest curs de transició, es poden inserir en el mercat de treball o poden retornar al sistema educatiu, preparant-se per a la prova d’accés per cursar els cicles formatius de grau mitjà. Des del programa se’ls assessora i se’ls ajuda a preparar-la”.

§ Primera escola bressol municipal§


Una de les classes de la primera escola bressol municipal, l’escola M. Dolors Medina, recentment inaugurada
El passat 12 de setembre també es va fer la presentació als pares dels alumnes de la primera escola bressol municipal de Cambrils, l’escola bressol M. Dolors Medina, situada al costat del CEIP Joan Ardèvol i que va entrar en funcionament el passat 13 de setembre. Recordem que la primera escola bressol municipal ha començat pràcticament amb el 100% del total de les places, per a infants d’entre 0 i 3 anys, 79 de les 82 totals, segons dades facilitades pel Departament d’Ensenyament i Formació. Pel que fa a la resta de llars d’infants –les concertades Tic-Tac, La Cuca i Vicki– l’ocupació de les places també és màxima. D’altra banda, ja s’està treballant en el projecte del que serà la segona escola bressol municipal, al carrer de Cristòfor Colom, i que està previst que entri en funcionament el curs 2008-2009.
§ Centre Municipal d’Adults§ L’oferta formativa que ofereix enguany el Centre Municipal d’Adults “Rosa dels Vents” a banda dels cursos de preparació a les proves d’accés a cicles formatius de grau mitjà i grau superior i cursos en informàtica, incorpora importants novetats. Per primera vegada a Cambrils s’oferiran els cursos per obtenir el graduat en Educació Secundària Obligatòria (ESO). Segons els responsables del Departament d’Ensenyament, aquest serà un gran avanç per Cambrils, ja que abans l’escola d’adults preparava per a les proves, però no es feien aquí, sinó a Tarragona. Una altra de les novetats és la introducció d’uns ensenyaments bàsics d’iniciació al català, castellà i anglès, i cursos d’alfabetització digital per familiaritzar-se de manera molt bàsica amb un processador.

Comenta aquest article